Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Return to Monkey Island | Review

Επιστροφή στην νοσταλγία.

Όταν κάποιος σκέφτεται την gaming βιομηχανία του 1990, του έρχονται στο νου τίτλοι σαν τα Metal Gear 2: Solid Snake, Final Fantasy III, Dragon Quest IV και πολλές άλλες τέτοιου είδους σειρές που κατάφεραν να διατηρηθούν στο πέρασμα του χρόνου, είναι λοιπόν κάπως δύσκολο, κυρίως για αυτούς που δεν είχαν γεννηθεί ακόμη, να θυμούνται, ή ακόμη και να γνωρίζουν, κάποια από τα πιο κρυφά διαμάντια που πρωτοεμφανίστηκαν εκείνη την χρονιά. Το γεγονός όμως πως οι τίτλοι αυτοί δεν έχουν ένα τεράστιο fanbase σαν αυτό που κατάφεραν να δημιουργήσουν οι προαναφερθέντες AAA κολοσσοί, δεν σημαίνει πως δεν ήταν ιδιαίτεροι, καλοφτιαγμένοι, και άκρως διασκεδαστικοί, πράγμα που αποδεικνύεται μέσα από την απύθμενη αγάπη των υπαρχόντων θαυμαστών τους, οι οποίοι πολλές φορές συμπεριφέρονται σε αυτούς λες και είναι η βίβλος τους.

Ένας από αυτούς τους τίτλους που κυκλοφόρησε εκείνη την χρονιά και κατάφερε να αφήσει το αιώνιο στίγμα του στις καρδιές πολλών, ήταν το The Secret of Monkey Island, μια point-and-click περιπέτεια με πειρατές, γρίφους, και άπλετο χιούμορ. Πρωταγωνιστής του τίτλου αυτού ήταν ο Guybrush Threepwood, ένας ξανθομάλλης περιπετειώδης και κάπως άτακτος νεαρός, του οποίου ο απώτερος σκοπός ήταν να ανακαλύψει το μυστικό του Monkey Island και να μην αφήσει τον περιβόητο καπετάνιο LeChuck να τον προλάβει. H σειρά αυτή κατάφερε να αποκτήσει εν τέλη πέντε τίτλους, μόνο όμως οι δύο πρώτοι αναπτύχθηκαν από τον original δημιουργό της, τον Ron Gilbert, και, με τον δεύτερο τίτλο, το Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge, να τελειώνει με ένα αρκετά δυνατό cliffhanger, ήταν λογικό οι παίκτες να ευελπιστούν για αρκετές δεκαετίες σε μια νέα προσθήκη, η οποία θα έδινε ένα ένδοξο τέλος στην περιπέτεια του Guybrush.

Ευτυχώς για αυτούς, 30 χρόνια αργότερα, ο Gilbert αποφάσισε να επαναφέρει το λατρεμένο αυτό νησί στις σύγχρονες κονσόλες, εν μέσω ενός νέου τίτλου, το Return to Monkey Island. Σε αυτήν την νέα περιπέτεια ο Guybrush διηγείται τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ανακαλύψει το πολυπόθητο αυτό μυστικό, επιστρέφοντας στο κατοικημένο νησί Mêlée Island, το οποίο όμως διοικείται πλέον από μια άλλη, νεότερη και πιο αδίστακτη ομάδα πειρατών, στο διάσημο Monkey Island, αλλά και σε μερικές νέες τοποθεσίες, όπως τα Brr Muda και Terror Island. Ακόμη, μια πληθώρα πολυαγαπημένων χαρακτήρων έκαναν την επιστροφή τους, όπως φυσικά ο LeChuck, η αγαπημένη του Guybrush, Elaine, o κλέφτης Otis, ακόμη και ο Murray, ενώ προστέθηκαν σε αυτόν και νέοι αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες, ο καθένας με τα δικά του “ειδικά” χαρακτηριστικά.

Όσων αφορά το gameplay του τίτλου, το Return to Monkey Island δεν ξέφυγε από τους προκατόχους του, με τους παίκτες να μπορούν να κάνουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις με σύνθετα ωστόσο αποτελέσματα, σε ένα σύστημα που απαιτεί φαντασία και παρατηρητικότητα. Πέρα λοιπόν από την μετακίνηση του χαρακτήρα στον ημι-δυσδιάστατο κόσμο, οι παίκτες μπορούν να αλληλοεπιδρούν με μια πληθώρα αντικειμένων και περιβαλλοντικών στοιχείων, να συλλέγουν κάποια από αυτά, και να τα συνδυάζουν μέσα στο σακίδιό τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα σημαντικό quest item, όπως ένας διπλός μεγεθυντικός φακός για πολύ ψιλά γράμματα ή μια σφουγγαρίστρα.

Παρόλο που οι γρίφοι αυτοί είναι ως επί το πλείστον βατοί, καθώς κάθε σημείο με το οποίο μπορεί να αλληλοεπιδράσει ο Guybrush εμφανίζεται σαν ως ένας μικρός κύκλος όταν το πλησιάσει και οι παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν να συνδυάσουν όλα τα αντικείμενα μεταξύ τους μέχρι να βρουν την λύση, υπάρχουν στιγμές που η περιπέτειά τους θα τους ρίξει εμπόδια, στην μορφή πιο παράδοξων γρίφων, όπως ενός βατράχου που ζητάει συγγνώμη. Εκεί λοιπόν θα έχουν την δυνατότητα να συμβουλευτούν το ολοκαίνουργιο μαγικό βιβλίο στοιχείων, το οποίο τους προσφέρει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν. Και, παρότι η προσθήκη αυτή μπορεί να μην αρέσει σε όσους μεγάλωσαν με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς και έμαθαν ολομόναχοι να ακονίζουν το μυαλό τους, η χρήση του βιβλίου είναι εντελώς προαιρετική, και δεν δίνει ολόκληρη την απάντηση, αλλά συνεχώς εξελισσόμενα στοιχεία (ανάλογα με το πόσες φορές θα το ρωτήσεις), τα οποία είναι επίσης αρκετά καλοσχεδιασμένα, καθώς ο τίτλος μπορεί να υπολογίσει όλες τις κινήσεις που οι παίκτες έχουν κάνει μέχρι στιγμής και να βρει τι ακριβώς είναι αυτό που τους λείπει.

Διαβάστε επίσης  Διαθέσιμο νέο trailer για το Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Ακόμη, θα μπορούν να μιλούν και με όλους τους ανθρώπους που βρίσκουν τριγύρω τους, ζητώντας από αυτούς διάφορες χρήσιμες για το ταξίδι τους πληροφορίες, αποκτώντας γνώσεις για τα όσα συνέβησαν στους προηγούμενους τίτλους και κάνοντας επιλογές οι οποίες θα μπορέσουν να τους προσφέρουν κάποιο ακόμη χρήσιμο αντικείμενο. Οι συζητήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές, καθώς τόσο ο Guybrush όσο και οι υπόλοιποι χαρακτήρες διακατέχουν ένα χιούμορ αρκετά πρωτότυπο και απολαυστικό, με την κάθε τους κουβέντα να είναι εξίσου έξυπνη και αστεία. Ειδικά αυτό το κομμάτι θα αρέσει τόσο στους επιστρέφοντες παίκτες όσο και στους νέους, όπως επίσης σε μικρούς και μεγάλους, διότι ολόκληρος ο τίτλος αποτελείται από εξαιρετικά καλογραμμένες ατάκες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παικτών στα ύψη.

Οπτικά τώρα, το Return to Monkey Island διαφέρει σε τεράστιο βαθμό από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, λόγω της επιλογής του Gilbert να μην δημιουργήσει έναν throwback τίτλο αλλά μια ευχάριστη στο μάτι εμπειρία για το μοντέρνο κοινό. Έτσι λοιπόν, με τις σχεδιαστικές ικανότητες του Rex Crowle, το Return to Monkey Island κατάφερε να αποκτήσει ένα αρκετά πρωτότυπο artstyle, κάπως κοντινό στο Guacamelee, ώστε να ταιριάζει με το αφηγηματικό του χαρακτήρα. Αυτή η αλλαγή δεν άρεσε σε πολλούς από τους βετεράνους παίκτες της σειράς, για έναν νέο παίκτη όμως σαν και εμένα, το συγκεκριμένο artstyle ταίριαξε γάντι, είναι προσεγμένο και καθαρό, και κολακεύει το χιουμοριστικό και παιχνιδιάρικο ύφος του τίτλου.

Από την άλλη, ο ακουστικός τομέας είναι εξίσου καλοφτιαγμένος, με όμορφη, πειρατική και φυσικά εύθυμη μουσική, και καθαρά, προσεγμένα εφέ. Τα voice-overs ήταν επίσης εξαιρετικά, με τους ηθοποιούς να προσφέρουν ακόμη περισσότερη χάρη στις σπιρτόζικες ατάκες τους και να “χρωματίζουν” ακόμη καλύτερα τους χαρακτήρες τους, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν και η επιστροφή του main cast των αρχικών τίτλων. Η αλλαγή της φωνής του LeChuck ήταν φυσικά μια μεγάλη, αλλά απαραίτητη πληγή, ακόμη κι έτσι όμως o Jess Harnell κατάφερε να παραδώσει μια αξιέπαινη πειρατική ερμηνεία.

Τέλος, μια ακόμη ευχάριστη πτυχή του τίτλου ήταν ο πλουσιοπάροχος τρόπος με τον οποίον θέλησε να γεμίσει τα κενά τόσο σε αυτούς που δεν θυμούνται καλά τα όσα έγιναν στους προηγούμενους τίτλους, όσο και στους παίκτες που αποφάσισαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο Monkey Island με αυτόν τον τίτλο. Πέρα φυσικά από τις πολυάριθμες επιμορφωτικές συζητήσεις των NPCs με τον Guybrush, ο τίτλος διαθέτει και μια αρκετά χρήσιμη (αλλά κάπως λιτή) επιλογή στο μενού του, μέσα από την οποία μπορούμε να βρούμε ένα άλμπουμ με την περίληψη του κάθε τίτλου της σειράς (με τους τίτλους που δεν δημιουργήθηκαν από τον Gilbert να αποκτούν φυσικά μια πολύ πιο συμπυκνωμένη περίληψη). Ακόμη, μέσα στον ίδιον τον τίτλο οι παίκτες μπορούν να βρουν διασκορπισμένες μια πληθώρα από trivia κάρτες (φτάνουν και τις 100 διαφορετικές!) οι οποίες περιέχουν ερωτήσεις τόσο για τον τίτλο όσο και τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, τις οποίες και θα πρέπει να απαντήσουν σωστά.

Εν κατακλείδι, το Return to Monkey Island έδωσε στους παίκτες ακριβώς αυτό που χρειάζονταν, ένα προσεγμένο και πιστό στην σειρά κλείσιμο της συναρπαστικής περιπέτειας του Guybrush. Ο τίτλος κατάφερε να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι με τους προκατόχους του όσων αφορά το gameplay, τους χαρακτήρες, την μουσική και το ανεπανάληπτο χιούμορ του, ενώ ο οπτικός του τομέας κατάφερε να τον εκσυγχρονίσει ακριβώς όσο έπρεπε, διατηρώντας παράλληλα το εξαιρετικό αφηγηματικό του ύφος. Μπορεί για ακόμη μια φορά να μην αποκτήσει την αναγνώριση που του αξίζει στο κοινό που έχει μάτια μόνο για τους AAA και action τίτλους, για τους βετεράνους όμως της σειράς είναι το υπέρτατο γράμμα αγάπης, και τους δείχνει πως 30 χρόνια δεν είναι τίποτα μπροστά ανεπανάληπτη κληρονομιά που κατάφερε να αφήσει το Monkey Island.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία, για τις ανάγκες του Review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Δεκέμβριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Return to Monkey Island | Review

Το Return to Monkey Island έδωσε στους παίκτες ακριβώς αυτό που χρειάζονταν, ένα προσεγμένο και πιστό στην σειρά κλείσιμο της συναρπαστικής περιπέτειας του Guybrush. Ο τίτλος κατάφερε να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι με τους προκατόχους του όσων αφορά το gameplay, τους χαρακτήρες, την μουσική και το ανεπανάληπτο χιούμορ του, ενώ ο οπτικός του τομέας κατάφερε να τον εκμοντερνίσει ακριβώς όσο έπρεπε, διατηρώντας παράλληλα το εξαιρετικό αφηγηματικό του ύφος. Μπορεί για ακόμη μια φορά να μην αποκτήσει την αναγνώριση που του αξίζει στο κοινό που έχει μάτια μόνο για τους AAA και action τίτλους, για τους βετεράνους όμως της σειράς είναι το υπέρτατο γράμμα αγάπης, και τους δείχνει πως 30 χρόνια δεν είναι τίποτα μπροστά ανεπανάληπτη κληρονομιά που κατάφερε να αφήσει το Monkey Island.

Βαθμολογία

9
Εξαιρετικό

Θετικά:

 • Ανεπανάληπτο και σπιρτόζικο χιούμορ.
 • Έξυπνο point-and-click gameplay με πληθώρα γρίφων.
 • Η νοσταλγία χτυπάει συνεχώς κόκκινο.
 • Όμορφος και κολακευτικός για τον τίτλο οπτικός τομέας...

Αρνητικά:

 • ...που όμως δεν είναι για όλους.
 • Δύσκολα θα προσελκύσει νέο κοινό.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!