Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Περισσότερα για το

The Lord of the Rings: Gollum | Review

Αυτό δεν είναι το πολύτιμό μου.


Παρόλο που ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα και πιο δημοφιλή φανταστικά σύμπαντα όλων των εποχών, η PlayStation κοινότητα δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει έναν εκτενή και αξιόλογο κατάλογο βιντεοπαιχνιδιών βασισμένων στα διηγήματα του Tolkien, με εξαίρεση τα Middle Earth: Shadow of Mordor και Middle Earth: Shadow of War. Έτσι λοιπόν, στο άκουσμα μιας νέας κυκλοφορίας, και μάλιστα βασισμένης σε έναν από τους γνωστότερους χαρακτήρες του The Lord of the Rings σύμπαντος, το Gollum, οι παίκτες ήταν λογικό να ενθουσιαστούν, και να ανυπομονούν για τον νέο τίτλο των Nacon και Daedalic Entertainment. Δυστυχώς όμως, ο ενθουσιασμός αυτός έσβησε πολύ γρήγορα.

Jj6DfseXmTCercFfDLVSbZ The Lord of the Rings: Gollum | Review The Lord of the Rings: Gollum

Μεταφέροντάς μας στην εποχή ανάμεσα στα γεγονότα του Χόμπιτ και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το The Lord of the Rings: Gollum μας διηγείται τα όσα έζησε το μικρό αυτό παράξενο πλάσμα κατά την αναζήτησή του για τον Bilbo Baggins και το Δαχτυλίδι, την πρώτη του φυλάκιση από τις δυνάμεις του Sauron, την μετέπειτα απόδρασή του, και την δεύτερη φυλάκισή του από τα ξωτικά του Mirkwood. Η ιστορία αυτή ήταν ήδη γνωστή για τους αναγνώστες των βιβλίων, και η Daedalic αποφάσισε να μην αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό από τα βασικά της γεγονότα, ο τρόπος με τον οποίο ωστόσο αποφάσισε να την διηγηθεί ήταν κάτι παραπάνω από σαχλός.

Οι χαρακτήρες του, ακόμη και ο ίδιος ο Gandalf, μοιάζουν άχρωμοι, άψυχοι, και άκρως βαρετοί, ενώ ο ρυθμός με τον οποίον εξελίσσονται τα γεγονότα του τίτλου είναι μπερδεμένος και ως επί το πλείστον άχαρος, άλλωτε εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό σε λεπτομέρειες που δεν θα έπρεπε να μας νοιάζουν, όπως την καθημερινή ρουτίνα του Gollum ως φυλακισμένος, και άλλωτε πάλι αφήνοντας τέραστια κενά, λόγω των αλμάτων ανάμεσα στα πολυάριθμα χρόνια που διανύει ο τίτλος.

Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία στιγμή όπου το The Lord of the Rings: Gollum να κάνει κάποια προσπάθεια να προσελκύσει τους παίκτες στα γεγονότα του, και να εμπλουτίσει τις γνώσεις όσων επέλεξαν να δουν μόνο τις ταινίες. Και αυτό γιατί, παρόλο που κατά την διάρκειά του έκαναν την εμφάνισή τους άπλετοι NPCs και εχθροί, κανένας από αυτούς δεν μας παραχώρησε -εν μέσω κάποιας συνομιλίας- πληροφορίες για την κατάσταση του κόσμου εκείνη την εποχή, όπως την στέψη νέων βασιλιάδων στις γύρω περιοχές, τους πολέμους στους οποίους συμμετείχαν στο παρελθόν, την ολοένα αυξανόμενη δύναμη του Sauron κ.λπ., καταλήγοντας να αφήνει την εντύπωση πως ο τίτλος δεν ανήκει καν στο LOTR σύμπαν.

lord of the rings gollum 647356d1dfaa4 The Lord of the Rings: Gollum | Review The Lord of the Rings: Gollum

Από την άλλη, ούτε το gameplay του μας κάνει κάποια χάρη. Παρόλο που το platforming του είναι απλό, κατανοητό, και εν συνέπεια ικανοποιητικό -όταν τουλάχιστον δουλεύει, γιατί πολλάκις φορές η κάμερα μας πρόδωσε πηγαίνοντας στον αγύριστο και το wallrun λειτουργούσε μόνο όταν του κάπνιζε, οδηγώντας μας σε βέβαιο θάνατο-, κάθε κομμάτι όπου χειριζόμαστε το Gollum μοιάζει με αγγαρεία. Από τις stealth στιγμές με το απρόβλεπτο ΑΙ και το πεζό, χωρίς φαντασία σύστημα απόκρυψης, τις επαναλαμβανόμενες αποστολές του να εντοπίσεις ένα ή πολλά αντικείμενα για κάποιον άλλον χωρίς να σου προσφέρουν κάτι, μέχρι και τις ανακυκλωμένες περιοχές που βαρεθήκαμε να εξερευνούμε ξανά και ξανά, τίποτα από το gameplay του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως το δυνατό του χαρτί.

Στο ίδιο μήκος κύμματος βαδίζει και ο οπτικός του τομέας, ο οποίος κάνει το μαγευτικό κόσμο του The Lord of the Rings να ντρέπεται για αυτόν. Οι τοποθεσίες του (εκτός από μια) είναι μουντές και ανιαρές στο μάτι, τα assets του επαναχρησιμοποιούνται μέχρι αηδίας, εκμηδενίζοντας την όποια μοναδικότητα θα μπορούσαν οι εν λόγω τοποθεσίες να έχουν, τα γραφικά θυμίζουν στην καλύτερη τα πρώτα χρόνια του PlayStation 3, τα textures -κυρίως των βράχων- είναι θολά και λασπώδη, τα μοντέλα χαρακτήρων παρομοιάζονται εύκολα με μουτζούρες, και το Gollum πιο πολύ φέρνει σε ένα γλυκό άτριχο πιθηκάκι παρά στο τερατούργημα που φανταζόνταν ο Tolkien.

Εκεί όμως που κατοικεί η απόλυτη καταστροφή του The Lord of the Rings: Gollum είναι ο τεχνικός τομέας. Θα χρειαστούμε ώρες ατελείωτες για να απαριθμήσουμε όλα τα τεχνικά του ζητήματα, καθώς πάντα υπήρχε κάτι άξιο αναφοράς, περιληπτικά όμως μπορούμε να αναφέρουμε την αργή φόρτωση των textures που πραγματικά βγάζουν μάτι, κυρίως κατά την διάρκεια των cutscenes, τα οποία υποφέρουν επίσης πολλές φορές και από ασυγχρονισμό στην εικόνα και τον ήχο αλλά και πολλών ειδών κολλήματα, την συστηματική εξαφάνιση ορισμένων μοντέλων χαρακτήρων που έκαναν το Gollum να μιλάει στον τοίχο, μέχρι και υπότιτλους που έμεναν στην οθόνη μέχρι την εμφάνιση των επόμενων, ακόμη και αν απείχαν μισή ώρα μεταξύ τους.

gollum gameplay The Lord of the Rings: Gollum | Review The Lord of the Rings: Gollum

Επιπλέον, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια ολόκληρη στρατιά από loadings, τα οποία ήταν φυσικά σύντομα στο PlayStation 5 αλλά άνετα άγγιζαν ολόκληρο λεπτό στο PlayStation 4, πολλαπλά freezes που καμιά φορά κατέληγαν σε ολικό κρασάρισμα, αλλά και βροχή από frame drops στα last-gen συστήματα, τα οποία ευτυχώς δεν παρατηρήθηκαν στο Performance Mode του PlayStation 5. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήδη μέχρι το Chapter 7 αντιμετωπίσαμε δύο πολύ συγκεκριμένα bugs, τα οποία όταν επιστρέφαμε από τα προαναφερθέντα κρασαρίσματα αναιρούσαν την πρόοδο που είχαμε κάνει στο εκάστοτε κεφάλαιο, χωρίς όμως να μας δίνει την δυνατότητα να επαναλάβουμε την απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσουμε, αναγκάζοντάς μας να κάνουμε restart ολόκληρο το κεφάλαιο για να αποκτήσουμε πρόσβαση ξανά στο σημείο που είχαμε φτάσει πριν.

Το μοναδικό ίσως θετικό που κρύβει το The Lord of the Rings: Gollum είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του, και πιο συγκεκριμένα οι δύο πρωταγωνιστές του. Κατά την διάρκεια πολυάριθμων στιγμών στην κεντρική ιστορία του τίτλου, έχουμε την επιλογή να μιλήσουμε ή να συμπεριφερθούμε ως είτε ο διεφθαρμένος και διαβολικός Gollum είτε ο ήσυχος και γεμάτος ανθρωπιά Smeagol, διαλέγοντας ουσιαστικά την καλή και την κακή πλευρά του. Επιπλέον, οι δυό τους συνομιλούν συνεχώς, με τον τρόπο ομιλίας τους και το περιεχόμενο των συζητήσεών τους να είναι πιστά στο δημιούργημα του Tolkien, ενώ πολλές φορές θα χρειαστεί να επηρεάσει ο ένας τον άλλον σε κρίσιμες στιγμές που έχουν αντίκτυπο σε ορισμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες, προσπαθώντας να πείσουν την “άλλη πλευρά” πως η δική τους λύση είναι η σωστή. Το σύστημα αυτό προσφέρει μια νότα ανανέωσης στο επαναλαμβανόμενο gameplay του τίτλου, και παρόλο που αφήνει μικρά περιθώρια για λάθη, είναι ως επί το πλείστον ικανοποιητικό.

Το The Lord of the Rings: Gollum λοιπόν αποτελεί την επιτομή των όσων δεν πρέπει να είναι ένας τίτλος στις μέρες μας, προσφέροντας έναν απόλυτα καταστροφικό τεχνικό τομέα, gameplay και γραφικά άλλης εποχής, αποστολές που καταντούν αγγαρεία, και μια τόσο προβληματική διήγηση που πρακτικά εκμηδενίζει την σχέση του με το LOTR σύμπαν. Η έλλειψη φαντασίας σε όλες τις πτυχές του, αλλά και το οπτικό αποτέλεσμα που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις πολυάριθμες αναβολές στην κυκλοφορία του, τον μετατρέπουν δυστυχώς σε έναν τίτλο που όσο και να “φτιάξει” με μελλοντικά patches, δεν θα μπορέσουμε να το προτείνουμε σε κανέναν.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του review.

Συνοψίζοντας
Αυτό δεν είναι το πολύτιμό μου.

Θετικά:

  • Ενδιαφέρουσα υλοποίηση της Smeagol/Gollum διαμάχης.
  • Το platforming είναι καλό, όταν δουλεύει.
  • Σταθερά 60fps στο Performance Mode.

Αρνητικά:

  • Καταστροφικός τεχνικός τομέας.
  • Gameplay και γραφικά άλλης εποχής.
  • Προβληματική και ανούσια διήγηση.
  • Παρουσία πολλαπλών game-breaking bugs.
  • Αποστολές που καταντούν αγγαρεία.
3
Κακό

Θετικά:

  • Ενδιαφέρουσα υλοποίηση της Smeagol/Gollum διαμάχης.
  • Το platforming είναι καλό, όταν δουλεύει.
  • Σταθερά 60fps στο Performance Mode.

Αρνητικά:

  • Καταστροφικός τεχνικός τομέας.
  • Gameplay και γραφικά άλλης εποχής.
  • Προβληματική και ανούσια διήγηση.
  • Παρουσία πολλαπλών game-breaking bugs.
  • Αποστολές που καταντούν αγγαρεία.
3
Κακό
Latest news

Δείτε επίσης