Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

The Addams Family: Mansion Mayhem | Review

Η αγαπημένη μας σκοτεινή οικογένεια σε νέες περιπέτειες!

Το Halloween, η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου (μετά τα Χριστούγεννα φυσικά), έχει σχεδόν φτάσει, και ψάχνω συνεχώς τρόπους να το γιορτάσω. Από διακοσμήσεις, θεματικά γλυκά, μέχρι και ενδυμασίες, κάθε τι που θυμίζει αυτή την γιορτή μου φέρνει χαρά, και φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω την χαρά που μου προσφέρουν οι αγαπημένοι μου θεματικοί PlayStation 4 τίτλοι. Όταν λοιπόν έμαθα πως η οικογένεια Addams, με την οποία διασκέδαζα πολλές βραδιές όταν ήμουν μικρότερη και πετύχαινα την σειρά στην τηλεόραση, θα κατέφθανε στο PlayStation 4, αποφάσισα πως έπρεπε να ρίξω σε αυτόν τον τίτλο μια ματιά. Και κάπως έτσι έφτασε η ώρα του The Addams Family: Mansion Mayhem.

Το The Addams Family: Mansion Mayhem αποτελεί τον πιο πρόσφατο co-op platformer τίτλο των εταιριών έκδοσης MGM και Outright Games και του στούντιο ανάπτυξης PHL Collective και είναι εμπνευσμένο από τις αντίστοιχες ταινίες κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, σε σύγκριση με τις ταινίες, οι οποίες μας προσφέρουν μια ιδιαίτερα καθαρή εικόνα των όσων ζει η σκοτεινή αυτή οικογένεια, η ιστορία του εν λόγω τίτλου είναι εξαιρετικά λιτή και δυστυχώς μοιάζει απλώς συμπληρωματική, μπαίνοντας σε δεύτερη μοίρα. Όλα ξεκινούν με έναν μυστηριώδη τύπο ονόματι Kyle να καταφθάνει στην έπαυλη των Addams με σκοπό να τους κλέψει το σπίτι, και τους πρωταγωνιστές μας να αποφασίζουν πως πρέπει να βρουν μια σειρά από ιστορικά στοιχεία και κειμήλια που θα αποδείξουν πως το σπίτι τους είναι στην πραγματικότητα ιστορικό και δεν μπορεί να πουληθεί. Για να τα εντοπίσουν ωστόσο θα χρειαστεί να εξερευνήσουν ολόκληρη την έπαυλη, και να εισέρθουν σε μια σειρά από μαγικές πύλες.

Η έπαυλη λοιπόν είναι χωρισμένη σε τέσσερις περιοχές, την κουζίνα, το νεκροταφείο, το δωμάτιο μουσικής και το εργαστήριο. Κάθε μια από αυτές τις περιοχές αντιστοιχεί και σε έναν χαρακτήρα, ή μάλλον καλύτερα στην δύναμη του κάθε χαρακτήρα, και συγκεκριμένα το Mazurka Saber του Gomez, το Spider Sling της Morticia, το Baller Bomb του Pugsley και το Octo Stream της Wendesday, παρόλα αυτά όποιος χαρακτήρας και αν επιλέξεις για να χειριστείς θα μπορεί να κάνει χρήση όλων των δυνάμεων, ακόμη και κατά την διάρκεια του μέχρι και τεσσάρων ατόμων co-op, καθώς όπως είπαμε, αντιστοιχούν στις περιοχές και όχι στους χαρακτήρες. Επιπλέον, οι περιοχές αυτές αποτελούνται από εννέα συνολικά επίπεδα η κάθε μια, με τα έξι να είναι κανονικά και τα υπόλοιπα τρία να είναι mini-games.

Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κομμάτι του τίτλου είναι η αισθητική του. Κάθε περιοχή είναι ιδιαίτερα ευφάνταστη και προσεγμένη, με την κουζίνα για παράδειγμα να είναι γεμάτη με φαγητά, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και εχθρούς που μοιάζουν με τρόφιμα, ή το δωμάτιο μουσικής να περιλαμβάνει μια πληθώρα διαφορετικών μουσικών οργάνων και αιωρούμενων νοτών, και όλα τους θυμίζουν πραγματικά την οικογένεια Addams που όλοι αγαπάμε. Δυστυχώς όμως, παρόλο που η ατμόσφαιρα είναι ταιριαστή και διασκεδαστική, έχει ένα πρόβλημα. Κρατάει πάρα πολύ. Τα κυρίως επίπεδα είναι ιδιαίτερα μεγάλα και χρονοβόρα, και καταλήγουν να γίνονται πολύ επαναλαμβανόμενα και κουραστικά, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως έξι με εφτά μικρότερα επίπεδα διασκορπισμένα σε περισσότερες περιοχές θα ήταν πολύ καλύτερα και θα μας κρατούσαν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Επιπλέον ένα ακόμη αρνητικό είναι οι χαρακτήρες. Από μόνοι τους δεν έχουν κάτι κακό, καθώς μοιάζουν εξαιρετικά με τους χαρακτήρες των ταινιών, κατά την διάρκεια του gameplay όμως είναι τόσο μικροί που πολλές φορές μπορείς να ξεχάσεις ότι χειρίζεσαι ένα από τα μέλη της οικογένειας Addams. Αρνητικό είναι επίσης η σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη οποιουδήποτε voice-over, πέρα από τις όπως αναφέραμε παραπάνω αδιάφορες και σύντομες στιγμές όταν διηγούνται την λιτή ιστορία του τίτλου, κάτι που αν ενισχυόταν σίγουρα θα προσέφερε ακόμη περισσότερη ζωντάνια στην συνολική εμπειρία.

Διαβάστε επίσης  God of War Ragnarök | Review

Τουλάχιστον, οι μηχανισμοί του gameplay δεν απογοητεύουν. Το The Addams Family: Mansion Mayhem μοιάζει με αρκετούς 3D platformer τίτλους, όπως το New Super Lucky’s Tale, χάρη στην fixed κάμερα και τα μερικά αχνά side-scrolling στοιχεία, και δίνει μια ανάσα στο σύστημα μάχης του, καθώς δεν βάζει τους παίκτες απλώς να χοροπηδούν πάνω από τους εχθρούς τους για να τους νικήσουν, αλλά τους δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τόσο τις απλές τους επιθέσεις όσο και τις προαναφερθέντες ικανότητές τους, και να αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία κίνησης. Βέβαια η κάμερα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα μερικές φορές καθώς δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε που ακριβώς θα προσγειωθεί μετά από ένα άλμα ο χαρακτήρας μας, αλλά αυτό οφείλεται στο είδος του τίτλου και όχι στον ίδιο, και ευτυχώς συνηθίζεται πολύ εύκολα.

Ευχάριστα είναι και τα διάφορα αντικείμενα που θα βρούμε στον διάβα μας, όπως τα πολυάριθμα doublons (νομίσματα) και τα family crests, τα οποία και χρειάζονται για να ξεκλειδώνονται τα επόμενα επίπεδα. Κάθε κυρίως επίπεδο μας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουμε μέχρι και τρία family crests, με το πρώτο να καταφθάνει από την συλλογή ενός μεγάλου αλλά όχι αστρονομικού αριθμού doublons, το δεύτερο να απαιτεί να συλλέξουμε μερικά όμοια αντικείμενα που εμφανίζονται το ένα δίπλα στο άλλο, και το τρίτο χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο και μας οδηγεί σε ένα ξεχωριστό μέρος, που μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω για να το αποκτήσουμε, χωρίς όμως ο τίτλος να γίνεται ποτέ ιδιαίτερα δύσκολος, διατηρώντας την καταλληλότητά του για όλη την οικογένεια.

Ακόμη όμως και αν βαρεθείτε τις κανονικές πίστες, θα μπορέσετε να απολαύσετε μια σειρά από mini-games, τα οποία μπορείτε να βρείτε είτε μέσα από τον χάρτη είτε από το αρχικό μενού για πιο γρήγορη πρόσβαση. Σε αυτά τα mini-games οι παίκτες θα παλέψουν να συλλέξουν τους περισσότερους πόντους μαζεύοντας αστέρια ή χτυπώντας στόχους, με την ενέργεια αυτή να γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη για όσους παίζουν co-op, προσφέροντάς τους την δυνατότητα του ανταγωνισμού.

Τέλος, τεχνικά ο τίτλος δεν έχει υστερεί πουθενά, με την ανάλυση ακόμη και στο PlayStation 4 που δοκιμάστηκε ο τίτλος να είναι ικανοποιητική και τα fps σταθερά σαν βράχος, ένα ακόμη όμως στοιχείο που θα προτιμούσα να ενισχυόταν είναι ο ακουστικός τομέας. Η μουσική του τίτλου είναι αρκετά πιασάρικη αν και όχι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη, και παρόλο που ταιριάζει απίστευτα με την αισθητική του τίτλου και την ίδια την οικογένεια Addams, η έλλειψη του κλασικού soundtrack με το οποίο έχω συνδυάσει τις σκοτεινές περιπέτειές τους αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο (έστω για εμένα) πλήγμα.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την Outright Games για τις ανάγκες του review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Δεκέμβριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

The Addams Family: Mansion Mayhem | Review

Το The Addams Family: Mansion Mayhem είναι ένας γοητευτικός και κατάλληλος για όλη την οικογένεια platformer τίτλος, που δεν προσπαθεί να δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που είναι. Η ατμόσφαιρά του και οι τοποθεσίες του μας γεμίζουν το κενό που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια από τους υπόλοιπους αποτυχημένους τίτλους βασισμένους στην οικογένεια Addams, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι το πρωτοπόρο για να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλους τίτλους τέτοιου είδους. Το gameplay είναι βατό και διασκεδαστικό και τα mini-games αξιοπρεπή, αλλά μιας και η ιστορία του είναι πρακτικά ανύπαρκτη, θα μπορέσει κάλλιστα να αποτελέσει ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο για μια οικογένεια με παιδιά, αφού πρώτα δει τις ταινίες και εξοικειωθεί μέσω αυτών με τους χαρακτήρες.

Βαθμολογία

6
Καλό

Θετικά:

 • Ευχάριστο gameplay για όλη την οικογένεια
 • Διασκεδαστικά mini-games
 • Η απόλυτη Addams Family ατμόσφαιρα
 • Δημιουργικοί κόσμοι

Αρνητικά:

 • Μεγαλύτερα επίπεδα άπ' όσο θα έπρεπε
 • Πρακτικά ανύπαρκτη ιστορία
 • Μικροσκοπικοί χαρακτήρες
 • Bonus: Έλλειψη του κλασικού soundtrack

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!