Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Tormented Souls | Review

Όταν το Resident Evil συναντά το Silent Hill!

Ένα από τα πιο λατρεμένα είδη βιντεοπαιχνιδιών σε όλο τον κόσμο είναι αναμφισβήτητα αυτό του suvrival horror. Το άγχος που συνοδεύει συνεχώς τους παίκτες, χωρίς να ξέρουν αν κάνουν τις σωστές κινήσεις για να επιβιώσουν, σε συνδυασμό με τον τρόμο, είτε ψυχολογικό είτε ενσαρκωμένο, να παραμονεύει σε κάθε γωνία, δημιουργεί μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και παρακινεί τους παίκτες να σκεφτούν με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Το είδος αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1982, με τον επαναστατικό για την εποχή του τίτλο του Atari 2600, το Haunted House (αν και το ιαπωνικό Nostromo του 1979 μπορεί να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία), και έγινε ακόμη πιο αξιομνημόνευτο με το Alone in the Dark, το οποίο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την fixed κάμερα. Έκτοτε, αντικρύσαμε μια πληθώρα εκπληκτικών τίτλων που έγραψαν ιστορία, όπως τα Resident Evil και Silent Hill, με το συγκεκριμένο ωστόσο είδος να συνεχίζει να εμφανίζεται μέχρι και σήμερα -αλλά φυσικά πιο σπάνια- σε τίτλους όπως το The Medium, αλλά και τον τίτλο που θα αναλύσουμε σήμερα, το Tormented Souls.

Το Tormented Souls είναι ο νέος survival horror τίτλος των στούντιο ανάπτυξης Abstract Digital Works και Dual Effect και της εκδότριας εταιρίας PQube, και παντρεύει έναν παραδοσιακό ατμοσφαιρικό, τρομακτικό και γεμάτο γρίφους κόσμο με σύγχρονα γραφικά. Αντλώντας άμεση έμπνευση από τα Resident Evil και Silent Hill, δημιουργεί μια εμπειρία τόσο οικεία όσο και πρωτοπόρα, που σε συνδυασμό με μια σειρά από ακόμη πιο εξελιγμένους γρίφους, καταφέρνει να δείχνει εξαιρετικά ελπιδοφόρο. θα μπορέσει ωστόσο να γεμίσει το κενό που άφησε το Silent Hill από την τελευταία του κυκλοφορία αλλά και το Resident Evil μετά την εγκατάλειψη της fixed κάμερας; Ας το δούμε παρακάτω.

Ο κόσμος και η ιστορία του Tormented Souls δεν αργούν ούτε δευτερόλεπτο να δημιουργήσουν το γνώριμο συναίσθημα που αποκτούμε όταν βυθιζόμαστε σε μια εμπειρία αυτού του είδους. Πρωταγωνίστριά μας είναι μια νεαρή κοπέλα ονόματι Caroline, η οποία αφού έλαβε ένα γράμμα που περιείχε την φωτογραφία δύο μικρών κοριτσιών και απέκτησε ένα ανεξήγητο και επίπονο όραμα, αποφάσισε να επισκεφτεί το εγκαταλελειμμένο και ανατριχιαστικό νοσοκομείο Winterlake. Πριν ακόμη προλάβουν οι παίκτες να χειριστούν την Caroline, αυτή πέφτει λιπόθυμη στο πάτωμα και ξυπνάει μετά από άγνωστο χρονικό διάστημα γυμνή σε μια μπανιέρα (μια σκηνή χωρίς περικοπές), έχοντας χάσει το ένα της μάτι. Και από την πρώτη αυτή στιγμή, οι παίκτες θα κληθούν να λύσουν έναν από τους πολλούς και ιδιαίτερους γρίφους του τίτλου ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν το υπόλοιπο κτήριο.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους γρίφους του Tormented Souls τόσο ξεχωριστούς; Η δημιουργική σκέψη που απαιτείται για την επίλυσή τους. Κάθε γρίφος, είτε μικρός είτε μεγάλος, χρειάζεται δύο πράγματα. Άπλετο ψάξιμο και πολλές τροποποιήσεις. Καθώς εξερευνούμε λοιπόν το τεράστιο αυτό νοσοκομείο, μπορούμε να βρούμε μια πληθώρα αντικειμένων, τα οποία χρειάζονται όλα για να τερματίσουμε το παιχνίδι, δεν μπορούμε όμως (πέρα από μερικές εξαιρέσεις) να γνωρίζουμε που και πότε ακριβώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Έπειτα, αφού τα βρούμε, θα πρέπει να τα εξετάσουμε για να δούμε μήπως χρειάζονται κάποιες αλλαγές για να λειτουργήσουν σωστά, όπως να τα συνδυάσουμε με άλλα αντικείμενα ή να τα στρίψουμε, να πατήσουμε μικρά κρυμμένα κουμπάκια και άλλα. Και, αφού καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το αντικείμενο που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να πάμε στην εκάστοτε κλειδωμένη πόρτα ή στα διάφορα απενεργοποιημένα μηχανήματα και να λύσουμε ακόμη έναν γρίφο, είτε λεκτικό είτε με εικόνες. Σχεδόν κάθε στιγμή του τίτλου λοιπόν θα σας κάνει να ακονίσετε καλά το μυαλό σας και να βρείτε την δημιουργικότητα μέσα σας, από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι και την επίτευξη του “καλού” τέλους.

Πέρα όμως από τα διάφορα αναγκαία για την επίλυση γρίφων αντικείμενα που θα βρει η Caroline στον διάβα της, μπορεί να συλλέξει και μια πληθώρα πυρομαχικών, αντικειμένων θεράπευσης, ημερολογίων και κασετών ηχογράφησης. Γιατί όμως να τα χρειαστεί όλα αυτά; Γιατί δεν είναι μόνη της μέσα σε αυτό το νοσοκομείο. Σε κάθε γωνιά του επιβλητικού αυτού κτηρίου παραμονεύουν μια σειρά από απόκοσμα και ανθρωπόμορφα τέρατα, που μοιάζουν αρκετά με κάποια από τα πλάσματα του Silent Hill, και είναι έτοιμα να την εξολοθρεύσουν. Χρησιμοποιώντας λοιπόν στην αρχή το έμπιστο αλλά όχι και τόσο δυνατό πιστόλι καρφιών, και στην συνέχεια μερικά πιο επιβλαβή όπλα, θα προσπαθήσει να προστατέψει τον εαυτό της και να εξαλείψει αυτές τις απειλές. Και κάπου εδώ είναι που παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο η fixed κάμερα, αλλά και ο tank χειρισμός.

Ο χειρισμός λοιπόν του Tormented Souls είναι ότι ακριβώς θα περιμένατε από έναν survival horror τίτλο της δεκαετίας του ’90, με αισθητές όμως βελτιώσεις. Η fixed κάμερα ταιριάζει εξαιρετικά με τον tank χειρισμό, την κίνηση δηλαδή του χαρακτήρα με την χρήση των κουμπιών του D-Pad (σταυρός), καθώς όμως αυτός ο χειρισμός μπορεί να μην βολέψει τους νεότερους παίκτες που δεν τον έχουν συνηθίσει, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον αναλογικό μοχλό για μια πιο ρευστή κίνηση, αλλά ελαφριά δυσκολία προσαρμογής όταν αλλάζει η γωνία της κάμερας. Κατά την διάρκεια μιας μάχης όμως, το συνολικό σύστημα γίνεται λίγο πιο βαρύ άπ’ όσο θα θέλαμε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλα γίνονται πολύ αργά. Όταν η Caroline στοχεύει με το όπλο της, δεν μπορεί να μετακινηθεί, παρά μόνο να στρίψει, ένα στοιχείο επίσης τροφοδοτημένο από τους κλασικούς survival horror τίτλους του ’90, το οποίο ωστόσο κάνει την ζωή μας αρκετά πιο δύσκολη. Ακόμη, τα όπλα χρειάζονται χρόνο για να εκπυρσοκροτήσουν, κάνοντας τους εχθρούς να προλαβαίνουν να έρχονται προς το μέρος μας ακόμη και αν κρατάμε μεγάλη απόσταση από αυτούς όταν ξεκινάμε να τους προκαλούμε ζημιά, ενώ το reloading απαιτεί ακόμη περισσότερο χρόνο, το οποίο ευτυχώς μπορούμε να αποφύγουμε γεμίζοντας το όπλο χειροκίνητα από το μενού αντικειμένων (το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του Resident Evil), αν και μετά από λίγο μοιάζει με αγγαρεία. Επιπλέον, η Caroline μπορεί να κάνει και dodge (ένα μικρό πηδηματάκι προς τα πίσω), ακόμη όμως και αυτό χρειάζεται τόσο χρόνο που μέχρι να ολοκληρωθεί η κίνηση ο εχθρός θα την έχει σίγουρα χτυπήσει, έτσι λοιπόν συμφέρει περισσότερο απλά να αφήσει το όπλο και να τρέξει λίγο πιο πίσω.

Τουλάχιστον, ο σχεδιασμός των τεράτων είναι αρκετά προσεγμένος. Παρόλο που η ποικιλία των εχθρών δεν είναι μεγάλη, είναι όλοι τους ιδιαίτερα ανατριχιαστικοί, τόσο στην εμφάνιση όσο και στους ήχους που κάνουν, βάζοντας εξαρχής σε σκέψη τους παίκτες για το τι πραγματικά συνέβαινε σε εκείνο το νοσοκομείο. Ακόμη, το περιβάλλον είναι εξίσου λεπτομερές, με μερικές μόνο εξαιρέσεις, και η πεπαλαιωμένη του ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις σκοτεινές γωνίες που όπως στο Amnesia μπορούν να σε σκοτώσουν αλλά και τα πολλά, και εννοούμε πάρα πολλά ξεχωριστά δωμάτια του νοσοκομείου με διαφορετική χρήση και διαφορετικό σκηνικό το καθένα, δημιουργούν την απόλυτη horror εμπειρία. Και αυτή η εμπειρία γίνεται ακόμη καλύτερη χάρη στην 4Κ ανάλυση και τα 60 FPS που προσφέρει το PlayStation 5, με ένα αρνητικό ωστόσο να είναι η έλλειψη οποιασδήποτε χρήσης των δυνατοτήτων του DualSense, το οποίο θα μπορούσε ακόμη περισσότερο να βυθίσει τους παίκτες σε εκείνον τον τρομακτικό κόσμο.

Ένα ακόμη αρνητικό, το οποίο ίσως και να ήταν το μεγαλύτερο αρνητικό του τίτλου, ήταν το άθλιο voice-acting. Η Caroline ακουγόταν επίπεδη και χωρίς καθόλου συναισθήματα, παρόλα τα απόκοσμα πράγματα που αντίκρυσε για πρώτη φορά στην ζωή της, και μπορεί να ήταν εσκεμμένο, καθώς παλιά τα παιχνίδια δεν είχαν το καλύτερο voice-acting, όταν όμως μιλούσε (που ευτυχώς δεν συνέβαινε συχνά) η ατμόσφαιρα γκρεμιζόταν στο δευτερόλεπτο. Ευτυχώς όμως ο υπόλοιπος ακουστικός τομέας είναι ανέλπιστα καλός. Πέρα από τις προαναφερθέντες στριγκλιές των τεράτων, εκπληκτική είναι και η μουσική του τίτλου. Ενώ στην πλειοψηφία των δωματίων ησυχία, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερο οι παίκτες για να λύσουν τους εκάστοτε γρίφους, υπάρχουν δωμάτια όπως τα recording rooms, τα αντίστοιχα των safe rooms του Resident Evil, όπου δεν υπάρχουν εχθροί και μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον τίτλο κάνοντας χρήση των κασετών ηχογράφησης (με μια ευχάριστη λεπτομέρεια να είναι πως όντως ηχογραφεί τα όσα έγιναν μιλώντας πριν από την αποθήκευση), όπου η απαλή, μελωδική μουσική από πιάνο δίνει μια ανάσα στους παίκτες, χτίζοντας μια ακόμη πιο vintage ατμόσφαιρα. Από την άλλη, όταν η Caroline κινδυνεύει, την ησυχία αντικαθιστά μια μουσική που περισσότερο μοιάζει με μια σειρά από αγχωτικούς ήχους, ανεβάζοντας τα survival και horror στοιχεία στα ύψη.

Το Tormented Souls έγινε διαθέσιμο από τις  27/08/2021 για το PlayStation 5, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και στο PlayStation 4. Το review του βασίστηκε στην PlayStation 5  έκδοσή του, την οποία και λάβαμε από την εκδότρια εταιρία του τίτλου, PQube.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Ποιος τίτλος σας άρεσε περισσότερο από το πρόσφατο State of Play;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Tormented Souls | Review

Το Tormented Souls κατάφερε να είναι ακριβώς αυτό που μας υποσχέθηκε, ένας πραγματικός φόρος τιμής στους suvival horror τίτλους του '90. Συνδύασε άψογα όλα όσα αγαπήσαμε από τα Resident Evil και Silent Hill και δημιούργησε μια νέα ατμοσφαιρική και συνάμα τρομακτική εμπειρία, προσθέτοντας επίσης τα όμορφα και λεπτομερή γραφικά, τις εξαιρετικές αντανακλάσεις και τον φωτισμό και το soundtrack μιας άλλης εποχής. Και μπορεί σε αρκετά σημεία ο τίτλος να είναι βαρύς, προσφέρει όμως διάφορες επιλογές για ελιγμούς και παρακάμψεις ώστε να δημιουργήσουν οι παίκτες τον χειρισμό που τους αρμόζει. Με την τιμή του λοιπόν στο PlayStation Store να ανέρχεται στα €19.99, αλλά και το δωρεάν demo να είναι διαθέσιμο εδώ και καιρό, αν αγαπήσατε τους εμβληματικούς τίτλους από την εποχή του πρώτου PlayStation τότε το Tormented Souls είναι ένας τίτλος που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

Βαθμολογία

8
Πάρα πολύ καλό

Θετικά:

 • Εξαιρετικά σχεδιασμένοι και δημιουργικοί γρίφοι
 • Ανατριχιαστική ατμόσφαιρα
 • Πραγματικός φόρος τιμής στους survival horror τίτλους του '90
 • Ενδιαφέρουσα ιστορία...

Αρνητικά:

 • ...Που όμως συνοδεύεται από κακό voice-acting
 • Αργό σύστημα μάχης

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!