Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Voyage | Review

Ένα πανέμορφο βουβό όνειρο.

Σας έχει τύχει ποτέ όταν είστε άρρωστοι και σας ανεβαίνει ο πυρετός, κατά την διάρκεια του ύπνου (συνήθως μεσημεριανού) να δείτε το πιο παράξενο, ακατανόητο, ζωντανό, έντονο, όμορφο και αξιομνημόνευτο όνειρο; Φανταστήκατε ποτέ πως θα ήταν αυτή η αίσθηση μεταφρασμένη σε ένα βιντεοπαιχνίδι; Αν ναι, τότε σας έχω ευχάριστα νέα, καθώς η Venturous κατάφερε να κάνει ακριβώς αυτό με τον νέο της τίτλο, το Voyage.

Το Voyage είναι ένας νέος cinematic adventure τίτλος που φέρει την εκδοτική υπογραφή της Ratalaika Games, και μας μεταφέρει σε έναν πανέμορφο, ζωγραφισμένο στο χέρι πλανήτη, όπου η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε δύο επιζώντες να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους, εξερευνώντας παράλληλα τον ασυνήθιστο εκείνο κόσμο και μαθαίνοντας περισσότερα για την ιστορία του. Σε αυτήν τους την περιπέτεια οι δύο ανώνυμοι επιζώντες θα συναντήσουν μια πληθώρα αλλόκοτων και αμίλητων πλασμάτων, τα οποία δεν γνωρίζουμε αν διακατέχουν υπερφυσικές ικανότητες ή είναι απλώς πνεύματα, αρχαία μνημεία εναγκαλιζόμενα από την βλάστηση, όμορφα και πολλές φορές άγονα τοπία, αλλά και ένα μυστηριώδες εγκαταλειμμένο σκάφος που στεγάζει την μόνη τους ελπίδα για επιστροφή.

Για να μπορέσουν όμως να προχωρήσουν μπροστά αλλά και να ανακαλύψουν όλα τα θαμμένα μυστικά του όπως φαίνεται εξαφανισμένου πολιτισμού, θα πρέπει να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν το ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό κινήσεών τους, όπως το σκαρφάλωμα, την αλληλεπίδραση με αντικείμενα και το “σπρώξιμο” ακόμη και βαριών αντικειμένων, με τις περισσότερες κινήσεις τους να απαιτούν την βοήθεια του άλλου χαρακτήρα. Έτσι λοιπόν η Venturous δημιούργησε ένα αρκετά έξυπνο (και τις περισσότερες φορές αλλά δυστυχώς όχι πάντα) αξιόπιστου AI συστήματος για τον χειρισμό του “άλλου” χαρακτήρα, όπου θα βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα να βοηθήσει τον χαρακτήρα που χειρίζεστε εσείς. Οι χαρακτήρες αυτοί δεν έχουν κάποια gameplay διαφορά πέρα από την εμφάνισή τους και μπορείτε να κάνετε εναλλαγή αυτού που χειρίζεστε ανά πάσα στιγμή, ενώ μπορείτε να παίξετε ολόκληρο τον τίτλο εξ ολοκλήρου σε co-op λειτουργία με έναν φίλο σας, το οποίο φυσικά αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Ένα ακόμη γνώρισμα του Voyage είναι πως επρόκειτο για μια χαλαρωτική εμπειρία από άκρη σ’ άκρη, καθώς δεν περιλαμβάνει ούτε δύσκολους γρίφους ούτε combat. Η περιπέτεια αυτή αποτελείται μόνο από εξερεύνηση και έτσι είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ενώ θα αποτελέσει σίγουρα το τέλειο κλείσιμο για να ηρεμήσετε με την κονσόλα σας μετά από μια δύσκολη και απαιτητική μέρα στην δουλειά ή το σχολείο. Βέβαια, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την προσθήκη μερικών γρίφων που θα χρειάζονταν απλώς λίγη περισσότερη σκέψη, κυρίως γιατί το co-op ταιριάζει “γάντι” με το puzzle στοιχείο, ίσως όμως η Venturous να μην ήθελε να στρέψει μακριά την προσοχή από την συνεχή βουβή αναζήτηση για απαντήσεις, όπου τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε τι συμβαίνει, αλλά και από τον άγνωστο εκείνο πλανήτη.

Ο κόσμος λοιπόν του Voyage είναι σίγουρα το δυνατό του χαρτί. Κάθε γωνιά του, σκοτεινή ή λουσμένη από φως, είναι εκθαμβωτική, ενώ ο ζωγραφισμένος στο χέρι σχεδιασμός του αποπνέει μια εξαιρετικά μαγική και χαλαρωτική αύρα, θυμίζοντάς μας τις πανέμορφες παιδικές ταινίες που βλέπαμε κάποτε στην τηλεόραση αλλά δεν ήταν διάσημες και μόνο εμείς τις ξέραμε, κρατώντας τες ακόμη πιο μέσα στην καρδιά μας. Και, παρόλο που ο τίτλος είναι σχετικά μικρός σε διάρκεια, προλαβαίνει να μας μεταφέρει σε μια πληθώρα δραστικά διαφορετικών τοποθεσιών χωρίς να παραμένει παραπάνω άπ’ όσο πρέπει σε κάποια από αυτές, κρατώντας συνεχώς την εμπειρία φρέσκια και το ενδιαφέρον μας οξυμένο.

Διαβάστε επίσης  Evil West | Review

Εκεί όμως που πιστεύω ότι ο τίτλος πραγματικά λάμπει είναι στον ακουστικό τομέα, καθώς όχι μόνο οι ήχοι που χρησιμοποιούν για την βροχή και άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικοί και μαγευτικοί, με μια υπόνοια ηχούς να βρίσκεται συνεχώς παρούσα, αλλά και η μουσική που χάρισε στον τίτλο ο Calum Bowen (Snipperclips, Pikuniku, Lovely Planet) είναι θαυμάσια, αξιομνημόνευτη, χαλαρωτική, και επίσης παραμυθένια, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τον ζωγραφισμένο στο χέρι κόσμο.

Ένα αρνητικό κομμάτι ωστόσο του τίτλου είναι το πόσο βουβός είναι, όχι όμως απαραίτητα στον τομέα που πιστεύετε. Η επιλογή του να μην μιλάνε οι πρωταγωνιστές αλλά και να μην υπάρχουν γραμμένες υποδείξεις στον φυσικά άγνωστο εκείνο πλανήτη είναι όχι μόνο κατανοητή αλλά και ευπρόσδεκτη, βυθίζοντάς σε ακόμη πιο πολύ στην ιστορία και κάνοντάς σε να εξερευνήσεις τον κόσμο μαζί με τους πρωταγωνιστές και όχι να πάρεις τις απαντήσεις έτοιμες στο πιάτο, εκεί όμως που δημιουργείται το πρόβλημα είναι το μενού. Αρχικά, ο τίτλος περιλαμβάνει το γνωστό load save το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να επιστρέψετε σε ένα προηγούμενο σημείο της ιστορίας, δεν αναφέρει ωστόσο πουθενά πως επρόκειτο για load save και πως θα χάσετε την πρόοδό σας αν το πατήσετε, κάτι που θα μπορούσε να σας δημιουργήσει πρόβλημα αν βρισκόσασταν σε κάποιο πιο προχωρημένο κομμάτι της υπόθεσης. Ακόμη, οι ρυθμίσεις του τίτλου είναι εξαιρετικά απλοϊκές, καθώς δεν περιλαμβάνουν ούτε καν αλλαγή φωτεινότητας, με την μόνη ρύθμιση να είναι η ένταση του ήχου.

Εν κατακλείδι, το Voyage αποτελεί έναν πραγματικά πανέμορφο τίτλο, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, ενώ το φαινομενικά μονότονο σύστημα εξερεύνησής του δεν καταφέρνει ποτέ να κουράσει, λόγω των πολυάριθμων μαγευτικών τοπίων που προσφέρει και την συνεχή βουβή αναζήτηση για απαντήσεις. Σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί λίγο παραπάνω με την ενσωμάτωση πιο απαιτητικών γρίφων και τον εμπλουτισμό του μενού και των ρυθμίσεων, αν όμως ψάχνετε για μια χαλαρή, μικρή σε διάρκεια περιπέτεια μετά από μια δύσκολη μέρα για να σας ξεκουράσει, το Voyage είναι ο τίτλος για εσάς.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εταιρία έκδοσης του τίτλου, Ratalaika Games, για τις ανάγκες του review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Δεκέμβριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Voyage | Review

Το Voyage αποτελεί έναν πραγματικά πανέμορφο τίτλο, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, ενώ το φαινομενικά μονότονο σύστημα εξερεύνησής του δεν καταφέρνει ποτέ να κουράσει, λόγω των πολυάριθμων μαγευτικών τοπίων που προσφέρει και την συνεχή βουβή αναζήτηση για απαντήσεις. Σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί λίγο παραπάνω με την ενσωμάτωση πιο απαιτητικών γρίφων και τον εμπλουτισμό του μενού και των ρυθμίσεων, αν όμως ψάχνετε για μια χαλαρή, μικρή σε διάρκεια περιπέτεια μετά από μια δύσκολη μέρα για να σας ξεκουράσει, το Voyage είναι ο τίτλος για εσάς.

Βαθμολογία

7
Πολύ καλό

Θετικά:

 • Πανέμορφος ζωγραφισμένος στο χέρι κόσμος.
 • Μαγευτική μουσική.
 • Βουβή ιστορία που σε μαγνητίζει.
 • Αξιόπιστο AI...

Αρνητικά:

 • ...που όμως μπορεί να "κολλήσει".
 • Μηδενικό επίπεδο δυσκολίας γρίφων.
 • Υπερβολικά λιτό μενού και ρυθμίσεις.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!