Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Thymesia | Review

Ελλιπείς αλχημείες.

Ένα από τα είδη παιχνιδιών που επηρέασαν όσο κανένα άλλο την gaming βιομηχανία, είναι η κατηγορία “Soulslike”. Για το συγκεκριμένο δεν χωράει καμία αμφιβολία, καθώς κάθε χρόνο έχουμε σίγουρα δύο με τρεις κυκλοφορίες, είτε αυτές είναι μεγάλες παραγωγές, είτε κάποιος μικρότερος indie τίτλος. Το OverBorder Studio, μια νεοσύστατη ομάδα ανάπτυξης με έδρα την Κίνα, σαφώς επηρεασμένη από την ειδική στο είδος FromSoftware, έρχεται να μας παρουσιάσει την δικιά της προσπάθεια, η οποία ακούει στο όνομα Thymesia. Για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Tο Thymesia ταξιδεύει τους παίκτες στο βασίλειο Hermes, το οποίο βρίσκεται σε μια εποχή καταστροφής, μετά από πολλά χρόνια ευδοκιμίας. Βλέπετε, μετά την ανακάλυψη της αλχημείας, την αλόγιστη χρήση της και μια αποτυχημένη προσπάθεια να σταματήσει η χρησιμοποίηση της, μέσα σε λίγες μέρες το βασίλειο οδηγήθηκε στο χάος και οι δρόμοι του γέμισαν με πτώματα και τέρατα, βάζοντας τους ελάχιστους επιζώντες σε καραντίνα. Εμείς, αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του Corvus, ενός μυστηριώδη πολεμιστή που μοιάζει με γιατρό από την εποχή του λοιμού, ο οποίος  φαίνεται να έχει τις απαντήσεις για αυτή την φονική πανδημία που έπεσε πάνω στο βασίλειο του, αλλά δυστυχώς έχει χάσει τη μνήμη του και για να την ανακτήσει πρέπει να ολοκληρώσει τις τέσσερις βασικές περιοχές που διαθέτει ο τίτλος και να συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί από τα διάφορα documents που είναι διασκορπισμένα σε αυτές.

Το Thymesia είναι ένα action-RPG με πολύ γρήγορο σύστημα μάχης και έναν πρωτότυπο μηχανισμό που αφορά τα όπλα. Από τα πρώτα λεπτά που ο τίτλος θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε  την αρχική περιοχή του, φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι επηρεασμένο από την αισθητική του Bloodborne, αντλώντας ταυτόχρονα στοιχεία και από το πιο γρήγορο Sekiro: Shadows Die Twice. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των”Souls” τίτλων, η συλλογή δηλαδή ενός ingame νομίσματος που δίνουν οι εχθροί σαν επιβράβευση εάν ηττηθούν, δηλώνει και εδώ παρών, μόνο που αντί για ψυχές σε αυτή την περίπτωση, έχουμε τα “Memory Shards”. Με αυτά μπορούμε να δυναμώσουμε και να αυξήσουμε το επίπεδο του Corvus. Για κάθε ένα level που ανεβαίνει ο χαρακτήρας μας κερδίσει και ένα skill point, όπου αυτό μπορούμε να το εξαργυρώσουμε και να του μάθουμε κάποια νέα, χρήσιμη κίνηση ή κάποιο passive skill.

Τα πρώτα μου παράπονα έρχονται σε αυτό το κομμάτι του Thymesia, όπου αρχικά το level cap του χαρακτήρα μας είναι το επίπεδο 50, κάτι που σημαίνει πως λίγο πριν την μάχη με το τελικό boss θα το έχετε φτάσει χωρίς μεγάλο κόπο. Αυτό ακυρώνει μια από τις…χαρές που προσφέρουν οι “Soulslike” τίτλοι, την χαρά του φαρμαρίσματος, ενώ ταυτόχρονα καθιστά αδύνατον το να ξεκλειδωθούν όλα τα skills του Corvus. Κάτι που σίγουρα θα ξινίσει τους βετεράνους των “Soulslike” παιχνιδιών είναι και η απουσία της μπάρας για το Stamina. Ο χαρακτήρας μας μπορεί να πραγματοποιεί ατελείωτες αποφυγές και χτυπήματα στους εχθρούς και να μην κουράζεται καθόλου. Αυτό ταυτόχρονα κάνει το Thymesia πιο προσβάσιμο σε παίχτες που δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία από το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του τίτλου, το οποίο έκανε την ζωή μου πιο εύκολη, ήταν τα αρκετά checkpoints που προσφέρει η εκάστοτε περιοχή.

Συνεχίζοντας με τα πράγματα που δεν μου άρεσαν στο Thymesia, πρέπει να αναφέρω ότι η λίστα με τους διαθέσιμους εχθρούς είναι αρκετά μικρή, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται σε κάθε επίπεδο, ενώ και τα boss fights θα τα ήθελα λίγο πιο εντυπωσιακά. Κατά την παρουσίαση του Thymesia χρησιμοποίησα αρκετές φορές την λέξη “επίπεδα”, οπότε καλό θα ήταν να εξηγήσω τι εννοώ με αυτό. Ο τίτλος προσφέρει συνολικά τέσσερα επίπεδα για εξερεύνηση και μάχη, όπου το τελευταίο από αυτά αποτελεί και την μάχη με το final boss. Η πρόσβαση σε αυτά θυμίζει αρκετά την επιλογή επιπέδου από το Demons Souls, ενώ μετά την ολοκλήρωση τους, μας δίνετε η δυνατότητα να επαναλάβουμε όποιο επίπεδο επιθυμούμε ξανά, συμπεριλαμβανομένου και του boss fight. Για να αυξηθεί η διάρκεια του τίτλου, έχουν προστεθεί και ορισμένα side quests, όπου ακόμη και με αυτά ένας μέσος παίχτης της “soulslike” κατηγορίας θα χρειαστεί περίπου επτά με οχτώ ώρες για να δει ένα από τα πέντε συνολικά τέλη που προσφέρει το Thymesia. Για τους κυνηγούς τροπαίων να αναφέρω πως το Platinum Trophy θα αποκτηθεί χωρίς πολύ κόπο και πως δεν πρέπει να σας τρομάζουν τα πολλαπλά τέλη που έχει, γιατί ο τίτλος προσφέρει μια αρκετά απλή και χρήσιμη λειτουργία επιλογής τέλους και συνέχισης του παιχνιδιού.

Διαβάστε επίσης  Blacktail | Review

Ο Corvus, σαν αλχημιστής που είναι, μπορεί να διαμορφώσει τα healing potions που είναι εξοπλισμένος, ανάλογα με τις ανάγκες της μάχης. Κερδίζοντας ορισμένους, δυνατούς εχθρούς επιβραβευόμαστε με ένα ειδικό αντικείμενο, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε επίπεδο το φίλτρο μας, ενώ αν έχουμε και τα κατάλληλα συστατικά μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό ορισμένες άλλες ικανότητες, όπως πχ να αυξάνεται το Attack ή το Defence μας μόλις το χρησιμοποιήσουμε.

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Thymesia είναι το Plague Weapon System. Κάθε εχθρός χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο είδος όπλου, το οποίο αν πιέσουμε για λίγη ώρα το R2 στο χειριστήριο θα εξαπλώσουμε ένα charge attack, το οποίο μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου ζημιά στον αντίπαλο, αλλά θα του κλέψει το όπλο και θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε εναντίων του. Μιας που ανέφερα την λέξη “ζημιά”, χτυπώντας κάποιον εχθρό με την βασική επίθεση του Corvus, το προκαλείται μεν ζημιά στην μπάρα ζωής του, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται και μια ακόμη μπάρα η οποία αντικατοπτρίζει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί σε αυτόν. Για να μειωθεί και αυτή η μπάρα πρέπει να επιτεθούμε ξανά με τα νύχια του Corvus, ενώ αν καθυστερήσουμε αρκετά ο εχθρός θα κάνει heal στις πληγές του και θα χρειαστεί να του μειώσουμε εκ νέου την μπάρα ζωής.

Το Thymesia, για indie παραγωγή, αξιοποιεί απολύτως ικανοποιητικά την Unreal Engine 5, παραδίδοντας, τεχνικά, ένα ιδιαίτερα όμορφο αποτέλεσμα, με λεπτομερή, ανάγλυφα textures, απεικονίζοντας πετυχημένα το σκηνικό μιας πόλης που έχει χτυπηθεί από μια θανατηφορά πανδημία και κάθε της στενό είναι γεμάτο από σωρούς από πτώματα και αλλά προσεγμένα και επιβλητικά χτίσματα σε ορισμένα πιο ανοιχτά περιβάλλοντα, όπως πχ στο επίπεδο με το κάστρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οπτικός του τομέας να του επιτρέπει να έχει ένα προτέρημα απέναντι σε άλλες indie παραγωγές, όπως πχ τα αρκετά πρόσφατα Mortal Shell και Hellpoint.

Το Thymesia, παρά την μικρή του διάρκεια και τις αρκετές ελλείψεις που έχει, αποτελεί μία αξιέπαινη προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη και την ολιγομελή σύνθεση του OverBorder Studio. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους των action-RPG’s, ενώ στην τιμή που διατίθεται (29.99€) θα πρέπει να αποτελέσει σίγουρα τον τίτλο που θα κλείσετε το φετινό σας καλοκαίρι.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία, για τις ανάγκες του Review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Ιανουάριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Thymesia | Review

Το Thymesia, παρά την μικρή του διάρκεια και τις αρκετές ελλείψεις που έχει, αποτελεί μία αξιέπαινη προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη και την ολιγομελή σύνθεση του OverBorder Studio. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους των action-RPG's, ενώ στην τιμή που διατίθεται (29.99€) θα πρέπει να αποτελέσει σίγουρα τον τίτλο που θα κλείσετε το φετινό σας καλοκαίρι.

Βαθμολογία

7
Πολύ καλό

Θετικά:

 • Ενδιαφέρον ιστορία.
 • Από τα ομορφότερα indie παιχνίδια, όσον αφορά τον τεχνικό του τομέα.
 • Το Plague Weapon System του προσθέτει δική του ταυτότητα.
 • Χαμηλή τιμή διάθεσης.

Αρνητικά:

 • Μικρή διάρκεια.
 • Περιορισμένη έκταση του κόσμου.
 • Μικρή ποικιλία εχθρών.
 • Περιορισμοί στην ανάπτυξη του χαρακτήρα.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!