Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Περισσότερα για το

Sherlock Holmes The Awakened | Review

Και τα πιο λαμπρά μυαλά μπορούν να διαλυθούν.

Παρόλο που η Frogwares έχει χτίσει μέχρι στιγμής ένα πλούσιο βιογραφικό ξεχειλισμένο από Sherlock Holmes τίτλους, αποφάσισε πρόσφατα να αλλάξει κατά κάποιο τρόπο σελίδα, δημιουργώντας μια νέα και ανασχεδιασμένη σειρά τίτλων με πρωταγωνιστή τον διάσημο ντετέκτιβ, κάνοντας την αρχή με το Sherlock Holmes: Chapter One. Και, παρότι η σειρά αυτή υπόσχεται να μας προσφέρει μια πληθώρα από νέες περιπέτειες του Sherlock και του έμπιστου συνεργάτη του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Frogwares κατέληξε στο να κινηθεί λίγο διαφορετικά, και να αναπλάσει ένα από τα παλαιότερα δημιουργήματά της με τέτοιον τρόπο, ώστε να το μετατρέψει σε μια νέα προσθήκη για την εν λόγω σειρά.

SHER Sherlock Holmes The Awakened | Review Sherlock Holmes: The Awakened

Ο τίτλος λοιπόν που δέχθηκε την διαχείριση αυτή είναι το Sherlock Holmes The Awakened, ο οποίος κυκλοφόρησε αρχικά το 2007, αποκλειστικά για τους υπολογιστές. Αυτήν την φορά όμως, αντί για μια απλή μεμονωμένη ιστορία, μας προσφέρει μια πιο γεμάτη διήγηση, τοποθετώντας μας λίγο μετά τα γεγονότα στην Cordona, και στην πρώτη μεγάλη περιπέτεια του Sherlock μαζί με τον John Watson. Ξεκινώντας από την αναζήτηση μιας χαμένης εφημερίδας, οι παίκτες καταλήγουν να αναζητούν πολυάριθμους αγνοούμενους ανθρώπους μέχρι και στην άλλη άκρη του κόσμου, ξεσκεπάζοντας μια συνωμοσία γιγαντιαίων διαστάσεων, και ανακαλύπτοντας μια αίρεση με φρικιαστικές βλέψεις.

Όπως έχουμε συνηθίσει σε κάθε Sherlock Holmes τίτλο, έτσι και εδώ το μεγαλύτερο τμήμα του gameplay αποτελεί την εύρεση στοιχείων και τον μετέπειτα συσχετισμό τους, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα λογικό πόρισμα. Αρχικά, κάθε περιοχή χωρίζεται σε μεμονωμένες σκηνές εγκλήματος, με την κάθε μια να περιλαμβάνει μια πληθώρα στοιχείων στην μορφή αρχείων, χρήσιμων αντικειμένων, αποτελεσμάτων νεκροψίας, ιχνών, και άλλα. Κάποια από τα στοιχεία αυτά μπορούν να θεωρηθούν επαρκή από μόνα τους, κάποια άλλα ωστόσο χρειάζονται περεταίρω ανάλυση, είτε αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για αυτά στο αρχείο, είτε ρωτώντας περαστικούς που μπορεί να ξέρουν κάτι -οι οποίοι ωστόσο κατέχουν πολύ επαναλαμβανόμενους διαλόγους-, είτε ανοίγουν δρόμους για πιο λεπτομερή έρευνα.

Εκεί, ο Sherlock θα πρέπει να επιστρατεύσει την σχολαστικότητά του αλλά και την συγκέντρωσή του, ώστε να ανακαλύψει ακόμη περισσότερα στοιχεία στην μορφή κρυφών περασμάτων και άλλων δυσεύρετων ιχνών, δίνοντάς του μια πιο καθαρή εικόνα του τι μπορεί να συνέβη. Έπειτα, θα πρέπει να αναπαράγει εντός αυτού του περιβάλλοντος όλα τα πιθανά σενάρια και να διαλέξει το σωστό, πραγματοποιώντας εν τέλη μια τέλεια αναπαράσταση των όσων έλαβαν μέρος στον εκάστοτε τόπο εγκλήματος, και αποκτώντας κάθε φορά ένα από τα σημαντικότερα για την υπόθεση στοιχεία.

ss 75b8c88e6086d10989648b73ef0d9d56e69dd41c.1920x1080 Sherlock Holmes The Awakened | Review Sherlock Holmes: The Awakened

Ακόμη όμως και με αυτήν την αναπαράσταση και την απάντηση που έχει πλέον λάβει, ο Sherlock θα πρέπει να ανακαλύψει ποιο θα είναι το επόμενό του βήμα. Έτσι λοιπόν οδηγείται στο γνωστό Mind Palace, όπου θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις-κλειδιά συνδυάζοντας τα σωστά στοιχεία που έχει συλλέξει, ώστε να βρει για παράδειγμα που μπορεί να κρύβεται κάποιο αντικείμενο, ή ποιος χαρακτήρας μπορεί να είναι ο υπαίτιος μιας συγκεκριμένης κατάστασης. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί δουλεύουν απροβλημάτιστα και συνδυάζονται με εξαιρετικά φυσικό τρόπο, προσφέροντάς μας έτσι μια γνήσια ντετέκτιβ εμπειρία, απαιτώντας αρκετή σκέψη και επαγωγικό συλλογισμό, και άπλετο ακόνισμα του μυαλού.

 Το Sherlock Holmes The Awakened όμως δεν είναι ένας απλός Sherlock Holmes τίτλος. Πέρα από την λογική σκέψη, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την απόλυτη παραφροσύνη, την σήψη του μυαλού, και γενικότερα την διάσημη τρέλα που κατοικεί εντός του κόσμου που δημιούργησε ο H. P. Lovecraft. Η προαναφερθούσα αίρεση δείχνει ολοένα και περισσότερο πως συσχετίζεται με το Cthulhu και με ό,τι αυτό πρεσβεύει, συλλέγοντας εκατοντάδες ανίδεους στην θρησκεία αυτή ανθρώπους και πραγματοποιώντας απόκοσμα τελετουργικά πάνω τους με σκοπό το κάλεσμα της κοσμικής αυτής οντότητας. Όπως όμως μπορούμε γρήγορα να αντιληφθούμε, οι πράξεις τους δεν είναι το μοναδικό υπερφυσικό στοιχείο του τίτλου.

Ο ίδιος ο Sherlock, του οποίου το μυαλό όσο είναι λαμπρό είναι και εύθραυστο, αρχίζει και υποφέρει από μια σειρά από οράματα που τον “μεταφέρουν” σε έναν άλλο κόσμο, όπου τόσο ο χρόνος όσο και η λογική πρακτικά απουσιάζουν. Οι επισκέψεις στον κόσμο αυτό είναι εντυπωσιακές και εκπέμπουν αστάθεια και τρέλα, δίνοντας την δυνατότητα στους παίκτες να σκεφτούν κάπως αντισυμβατικά σε σύγκριση με τον κατά-γράμμα τρόπο σκέψης ενός ντετέκτιβ, λύνοντας μικρούς περιβαλλοντικούς γρίφους, και βλέποντας παράλληλα την ψυχική υγεία του πρωταγωνιστή να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. 

e4e6d8fdeb80a0fac5a49dc42fb2c03fee228cec Sherlock Holmes The Awakened | Review Sherlock Holmes: The Awakened

Μια διαφορά του Sherlock Holmes The Awakened σε σύγκριση με το Chapter One είναι το γεγονός πως είναι χωρισμένο σε επίπεδα, αντί για έναν open-world κόσμο. Κάθε επίπεδο μας παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο της ιστορίας, αλλά και έναν διαφορετικό κάθε φορά τόπο, από τους βροχερούς δρόμους της Αγγλίας και το ανατριχιαστικό ψυχιατρικό άσυλο στην Ελβετία μέχρι και την Νέα Ορλεάνη της μακρινής Αμερικής. Επιπλέον, τα επίπεδα αυτά μπορεί και να έχουν τα δικά τους προαιρετικά side-quests με αρκετά ενδιαφέρουσες ιστορίες, και η διάρκεια του κάθε επιπέδου είναι επαρκής, αν και δυστυχώς η συνολική διάρκεια του τίτλου είναι σχετικά μικρή, απαιτώντας 10 με 15 ώρες για την ολοκλήρωση όλων όσων έχει να προσφέρει.

Ένα από τα δυνατότερα κομμάτια του Sherlock Holmes The Awakened είναι η ατμόσφαιρά του, και ο τρόπος με τον οποίον ταιριάζει με την ψυχική κατάσταση του Sherlock. Άλλοτε είναι ζωντανή, φυσιολογική, έως και φωτεινή, κυρίως όταν ο πρωταγωνιστής μας είναι εξολοκλήρου αφοσιωμένος στην έρευνα και η παραφροσύνη (τόσο η δική του όσο και στο περιβάλλον) δεν είναι παρούσα, και άλλοτε είναι σκοτεινή, ζοφερή και σχεδόν ανατριχιαστική, βυθίζοντάς μας ακόμη περισσότερο στα παραμορφωμένα, κουρασμένα, και εύθραυστα στενά του μυαλού του.

Την ατμόσφαιρα βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και ο οπτικός τομέας του τίτλου, ο οποίος για ακόμη μια φορά είναι απολαυστικός. Τα μοντέλα χαρακτήρων είναι λεπτομερή, το περιβάλλον όμορφο και προσεγμένο, και τα εφέ φωτισμού δίνουν μια λάμψη και ζωηράδα στον κόσμο του Sherlock Holmes The Awakened, κάνοντάς το μια άξια συνέχεια του ήδη πανέμορφου Chapter One. Και, παρόλο που ο τίτλος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα στον τεχνικό του τομέα, και πιο συγκεκριμένα σε ορισμένους περιστασιακούς “σπασμούς” των textures κυρίως στα πρόσωπα των χαρακτήρων, ο τεχνικός τομέας ως σύνολο είναι αρκετά ικανοποιητικός, ιδίως χάρη στους πρακτικά μηδενικούς χρόνους φόρτωσης που διαθέτει.

sgd Sherlock Holmes The Awakened | Review Sherlock Holmes: The Awakened

Παρουσιάζοντάς μας έναν κυκεώνα της λογικής σκέψης και του υπερφυσικού, το Sherlock Holmes The Awakened σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας απλός Sherlock Holmes τίτλος. Το gameplay του είναι ακριβώς ότι θα περιμέναμε από έναν τίτλο του είδους, απαιτώντας συνεχή έρευνα και ακόνισμα του μυαλού, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό, ενώ η ατμόσφαιρά του και τα Lovecraftian χαρακτηριστικά του το πάνε ένα επίπεδο παραπέρα. Μπορεί η διάρκειά του να είναι σχετικά μικρή, κάθε στιγμή όμως που θα περάσετε σε αυτόν τον τίτλο θα είναι απολαυστική, και όσοι αγαπήσατε το Chapter One, είναι σίγουρο πως θα αγαπήσετε και αυτό.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία, για τις ανάγκες του Review.

Συνοψίζοντας
Και τα πιο λαμπρά μυαλά μπορούν να διαλυθούν.

Θετικά:

 • Εξαιρετικός συνδυασμός της λογικής σκέψης με την παραφροσύνη.
 • Ποίκιλα περιβάλλοντα με ξεχωριστές ατμόσφαιρες.
 • Εκλεπτυσμένο σύστημα έρευνας.
 • Συνδυάστηκε άψογα με το Chapter One.
 • Όμορφος οπτικός τομέας.
 • Μηδενικοί χρόνοι φόρτωσης.

Αρνητικά:

 • Επαναλαμβανόμενοι διάλογοι των NPCs.
 • Περιστασιακοί "σπασμοί" στα textures.
 • Μικρή διάρκεια.
8
Πάρα Πολύ Καλό

Θετικά:

 • Εξαιρετικός συνδυασμός της λογικής σκέψης με την παραφροσύνη.
 • Ποίκιλα περιβάλλοντα με ξεχωριστές ατμόσφαιρες.
 • Εκλεπτυσμένο σύστημα έρευνας.
 • Συνδυάστηκε άψογα με το Chapter One.
 • Όμορφος οπτικός τομέας.
 • Μηδενικοί χρόνοι φόρτωσης.

Αρνητικά:

 • Επαναλαμβανόμενοι διάλογοι των NPCs.
 • Περιστασιακοί "σπασμοί" στα textures.
 • Μικρή διάρκεια.
8
Πάρα πολύ καλό
Latest news

Δείτε επίσης