Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me | Review

Καλωσορίσατε το Κάστρο του Θανάτου!

H σειρά The Dark Pictures Anthology της Supermassive Games κατάφερε να μας προσφέρει τα τελευταία χρόνια μερικούς αρκετά αξιόλογους interactive horror τίτλους, ξεκινώντας το 2019 με το θαλασσοδαρμένο Man of Medan, και ύστερα προσφέροντάς μας το αποκρυφιστικό Little Hope και το αναπάντεχο House of Ashes. Και, θέλοντας να κλείσει την πρώτη αυτή τετραλογία με τον πιο ενδιαφέρων τρόπο, η σειρά αυτή έβαλε την τελεία της στην πρώτη “σεζόν” με το The Devil in Me, το οποίο ίσως και να διακατέχει την πιο συναρπαστική και αγχώδης ιστορία από όλους τους προηγούμενους τίτλους, σπρώχνοντας την σειρά ένα βήμα πιο κοντά στο πολυαγαπημένο μας Until Dawn.

Στο The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me λοιπόν, οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ενός μικρού τηλεοπτικού συνεργείου, το οποίο εργάζεται πάνω σε ένα docuseries βασισμένο στον H.H. Holmes. Ιστορικά γνωστός ως ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος της Αμερικής, ο Holmes θεωρείτο πως είχε δώσει τέλος στην ζωή περισσότερων από 200 ανθρώπων κατά την διαμονή τους στο γεμάτο παγίδες ξενοδοχείο του, και μάλιστα με τους πιο αποτρόπαιους τρόπους. Η ιστορία αυτή φυσικά προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον στην εν λόγω ομάδα, η οποία ήδη αντιμετώπιζε δυσκολίες στην προσέλκυση θεατών, έτσι λοιπόν όταν ένας μυστηριώδης άνδρας τους προσκάλεσε να παραμείνουν για μερικές μέρες στο ξενοδοχείο του, το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο αντίγραφο του Murder Castle του Holmes, οι πρωταγωνιστές μας αποφάσισαν να αρπάξουν την ευκαιρία χωρίς δεύτερη σκέψη. Φυσικά, μπορείτε να προβλέψετε πως δεν πήγαν όλα όπως τα περίμεναν, καθώς στην πραγματικότητα στο ξενοδοχείο τους περίμεναν μια πληθώρα από παγίδες, ειδικοί μηχανισμοί βασανισμού και εξόντωσης, αλλά και ένας αδίστακτος φονιάς βαθιά προσηλωμένος στο να κρατήσει “ζωντανή” την παράδοση του διάσημου κατά συρροή δολοφόνου.

Όπως λοιπόν συνέβαινε και στους προηγούμενους τίτλους της σειράς, έτσι και σε αυτόν οι παίκτες αναλαμβάνουν την διαχείριση πέντε χαρακτήρων, στην προκειμένη περίπτωση των Kate, Charlie, Mark, Erin και Jamie, με σκοπό να κατανοήσουν τι είναι αυτό που τους συμβαίνει και να προσπαθήσουν να επιβιώσουν. Ο κάθε χαρακτήρας έχει την δική του “σειρά”, όπου εξερευνεί το περιβάλλον, κάνει διάφορες επιλογές στους διαλόγους και προσπαθεί να ανακαλύψει ορισμένα συλλεκτικά και αρχεία, ενώ κάθε διαφορετική επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα, που μπορεί να σημαίνει είτε την επιβίωση είτε τον θάνατο (με διάφορους “εντυπωσιακούς” τρόπους) του ίδιου ή και των υπολοίπων χαρακτήρων. Επιπλέον, την εμφάνισή τους έκαναν και πάλι μια πληθώρα από QTEs στις πιο έντονες σκηνές, αλλά και ο stealth μηχανισμός που αντικατοπτρίζεται ως χτύποι της καρδιάς.

Καθώς όμως η Supermassive Games κατάλαβε πως μετά από τόσες κυκλοφορίες η άλλοτε πρωτότυπη gameplay εμπειρία που προσφέρει άρχισε να γίνεται μονότονη και τετριμμένη, αποφάσισε να ενσωματώσει στο νέο της πόνημα μερικές αλλαγές που θα συνοδευτούν από μια ανανεωμένη αύρα. Το πρώτο κομμάτι που αποφάσισε να εμπλουτίσει είναι οι αρκετά πιο αισθητές διαφορές ικανοτήτων ανάμεσα στους χαρακτήρες, λόγω κυρίως του εξοπλισμού και των ειδικοτήτων που διαθέτουν στην κανονική τους ζωή (όπως οι ηλεκτρολογικές γνώσεις της Jamie), ενώ κάποια χρήσιμα αντικείμενα που είτε έχουν συλλέξει κατά την διάρκεια της εξερεύνησης είτε είχαν ήδη στην κατοχή τους εμφανίζονται πλέον στο κάτω-αριστερό μέρος της οθόνης. Οι παίκτες δεν έχουν την επιλογή να τα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή και μπορούν να τα ενεργοποιήσουν μόνο όταν το απαιτεί ο τίτλος, έτσι η ενσωμάτωση του εν λόγω στοιχείου μετατρέπεται σε καθαρά διακοσμητική, ίσως για να μπορούν απλώς οι παίκτες να θυμούνται τι μπορεί να κάνει ο κάθε χαρακτήρας.

Επιπλέον, ο τίτλος προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στον τομέα της εξερεύνησης σε σύγκριση με τους προκατόχους του, με τους χαρακτήρες να σκαρφαλώνουν πολύ περισσότερο, να εκτελούν κάποιες πιο αθλητικές κινήσεις όπως την μετακίνηση βαριών αντικειμένων ή την ισορροπία πάνω σε στενά περάσματα, και πολλά άλλα. Αυτό το γεγονός φυσικά προσφέρει στους παίκτες μια πιο διασκεδαστική εμπειρία, θυμίζοντας άλλους πιο δραστήριους τίτλους, κατά την προσωπική μου άποψη ωστόσο απομακρύνεται επικίνδυνα από το κλειστοφοβικό survival στοιχείο που κάνουν τους τίτλους του είδους τόσο καθηλωτικούς, όπου το κύριο μέσο επιβίωσης αποτελούν οι επιλογές που θα κάνουμε. Όχι πως τα σκαρφαλώματα θα παίξουν κάποιον ρόλο στην επιβίωση των χαρακτήρων, απλώς αφαιρούν από την συνολική εμπειρία την ανθρώπινη γείωση και τον τρόμο του να είναι κάποιος ανήμπορος.

Ευτυχώς όμως το The Devil in Me περιλαμβάνει κάτι που μπορεί να επισκιάσει σε τεράστιο βαθμό τα ψεγάδια του, και συγκεκριμένα μια απολαυστικά τρομακτική ατμόσφαιρα. Αντλώντας καθαρή έμπνευση από πολυάριθμες ταινίες τρόμου όπως το Saw, το Halloween, το Friday the 13th και το The Shining, καταφέρνει να μας τοποθετήσει σε ένα μια κατάσταση συνεχούς άγχους και φόβου, όπου γνωρίζουμε πως κάποιος παρακολουθεί την κάθε μας κίνηση, βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα πιο μπροστά, και η κάθε επιλογή που κάνουμε μπορεί τελικά να αποδειχθεί ως μέρος του σχεδίου του και να μας οδηγήσει σε έναν επίπονο και βάναυσο θάνατο. Ο συνδυασμός του τεράστιου αλλά γεμάτου με κρυφά δωμάτια και παγίδες ξενοδοχείου με τους περίπλοκους και ευφάνταστους μηχανισμούς βασανισμού και εξόντωσης αλλά και του μασκοφορεμένου άνδρα που καραδοκεί σε κάθε γωνία δημιουργεί μια εξαιρετικά οικεία αλλά συνάμα φρέσκια horror πανδαισία, που ταιριάζει γάντι με την ιστορία του.

Διαβάστε επίσης  Blacktail | Review

Πέρα όμως από την ατμόσφαιρα, εξίσου καλοδουλεμένο είναι και το περιβάλλον του τίτλου. Πέρα από τους στενούς διαδρόμους, τις αίθουσες δεξιώσεων, τα μπαρ και και τα δωμάτια που στεγάζει το ξενοδοχείο, οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν πολλές ακόμη περιοχές σε ολόκληρο το νησί στο οποίο βρίσκεται το κτίσμα, όπως το φθινοπωρινό του δάσος, τα απότομα βράχια του, αλλά και τον απόμακρο και φαινομενικά εγκαταλειμμένο φάρο του. Κάθε μια από αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένες και δυσοίωνα όμορφες, και ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την σκοτεινή survival horror εμπειρία του τίτλου με τον φωτισμό του, τα textures του, και τα λεπτομερή του σκηνικά.

Ο τομέας ωστόσο που δεν φάνηκε να δέχθηκε την ίδια μεταχείριση είναι τα μοντέλα των χαρακτήρων. Με την The Dark Pictures Anthology σειρά να έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής ένα οφθαλμόλουρτο όσων αφορά τον ρεαλισμό των προσώπων, του δέρματος, και των ρούχων των χαρακτήρων, το The Devil in Me έμεινε δυστυχώς σημαντικά πίσω, προσφέροντας πολύ λιγότερη λεπτομέρεια στην “υφή” των προσώπων, θολωμένα σημεία, άδεια βλέμματα και γενικά μια μέτρια εικόνα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι χαρακτήρες δεν βλέπονται, αντιθέτως συνεχίζουν να είναι καλοσχεδιασμένοι σε σύγκριση με άλλους τίτλους, παρόλα αυτά φαίνεται πως η σειρά έφτασε την γραφική κορυφή με το House of Ashes και αντί να ξεπεράσει το ορόσημο με τον νέο αυτό τίτλο, επέστρεψε σε μια οπτική κατάσταση που ανήκει σε μια περίοδο πριν από την κυκλοφορία του PlayStation 5.

Περνώντας τώρα στον ακουστικό τομέα, οι πρωταγωνιστές του The Devil in Me συνοδεύονται από αρκετά απολαυστικό και επαγγελματικό voice-acting, με πιο αξιοπρόσεχτο αυτό της Jessie Buckley, ενώ η μουσική του και τα προσεκτικά διαλεγμένα sound effects του τονίζουν ακόμη περισσότερο την αγχωτική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του τίτλου. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις τόσο οι φωνές όσο κάποιοι άλλοι ήχοι κατέληγαν για άγνωστο λόγο να ακούγονται κάπως θολοί και μπουκωμένοι, κάνοντας τους διαλόγους των χαρακτήρων ελαφρώς δυσνόητους.

Όσων αφορά το co-op στοιχείο του τίτλου, το The Devil in Me προσφέρει στους παίκτες το κάτι παραπάνω σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσθήκες. Για ακόμη μια φορά οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν να παίξουν μόνοι τους ή και με έως 4 ακόμη φίλους, με τον καθέναν να αναλαμβάνει τον ρόλο ενός από τους πέντε πρωταγωνιστές (ή και περισσοτέρων αν η παρέα αποτελείται από λιγότερα από 5 άτομα). Το νέο ωστόσο στοιχείο που ανεβάζει σημαντικά τον τίτλο είναι η δυνατότητα επανεπιλογής των κεφαλαίων του. Θα μπορέσετε δηλαδή ακόμη και πριν τερματίσετε τον τίτλο να επιστρέψετε σε κάποιο από τα προηγούμενα κεφάλαια (τα οποία περιλαμβάνουν μια εικόνα και το όνομα του εκάστοτε πρωταγωνιστή ώστε να καταλάβετε σε πιο θα επιστρέψετε), και να συνεχίσετε δημιουργώντας ένα νέο “καθαρό” save από εκεί την περιπέτειά σας, ώστε να κάνετε τυχόν αλλαγές στις επιλογές σας και να “κυνηγήσετε” ένα διαφορετικό τέλος, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επαναλάβετε ολόκληρο τον τίτλο.

Το The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me λοιπόν συσκευάζει έναν αινιγματικό δολοφόνο, μια αληθινή ιστορία εγκλήματος, μια πληθώρα αγαπημένων μας ταινιών τρόμου και μια ομάδα ιδιαίτερων και ιδιόρρυθμων προσωπικοτήτων σε ένα πακέτο άξιο να αποκτήσει μια δική του ταινία μεγάλου προϋπολογισμού, δυστυχώς όμως μένει πίσω σε πολλούς άλλους τομείς, όπως τον τεχνικό τομέα και το επαναλαμβανόμενο λόγω των προηγούμενων τίτλων της σειράς gameplay του. Επομένως αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη πως η Supermassive Games ξέρει να δημιουργεί καθηλωτικές ιστορίες, αλλά έφτασε η στιγμή να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά με την νέα σεζόν της σειράς, αφήνοντας και τις προηγούμενες γενιές κονσολών πίσω.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Ιανουάριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me | Review

Το The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me συσκευάζει έναν αινιγματικό δολοφόνο, μια αληθινή ιστορία εγκλήματος, μια πληθώρα αγαπημένων μας ταινιών τρόμου και μια ομάδα ιδιαίτερων και ιδιόρρυθμων προσωπικοτήτων σε ένα πακέτο άξιο να αποκτήσει μια δική του ταινία μεγάλου προϋπολογισμού, δυστυχώς όμως μένει πίσω σε πολλούς άλλους τομείς, όπως τον τεχνικό τομέα και το επαναλαμβανόμενο λόγω των προηγούμενων τίτλων της σειράς gameplay του. Επομένως αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη πως η Supermassive Games ξέρει να δημιουργεί καθηλωτικές ιστορίες, αλλά έφτασε η στιγμή να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά με την νέα σεζόν της σειράς, αφήνοντας και τις προηγούμενες γενιές κονσολών πίσω.

Βαθμολογία

7
Πολύ καλό

Θετικά:

 • Καθηλωτική ιστορία με εμπνεύσεις από True Crime και διάσημες ταινίες τρόμου.
 • Απολαυστικό voice-acting.
 • Όμορφα σκοτεινή ατμόσφαιρα.
 • Δυνατότητα επανεπιλογής κεφαλαίων.

Αρνητικά:

 • Ο οπτικός τομέας έκανε ένα βήμα πίσω.
 • Οι νέες αλλαγές δεν προσφέρουν τίποτα στο τετριμμένο gameplay..
 • Μπουκωμένος ήχος σε ορισμένα σημεία.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!