Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Temtem | Review

Gotta catch (T)'em all!


Το Temtem δεν είναι ένα καινούργιο παιχνίδι για τους κατόχους του PlayStation 5. Ο τίτλος της Crema Games κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια περίπου στο οικιακό σύστημα της Sony, απλά επιτέλους έχει βγει από την early access φάση και πλέον κυκλοφορεί επίσημα. Τι είναι όμως το Temtem και γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος στις τάξεις των φίλων που τους αρέσουν οι τίτλοι στους οποίους αιχμαλωτίζεις και εκπαιδεύεις ψηφιακά τέρατα; Γιατί πολύ απλά πρόκειται για έναν κλώνο της βασικής RPG σειράς των Pokemon, το οποίο όχι μόνο καταφέρνει να προσφέρει μια εμπειρία ισάξια με αυτή που προσφέρει το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Pokemon, αλλά σε ορισμένα σημεία ξεπερνάει και τον μέντορα του και προσφέρει ορισμένες λειτουργίες που ζητάει χρόνια η Pokemon κοινότητα από την Nintendo. 

Όσοι έχετε ασχοληθεί με αυτή την κατηγορία παιχνιδιών, η ιστορία του Temtem θα σας φανεί αρκετά γνωστή. Ξεκινάτε ως ένας νέος εκπαιδευτής Temtem, όπου ο καθηγητής της πόλης σας σάς εφοδιάζει με τα απαραίτητα αντικείμενα που θα χρειαστείτε για το ταξίδι σας. Ποια είναι αυτά; Ένα Tempedia, το αντίστοιχο Pokedex δηλαδή στο οποίο θα καταγράφεται την πρόοδο σας, μερικές Temcards με τις οποίες θα μπορέσετε να αιχμαλωτίσετε τα πρώτα σας τέρατα και φυσικά το πρώτο σας Temtem, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό σας σύντροφο σ ‘αυτή σας τη περιπέτεια. Στόχος σε αυτό το ταξίδι είναι να πιάσετε όλα τα γνωστά Temtem που υπάρχουν στο Archipelago, τον κόσμο του Temtem δηλαδή, να νικήσετε όλους τους γυμναστές που θα βρείτε σε κάθε μεγάλη πόλη των έξι συνολικά νησιών που απαρτίζουν το Archipelago, ενώ σε μερικές από αυτές τις πόλεις υπάρχουν παραπάνω από ένας γυμναστής. 

Συνολικά υπάρχουν 164 Temtem να αιχμαλωτίσετε, αλλά εφόσον μιλάμε για έναν Online τίτλο πιστεύω ότι δε θα είναι δύσκολο να προστεθούν ακόμη περισσότερα με μελλοντικά updates. Ένα από τα πράγματα που θα ήθελα σίγουρα να προστεθεί, το οποίο η αλήθεια είναι ότι με χάλασε αρκετά, είναι η ύπαρξη ορισμένων Θρυλικών ή Μυθικών τεράτων, τα οποία να συνδέονται με την ιστορία του Archipelago. Κάθε Temtem έχει το δικό του είδος, ενώ μερικά μπορεί να ανήκουν και σε δύο. Εδώ υπάρχει μια διαφορετικότητα σε σχέση με τα Pokemon, με τα είδη των Temtem να χωρίζονται σε: 

Ο χαρακτήρας μας θα συναντήσει άγρια Temtem’s κρυμμένα μέσα σε χόρτα, σπηλιές και νερό τα οποία μπορεί είτε να νικήσει για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του είτε να αιχμαλωτίσει. Η κάθε περιοχή εκτός από άγρια Temtem είναι γεμάτη και από άλλους εκπαιδευτές, οι οποίοι μόλις σας αντιληφθούν θα ζητήσουν να μονομαχήσετε μαζί τους. Οι μάχες είναι πάντα 2 VS 2, κάτι που σας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσετε τις δικές στρατηγικές, βάση του είδους και των επιθέσεων που θα έχει η ομάδα σας. Συνολικά μπορείτε να έχετε μαζί σας μέχρι έξι τέρατα, ενώ ορισμένα από τα TemTem μόλις αποκτήσουν την ανάλογη εμπειρία και φτάσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο μπορούν να αλλάξουν μορφή και να γίνουν ακόμη δυνατότερα. 

Εκτός από τους υπόλοιπους εκπαιδευτές Temtem θα αντιμετωπίσετε αρκετές φορές και τον βασικό αντίπαλο σας τον Max, ενώ παρών στο Temtem δηλώνει και μια διαβολική ομάδα, η Clan Belsoto, η οποία χρησιμοποιεί τα Temtem για τα μοχθηρά της σχέδια, τα οποία αφορούν την κυριαρχία τους στον κόσμο. Συνήθως τους συναντάτε κατά την διάρκεια του main quest, το οποίο οφείλω να σας ενημερώσω πως ενδέχεται να σας κουράσει, εξαιτίας του ατελείωτου πίσω μπρος που θα σας ζητήσει να κάνετε. Δεν είναι λίγες οι φορές, που θα πάτε από την μια άκρη ενός νησιού στην άλλη, μόνο και μόνο για να μιλήσετε με κάποιον από τους βασικούς χαρακτήρες του τίτλου. Εκτός από το βασικό Quest, το Temtem προσφέρει και άπλετα sidequests, τα οποία θα σας επιβραβεύσουν με ορισμένα χρήσιμα αντικείμενα. Τέλος, ένα από τα χαρακτηριστικά που μου άρεσε πολύ στο Temtem και σίγουρα θα ξοδέψετε αρκετό χρόνο σε αυτό είναι τα lairs, όπου με την βοήθεια από τρεις έως πέντε φίλους σας μπορείτε να παλέψετε σε random generated dungeons και να πιάσετε πολύ δυνατά και σπάνια Temtem. 

Διαβάστε επίσης  Evil West | Review

Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα πως το Temtem, δεν είναι ένα απλό RPG με μάχες τεράτων, αλλά υιοθετεί όλες τις βασικές λειτουργίες εκπαίδευσης που γνωρίσαμε στους τίτλους Pokemon, από την Silver και μετά. Υπάρχει κέντρο αναπαραγωγής Temtem, όπου τοποθετώντας ένα θηλυκό και ένα αρσενικού του ίδιου είδους μαζί θα κάνουν αυγό, με πιθανότητες το…παιδί τους να βγει πιο δυνατό από τους γονείς και να έχει τέλεια κρυφά στατιστικά (Individual values). Επίσης, όπως και στα Pokemon, έτσι και εδώ με ορισμένα αντικείμενα που στην δική μας περίπτωση είναι τα φρούτα, μπορείτε να αυξήσετε ορισμένα στατιστικά του τέρατός σας, τα λεγόμενα δηλαδή Εffort Values και να φτιάξετε ένα πολύ δυνατό σύμμαχό. Γενικά το Temtem δείχνει πως έχει μελετήσει πολύ το θέμα της αναπαραγωγής και εκπαίδευσης τεράτων, προσφέροντας μια εμπειρία εφάμιλλή με αυτή των Pokemon. 

Το Temtem είναι ένας always online τίτλος όπου η οθόνη σας θα είναι γεμάτη ανά πάσα ώρα και στιγμή με άλλους παίχτες. Υπάρχει η κλασσική δυνατότητα για επικοινωνία μαζί τους κάτω αριστερά στην οθόνη σας, την οποία συναντάμε στα MMO’s, ενώ πατώντας το πλήκτρο Δ ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο μας δείχνει ποιοι παίχτες είναι στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεστε και εσείς. Μέσω αυτής της επιλογής μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους, να ανταλλάξετε τέρατα και φυσικά να μονομαχήσετε. Το Temtem προσφέρει ακόμη και την δυνατότητα για μεμονωμένους Ranked αγώνες ή να  δηλώσετε συμμετοχή και να λάβετε μέρος σε τουρνουά τα οποία πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Γενικά στο Temtem δεν πρόκειται να βαρεθείτε ποτέ με τις επιλογές που προσφέρει, είτε αυτή είναι η εκτροφή και η εκπαίδευση τεράτων είτε οι online μονομαχίες. 

Τεχνικά ο τίτλος της Crema Games είναι αρκετά όμορφος, ενώ τα τέρατα είναι πάρα πολύ καλοσχεδιασμένα, κάνοντας τα ικανά να ήταν κάλλιστα και στην λίστα μελλοντικών τίτλων Pokemon. Κάθε νησί έχει την δικιά του μορφολογία εδάφους, όπου για παράδειγμα η περιοχή της Deniz είναι ένας μεσογειακός παράδεισος με παραλίες, ψηλά καταπράσινα βουνά, ψαροχώρια και υδάτινες σπηλιές ενώ η Omninesia είναι μια περιοχή χτισμένη πάνω σε ένα ψηλό δέντρο, όπου στις ρίζες του φιλοξενεί ένα τεράστιο ηφαίστειο. Μικροπροβλήματα σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν, τα οποία αφορούν μια μικρή πτώση των καρέ κάθε φορά που θα βγείτε από κάποιο κτήριο ή όταν θα μπείτε σε κάποια πόλη, ενώ υπάρχουν και μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης οι οποίοι δεν δικαιολογούνται για το σύστημα που τρέχει το Temtem. Αυτό που με εξέπληξε είναι πως ένας τίτλος χρησιμοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει το Duaslsense. Κάθε επίθεση θα την νιώθετε να δονείτε στο χέρι σας με τρομερό ρεαλισμό, ενώ και τα ηχητικά εφέ που ακούγονται από το ηχείο του χειριστηρίου είναι εξαιρετικά.

Το Temtem είναι ένα αξιοπρεπέστατο monster-taming RPG, το οποίο μεταφέρει πιστά ότι έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια στη σειρά Pokemon, συνδυάζοντάς το και με έναν σωστά δομημένο online τίτλο. Οι φίλοι των Pokemon σίγουρα θα το λατρέψουν και θα βρουν πολλούς λόγους να το αγαπήσουν ενώ οι κάτοχοι του PlayStation 5 μπορούν πλέον να απολαύσουν στην κονσόλα τους την δυνατότητα να μεγαλώνεις, να εκπαιδεύεις τέρατα και να φτάνεις στην κορυφή με αυτά.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Crema Games στην χώρα μας, AVE Tech, για τις ανάγκες του Review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Δεκέμβριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Temtem | Review

Το Temtem είναι ένα αξιοπρεπέστατο monster-taming RPG, το οποίο μεταφέρει πιστά ότι έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια στη σειρά Pokemon, συνδυάζοντάς το και με έναν σωστά δομημένο online τίτλο. Οι φίλοι των Pokemon σίγουρα θα το λατρέψουν και θα βρουν πολλούς λόγους να το αγαπήσουν ενώ οι κάτοχοι του PlayStation 5 μπορούν πλέον να απολαύσουν στην κονσόλα τους την δυνατότητα να μεγαλώνεις, να εκπαιδεύεις τέρατα και να φτάνεις στην κορυφή με αυτά.

Βαθμολογία

8
Πάρα πολύ καλό

Θετικά:

 • Απαιτητικές μάχες, οι οποίες θέλουν στρατηγική.
 • Ένας τεράστιος κόσμος διαθέσιμος για εξερεύνηση, όπου σε κάθε γωνία του κρύβονται και διαφορετικά τέρατα.
 • Σωστή και μοντέρνα λειτουργία του Online.
 • Πάρα πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε και σίγουρα θα προστεθούν και άλλα.
 • Σοβαρό σύστημα αναπαραγωγής και εκπαίδευσης τεράτων.
 • Καλοσχεδιασμένα μοντέλα τεράτων.
 • Ικανοποιητικός αριθμός από τέρατα για να αιχμαλωτίσετε...

Αρνητικά:

 • ...αλλά δυστυχώς λείπουν τα γνωστά θρυλικά και μυθικά τέρατα που έχουμε γνωρίσει σε παιχνίδια του είδους.
 • Το πίσω μπρος στο main quest κουράζει αρκετά.
 • Μικροπροβλήματα στον τεχνικό τομέα.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!