Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

PlayStation VR2 | Review

Απλά και ξάστερα, το καλύτερο Virtual Reality Headset της αγοράς.

Η Sony με το PlayStation, ήταν πάντα από τις εταιρίες που πρωτοτυπούσαν και εισήγαγαν νέες καινοτομίες στην gaming βιομηχανία. Ήταν αυτή που έκανε πρώτη το άλμα στην 3D τεχνολογία με το πρώτο PlayStation, ήταν αυτή που πρόσθεσε πρώτη σε χειριστήριο δόνηση με το DualShock, ενώ δε πρέπει να ξεχνάμε πως η πρώτη φορητή κονσόλα που έδινε την δυνατότητα στον παίκτη να την συνδέσει σε μια τηλεόραση με ένα dock και να προβάλει το περιεχόμενο της εκεί, ήταν το PSP GO. 

Από τότε μέχρι και σήμερα πειραματίστηκε αρκετά και με άλλες τεχνολογίες, αν και μερικές από αυτές δεν απέδωσαν τους καρπούς που θα περίμενε, όπως πχ αυτή του στερεοσκοπικού 3D στα παιχνίδια του PlayStation 3. H τελευταία της απόπειρα ακούει στο όνομα PlayStation VR, το οποίο μπορεί να πούλησε μόλις πέντε εκατομμύρια συσκευές, αλλά αυτό δεν την πτόησε καθόλου, δούλεψε πάνω στα λάθη της ή καλύτερα στις επιλογές που τις έδινε το hardware του PlayStation 4 και αξιοποιώντας την τεχνολογική υπεροχή του PlayStation 5 μας έχει προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες, το καλύτερο Virtual Reality Headset της αγοράς, το PlayStation VR2

PSVR 2 PlayStation VR2 | Review PlayStation VR2 | PS VR2

Το PlayStation VR 2 έρχεται σε μια πολύ όμορφη και στιβαρή συσκευασία με το λογότυπο του PlayStation, την οποία πολύ δύσκολα θα πετάξετε στα σκουπίδια. Μέσα σε αυτή θα βρείτε το PlayStation VR2, τα δύο Sense controllers, ένα καλώδιο USB-C για σύζευξη και φόρτιση του χειριστηρίου, στερεοφωνικά ακουστικά, τρία ζευγάρια ελαστικών προστατευτικών και τέλος, τα εγχειρίδια οδηγιών. Όπως βλέπετε δεν υπάρχουν ούτε εξωτερικές μονάδες, ούτε παραπανήσια καλώδια, ούτε κάποια εξωτερική κάμερα, ούτε κάτι που να δυσκολεύει περισσότερο την ζωή σας. Το μόνο που απαιτεί το PlayStation VR2 από εσάς είναι να το συνδέσετε απλά με το ενσωματωμένο καλώδιο που έχει πάνω του στο PlayStation 5 και να χαθείτε στον μαγικό κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε κάτι το οποίο δεν μας άρεσε. Όσοι είστε κάτοχοι του πρώτου PlayStation VR, θα θυμάστε πως μέσα στην συσκευασία του υπήρχε και ένα μπλε πανάκι μικροϊνών, με το τα σύμβολα και το λογότυπο του PlayStation, με το οποίο καθαρίζαμε τις δύο οθόνες του headset. Δυστυχώς κάτι ανάλογο δεν υπάρχει στην περίπτωση του PlayStation VR2.

 

Το PlayStation VR2 σχεδιαστικά θυμίζει πολύ τον προκάτοχο του και έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με αυτόν. Καταρχήν είναι πολύ πιο ελαφρύ, με αποτέλεσμα να είναι πιο άνετη η εμπειρία. Στην συνέχεια θα αντιληφθείτε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι των αεραγωγών στη μύτη, ώστε να μην θαμπώνουν οι δύο οθόνες του VR headset από την αναπνοή σας. Βέβαια το θάμπωμα δεν τον γλυτώνετε, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πως σε ορισμένα απαιτητικά παιχνίδια θα ιδρώσετε και αυτό θα επιφέρει θάμπωμα. Επίσης, πάνω στο VR headset υπάρχει η δυνατότητα να κουμπωθούν τα ακουστικά που περιέχονται στην συσκευασία, ενώ όσοι είστε χρήστες των Pulse 3D ακουστικών του PlayStation 5 σας έχουμε πολύ καλά νέα, καθώς αγκαλιάζουν ιδανικά το PlayStation VR2 και το κεφάλι σας, προσθέτοντας φυσικά περισσότερο βάρος σε αυτό.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες λειτουργίες του PlayStation VR2 είναι αυτή του “See-Through View”, δηλαδή της δυνατότητας να βγούμε από το παιχνίδι και να ελέγξουμε τον χώρο και τι συμβαίνει γύρω μας, ενώ φοράμε το headset, με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος του headset και όλα αυτά χάρη στις τέσσερις συνολικά κάμερες που έχει ενσωματωμένες το PlayStation VR2.

Επιπλέον, εξαιρετικά χρήσιμο είναι και το CInematic Mode, το οποίο μας επιτρέπει να παρακολουθούμε το κεντρικό μενού και UI του PlayStation 5, όπως επίσης και όλα τα μη-VR παιχνίδια αλλά και εφαρμογές, όπως τις εφαρμογές streaming, μέσα από το headset. Το περιεχόμενο εντός του Cinematic Mode προβάλλεται σε 1920×1080 HDR μορφή βίντεο με ρυθμούς ανανέωσης 24/60Hz και 120Hz, ενώ ο ήχος και η εικόνα προβάλλονται μόνο μέσα στο headset, και δεν υπάρχει έξοδος για την τηλεόραση κατά την χρήση του headset στην λειτουργία αυτή.

Ριζικές αλλαγές έχουμε και στο κομμάτι των χειριστηρίων. Πλέον αφήνουμε στην άκρη τα δύσχρηστα PlayStation Moves και καλωσορίζουμε τα Sense controllers. Τα συγκεκριμένα χειριστήρια μοιάζουν σαν ένα DualSense, κομμένο στη μέση, αφού στο αριστερό συναντάμε έναν αναλογικό μοχλό και τα πλήκτρα τετράγωνο, τρίγωνο, L1, L2 και Share button, ενώ στο δεξί βρίσκουμε αντίστοιχα έναν αναλογικό μοχλό, τα πλήκτρα “Χ”, κύκλο, R1, R2 και Options. Με την προσθήκη των δύο αναλογικών μοχλών μπορούμε να κινήσουμε τον χαρακτήρα μας επιτέλους κανονικά μέσα στο παιχνίδι, χωρίς να χρειάζεται να τηλεμεταφερόμαστε αριστερά και δεξιά, ενώ όσοι έχετε εμπειρία με το DualSense, θα νιώσετε αρκετά οικία με τα Sense controllers περασμένα στα χέρια σας.

Από αυτά δεν γινόταν να λείπουν όλες εκείνες οι τεχνολογίες, που ανέδειξαν το DualSense ως το καλύτερο χειριστήριο όλων των εποχών. Έτσι λοιπόν συναντάμε κανονικά την απτική ανάδραση (haptic feedback), η οποία αξίζει να αναφερθεί πως έχει προστεθεί και στο ίδιο το VR headset, καθώς επίσης και τα δυναμικά εφέ της σκανδάλης. Μια ακόμη καινοτομία που προσφέρουν τα Sense controllers είναι η τεχνολογία του “Finger Tracking”, δηλαδή το εκάστοτε χειριστήριο αντιλαμβάνεται την κίνηση των δαχτύλων μας και τα μεταφέρει ως κινήσεις στο παιχνίδι. Η καλύτερη εμπειρία που μπορούμε να σας προτείνουμε ώστε να τα ζήσετε όλα αυτά είναι ο μεγάλος αποκλειστικός τίτλος του PlayStation VR2, το Horizon Call of the Mountain.

Διαβάστε επίσης  The Lord of the Rings: Gollum | Review

playstation vr2 3 PlayStation VR2 | Review PlayStation VR2 | PS VR2

Στα αρνητικά των χειριστηρίων, πρέπει να αναφέρουμε την χαμηλή ποιότητα υλικού που διαθέτουν, τα οποία νιώθεις πως αν πέσουν στο πάτωμα θα γίνουν κομμάτια. Επίσης, η μπαταρία των Sense controllers δεν μας άφησε και την καλύτερη των εντυπώσεων, καθώς δεν διαρκεί παραπάνω από πέντε ώρες.

Το PlayStation VR2 προσφέρει μια τεράστια ώθηση στην οπτική ευκρίνεια, καθώς διαθέτει δύο εσωτερικές οθόνες HDR OLED, οι οποίες υποστηρίζουν 2000 x 2040 pixels ανά μάτι, φτάνοντας έτσι το θεωρητικό «4K», όπως επίσης και ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο που δημιουργεί μια πιο ανεμπόδιστη VR εμπειρία. Σημαντικά έχουν βελτιωθεί και οι ρυθμοί ανανέωσης, όπου από τα 60Hz που έτρεχε ο προκάτοχος του πλέον το PlayStation VR2 φτάνει τα 90Hz, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αγγίζει και τα 120Hz. Να αναφέρουμε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ρυθμών ανανέωσης, τόσο λιγότερη θα είναι και η ναυτία του χρήστη. Αν και το θέμα ναυτίας εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά περιστατικά motion sickness.

Η Sony Interactive Entertainment μαζί με το PlayStation VR2 λανσάρει περισσότερους από 30 τίτλους όπου από αυτούς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα Horizon Call of the MountainMoss, Moss: Book II, The Walking Dead: Saints & Sinners, Pavlov, After the Fall, Star Wars: Tales From The Galaxy’s Edge, Song In The Smoke: Rekindled, Zombieland: Headshot Fever Reloaded και Jurassic World Aftermath Collection, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα Gran Turismo 7, Resident Evil Vilage και No Mans Sky, τα οποία μάλιστα είναι ολόκληρα playable σε VR mode και δωρεάν, αρκεί να τα έχετε στην κατοχή σας. 

Υπάρχουν και άλλα, μικρότερης κλίμακας παιχνίδια για το PlayStation VR2, τα οποία σίγουρα θα σας προσφέρουν μια μοναδική VR εμπειρία και μαζί με τα παραπάνω έχουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό lineup, από το οποίο σίγουρα θέλουμε να δούμε περισσότερες κυκλοφορίες, όχι μόνο από τρίτους developers, αλλά και από τα ίδια τα PlayStation Studios. Δυστυχώς δεν υπάρχει η επιλογή για backwards compatibility με τα παιχνίδια του πρώτου PlayStation VR, γιατί οι developers δήλωσαν πως κάτι τέτοιο απαιτεί αρκετές ώρες δουλειάς και δεν μπορούμε να το προσφέρουμε δωρεάν.

ps vr2 launch lineup PlayStation VR2 | Review PlayStation VR2 | PS VR2

Πολύς λόγος έχει γίνει και για την τιμή του PlayStation VR2. To VR Headset της Sony κοστίζει 599.99€, ενώ υπάρχει και ένα bundle με το Horizon Call of the Mountain, το οποίο κοστίζει στα 649.99€, με το οποίο γλυτώνετε 20€ από την τελική τιμή του παιχνιδιού. Εκ πρώτης όψεως φαίνονται πολλά τα χρήματα και αν αναλογιστεί κανείς πως χρειάζεται και ένα PlayStation 5, το συνολικό κόστος έχει εκτοξευθεί στα 1150€. Με μια μικρή έρευνα μπορεί κάποιος να συγκρίνει τα υπόλοιπα VR headsets της αγοράς με το PlayStation VR2 και να δει πως η πρόταση της Sony υπερέχει πολύ από τον ανταγωνισμό. Ειδικά η τεχνολογία “eye tracking” είναι αυτό που λέμε «game changer» γιατί φανταστείτε τι μπορεί να γίνει σε κάποιον επικείμενο horror τίτλο, στον οποίο δεν θα πρέπει να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου. Η άποψή μας είναι ότι κοστίζει πολύ γιατί προσφέρει πολλά και πρόκειται για ένα τεχνολογικό προϊόν που από τα πρώτα λεπτά μαζί του, ακόμη και αν παίξετε έναν απλό τίτλο, θα σας κάνει να μείνετε με το στόμα ανοιχτό. 

Το PlayStation VR2 μπορεί να φαίνεται ακριβό, καθώς κοστίζει 50€ παραπάνω από το ίδιο το PlayStation 5 που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε, αλλά ακόμη και έτσι είναι τεράστιο το τεχνολογικό και λειτουργικό άλμα που γίνεται, σε σχέση με το αρχικό PlayStation VR. Έρχεται βελτιωμένο σε κάθε πτυχή από τον προκάτοχό του και ταυτόχρονα φέρνει νέες λειτουργίες και τεχνολογίες που εντυπωσιάζουν και μερικές από αυτές δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα VR headsets της αγοράς. Η εύκολη σύνδεση και χρήση του, η οθόνη 4K HDR OLED και τα εξαιρετικά χειριστήρια Sense, είναι οι πιο προφανείς βελτιώσεις. Τα μειονεκτήματα του είναι η έλλειψη συμβατότητας με τα αρχικά παιχνίδια του PlayStation VR, η χαμηλή ποιότητα υλικού που χρησιμοποιήθηκε στα χειριστήρια και η μικρή διάρκεια της μπαταρίας τους. Εάν λοιπόν είστε κάτοχος του PlayStation 5 και θέλετε να ξεκινήσετε το μαγικό ταξίδι στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, το PlayStation VR2 είναι εδώ για εσάς.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Συνοψίζοντας
Το PlayStation VR2 είναι απλά και ξάστερα το καλύτερο και πιο value for money VR headset που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.

Θετικά:

 • Μεγάλη ποικιλία από τίτλους στο launch lineup.
 • Ευκολία, απλότητα. Ενα καλώδιο, σαν να φορτίζεις τo κινητό και ξεκίνησες το παιχνίδι.
 • Τρομερή συσκευή, με φανταστικές δυνατότητες.
 • Αναβαθμισμένο σχεδόν στα πάντα, σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Αρνητικά:

 • Δεν υποστηρίζει backwards compatibility με τα παιχνίδια του πρώτου PlayStation VR.
 • Μικρή διάρκεια της μπαταρίας των Sense controllers.
 • Χαμηλή ποιότητα υλικού, τόσο στο VR headset, όσο και στα χειριστήρια.

Βαθμολογία

9
Εξαιρετικό

Αρνητικά:

Θετικά:

 • Μεγάλη ποικιλία από τίτλους στο launch lineup.
 • Ευκολία, απλότητα. Ενα καλώδιο, σαν να φορτίζεις τo κινητό και ξεκίνησες το παιχνίδι.
 • Τρομερή συσκευή, με φανταστικές δυνατότητες.
 • Αναβαθμισμένο σχεδόν στα πάντα, σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Αρνητικά:

 • Δεν υποστηρίζει backwards compatibility με τα παιχνίδια του πρώτου PlayStation VR.
 • Μικρή διάρκεια της μπαταρίας των Sense controllers.
 • Χαμηλή ποιότητα υλικού, τόσο στο VR headset, όσο και στα χειριστήρια.
9
Εξαιρετικό
Latest news
Ψηφοφορία

Displayed: Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Μάιο;

View Results

Loading ... Loading ...

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!