Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Ikai | Review

Ένα ταξίδι στην γεμάτη δαίμονες φεουδαρχική Ιαπωνία.

Μπορώ να πω πως είμαι αρκετά προβληματισμένη με τον περιορισμένο αριθμό τίτλων που χρησιμοποιούν πλήρως την ιαπωνική λαογραφία και όλα όσα αυτή έχει να προσφέρει στον horror τομέα, καθώς περιλαμβάνει μια τεράστια λίστα με ανατριχιαστικά τέρατα, δαίμονες, και άλλα παράξενα πλάσματα, όλα με ιστορίες που μπορούν να σε κρατήσουν ξύπνιο για αρκετά βράδια στην σειρά. Ευτυχώς όμως φαίνεται πως οι developers βρίσκουν ολοένα και πιο συχνά έμπνευση μέσα από τα απόκοσμα Yokai, όπως για παράδειγμα συνέβη με το Ghostwire: Tokyo που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ένας όμως τίτλος που αντλεί αρκετά πιο ξεκάθαρη έμπνευση από την ιαπωνική λαογραφία είναι το Ikai, ο νέος τίτλος της εκδότριας εταιρίας PM Studios και του στούντιο ανάπτυξης Endflame. Φυσικά, ο τίτλος αυτός υπόσχεται την απόλυτη horror εμπειρία, κατάφερε όμως να μας την προσφέρει;

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν με την ιστορία. Καθ’ όλη την διάρκεια του Ikai, οι παίκτες ελέγχουν τη Naoko, μια shrine maiden που τείνει να κάνει τα τυπικά καθήκοντα σε έναν ναό, όπως να καθαρίζει και να προσέχει το ιερό εκείνο έδαφος αλλά και να δημιουργεί φυλαχτά για αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή όμως, ο ιερέας που την εκπαιδεύει αναγκάζεται να φύγει από τον ναό και κατά την διάρκεια μιας από τις δουλειές που είχε να κάνει, κάτι συμβαίνει στην Naoko, δίνοντας την δυνατότητα σε μια πληθώρα απόκοσμων τεράτων και Yokai να καταπατήσουν τα ιερά εδάφη. Αυτό αναγκάζει την Naoko να αρχίζει να αναζητά μια λύση στο πρόβλημα, φέρνοντας φυσικά τον εαυτό της αντιμέτωπο με τα ανατριχιαστικά αυτά πλάσματα, μια σειρά από γρίφους αλλά και άπλετη εξερεύνηση.

Βάζοντας τους παίκτες μέσα στον τρόμο με αρκετά δυναμικό τρόπο, ο τίτλος επιλέγει την προοπτική πρώτου προσώπου, και προσφέρει στην Naoko έναν αρκετά περιορισμένο αριθμό δυνατοτήτων, όπως να περπατά, να σκύβει, να εξετάζει το περιβάλλον γύρω της και να τρέχει. Αυτές οι ελάχιστες δυνατότητες την καθιστούν εντελώς ανυπεράσπιστη, χωρίς καμία επιλογή επίθεσης για να αντιμετωπίσει την υπερφυσική απειλή. Αυτός βέβαια είναι ένας αρκετά συνηθισμένος μηχανισμός στους horror τίτλους, και ευτυχώς στο Ikai λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Η Naoko δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια απλή shrine maiden, επομένως η αδυναμία της είναι απολύτως λογική, και βοηθάει στην ενίσχυση της αγωνίας και του άγχους. Η πρόοδος του τίτλου χωρίζεται σε τρεις βασικές φάσεις που εναλλάσσονται μεταξύ τους, την εξερεύνηση, το stealth και την επίλυση γρίφων, με το stealth να είναι όσο πιο βασικό γίνεται χωρίς καινοτομίες, ζητώντας απλώς από τους παίκτες να κρυφτούν σε διάφορα σημεία όπως μέσα σε θάμνους και πίσω από τοίχους και χωρίς να παραμένει περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Από την άλλη, οι γρίφοι αποκτούν λίγο περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη ποικιλία, καθώς μερικοί αφορούν άμεσα το περιβάλλον, ζητώντας από τους παίκτες να συλλέξουν για παράδειγμα μια σειρά από αντικείμενα και να τα χρησιμοποιήσουν σε διάφορα ειδικά σημεία στον ναό, ενώ άλλοι μοιάζουν περισσότερο με τοπικά παζλ για να ανοίξουν πόρτες και άλλα μυστικά περάσματα. Σε όποιο είδος πάντως και αν ανήκουν, οι εν λόγω γρίφοι δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα δύσκολοι, αλλά ούτε και βαρετά εύκολοι. Οι αρχάριοι του είδους δηλαδή μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά ή μερικές προσπάθειες για να τους λύσουν ενώ οι βετεράνοι θα τα προσπεράσουν σχεδόν (και το τονίζω το σχεδόν) αμέσως, λόγω της φύσης τους όμως είναι αρκετά απολαυστικοί, δεν επαναλαμβάνονται και προσφέρουν μια ελαφριά ικανοποίηση. Ακόμη όμως και αν κολλήσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για αρκετή ώρα, η Naoko θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει, παρέχοντας λεκτικές υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνετε.

 

Η εξερεύνηση όμως είναι αυτή που θα σας αποσπάσει τον περισσότερο χρόνο, καθώς είναι σπάνιες οι φορές που ξέρετε ακριβώς που πρέπει να πάτε και τι να κάνετε. Η Naoko δεν σας φέρεται σαν κάποιον ξένο, αλλά σαν την ίδια, η οποία είναι καλά εξοικειωμένη με τον ναό και δεν χρειάζεται κάποιον χάρτη ή κάποιο σημάδι για να της δείξει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει. Και αυτό στην αρχή ίσως να σας κάνει να νιώσετε λίγο χαμένοι, όσο όμως εξερευνείτε τον ναό, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, θα μάθετε την κάθε του γωνία σαν την παλάμη του χεριού σας και μπορέσετε εν τέλη να σκέφτεστε σαν την ίδια την Naoko.

Επιπλέον, ο τίτλος περιλαμβάνει ένα ακόμη στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους τίτλους του είδους, τον σχεδιασμό φυλακτών. Αρκετές φορές κατά την διάρκεια της αναζήτησής της, η Naoko θα χρειαστεί να προβεί στον μόνο τρόπο με τον οποίον μπορεί να αντιμετωπίσει μια υπερφυσική απειλή, σε μια σειρά από φυλακτά που και αυτά κατέχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Για να μπορέσει όμως να τα χρησιμοποιήσει, οι παίκτες θα πρέπει πρώτα να τα σχεδιάσουν με τον μοχλό του χειριστηρίου τους, μια διαδικασία που ευτυχώς είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη καθώς οι ιαπωνικές συλλαβές που συντάσσουν το εκάστοτε φυλακτό υπάρχουν ήδη πάνω στο χαρτί και οι παίκτες χρειάζεται μόνο να ακολουθήσουν τις προϋπάρχουσες γραμμές. Μόλις το καταφέρουν, θα πρέπει να τοποθετήσουν αυτά τα φυλακτά στο σημείο όπου είναι απαραίτητα, όπως μια πόρτα που πρέπει για την ασφάλεια της Naoko να μείνει κλειστή ή σε ένα κυριευμένο από δαίμονες αντικείμενο, προσφέροντάς τους έτσι μια σύντομη ανάσα ανακούφισης.

Και φτάνουμε λοιπόν στο πιο σημαντικό κομμάτι του τίτλου, την κατηγορία στην οποία ανήκει. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο τίτλος από την αρχή μέχρι το τέλος είναι μολυσμένος με μια σειρά από δαίμονες που μόνο φιλικοί δεν είναι, και αντιπροσωπεύουν την ιαπωνική λαογραφία με έναν αρκετά ικανοποιητικό τρόπο, οι εμφανίσεις τους ωστόσο δεν είναι πάντοτε τόσο τρομακτικές όσο θα έπρεπε. Ενώ από την μια υπήρχαν στιγμές που πεταγόμουν όρθια από τα ευτυχώς καθόλου φθηνά ψυχολογικά jumpscares που είχε, όπως μερικά πνεύματα σε τελείως αναπάντεχες στιγμές (που στο πρώτο playthrough τις προσπέρασα τελείως χωρίς να το καταλάβω) ή κάτι τεράστιες μάσκες που έπεφταν μπροστά μου από το πουθενά, κάποιοι άλλοι δαίμονες, όπως για παράδειγμα ο δεύτερος κύριος “κακός”, έμοιαζαν κακοσχεδιασμένοι, αδιάφοροι, μέχρι και λίγο γελοίοι. Ως παιχνίδι τρόμου δηλαδή είχε τις στιγμές του, και εμένα που με τρομάζουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα κατάφερε να με συνταράξει μερικές φορές, αρκετοί όμως που έχουν δοκιμάσει άλλες horror εμπειρίες το Ikai ίσως και να τους φανεί αδύναμο.

 

Τουλάχιστον σε έναν τομέα ο τίτλος διαπρέπει, προσφέροντας στα αφτιά μας μια εξαιρετικά τρομακτική περιπέτεια. Από απλά τριξίματα στο πάτωμα μέχρι και ψαλμωδίες και ψιθύρους σε φαινομενικά άκυρες στιγμές, κάθε ήχος του Ikai αποτελεί μια εκπληκτικά ταιριαστή νότα στο πεντάγραμμο του τρόμου, αυξάνοντας κατακόρυφα την αγωνία και την αδρεναλίνη. Η ολική έλλειψη μουσικής (εκτός μερικών σημείων που ταιριάζει γάντι) δημιουργεί μια απίστευτα ανησυχητική ατμόσφαιρα, κάνοντάς σε να πιστεύεις πως το κακό παραμονεύει σε κάθε γωνιά και θα σου επιτεθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, κρατώντας σε έτσι συνεχώς στην τσίτα. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για το voice acting του τίτλου. Φυσικά, επιλέγοντας την ιαπωνική γλώσσα αποκτούμε την συνηθισμένη σκοτεινή ιαπωνική εμπειρία που θα περιμέναμε, η φωνή της Naoko ωστόσο στα αγγλικά είναι βαρετή και πολλές φορές ενοχλητική, ενώ οι ατάκες της τείνουν να επαναλαμβάνονται τονώνοντας ακόμη περισσότερο αυτά τα αρνητικά.

Όσων αφορά τον οπτικό τομέα του τίτλου, για ακόμη μια φορά αντικρίζουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό σύνολο που υποβαθμίζεται από συγκεκριμένα στοιχεία. Ο κόσμος του τίτλου για παράδειγμα, που μας ταξιδεύει στην φεουδαρχική Ιαπωνία, είναι πολύ πιο όμορφος απ’ όσο τον περίμενα, με αρκετές λεπτομέρειες και όμορφο φωτισμό, όπως όμως ανέφερα και νωρίτερα μερικοί σημαντικοί δαίμονες και άλλες λεπτομέρειες όπως επιλαμβανόμενα αντικείμενα δεν φάνηκαν να δέχθηκαν την ίδια φροντίδα από τους developers.

Τέλος, ένα αρκετά ευχάριστο κομμάτι του τίτλου ήταν τα collectibles του. Πέρα από μερικά αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με την ζωή της Naoko αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής, η πλειοψηφία των αντικειμένων που μπορούν να συλλέξουν οι παίκτες αποτελείται από χαρτιά με εικόνες και πληροφορίες για διάφορους δαίμονες και άλλα υπερφυσικά πλάσματα της ιαπωνικής λαογραφίας, τα οποία είναι αρκετά ενδιαφέροντα και μπορούν να εύκολα να παρακινήσουν τους παίκτες να τα αναζητήσουν όλα. Επιπλέον, σχεδόν διπλασιάζουν την συνολική διάρκεια του τίτλου, η οποία από μόνη της θα σας πάρει το πολύ δύο ώρες, ίσως και μόνο μία σε κάποιο δεύτερο playthrough που ξέρετε πια ακριβώς τι να κάνετε.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εταιρία ανάπτυξης του τίτλου, PM Studios, για τις ανάγκες του Review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ευχαριστημένοι με τους δωρεάν PS Plus τίτλους του Μαΐου;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Ikai | Review

Το Ikai αποτελεί μια αρκετά καλή προσπάθεια δημιουργίας μιας horror εμπειρίας γεμάτης με αγωνία, αδρεναλίνη, δαίμονες και γρίφους, και ο ακουστικός του τομέας το ανεβάζει στα ύψη, υποβαθμίζεται ωστόσο σημαντικά από αρκετές κακοσχεδιασμένες λεπτομέρειές του και το μέτριο αγγλικό voice acting του. Η μικρή του διάρκεια και η ιστορία του που εν τέλη χάνει το ενδιαφέρον της επίσης δεν βοηθούν την συνολική εμπειρία, χάρη όμως στα ιδιαίτερα και άκρως ενδιαφέροντα συλλεκτικά του προσφέρει όρεξη για πολλαπλά playthroughs, κάνοντας την τιμή διάθεσης του τίτλου ελαφρώς υψηλή. Σας προτείνουμε λοιπόν να δώσετε μια ευκαιρία στον τίτλο, καλό θα ήταν όμως να περιμένετε μέχρι να γίνει διαθέσιμος σε κάποια προσφορά.

Βαθμολογία

6
Καλό

Θετικά:

 • Ικανοποιητική απεικόνιση των Yokai.
 • Καλοσχεδιασμένος κόσμος.
 • Απρόοπτες στιγμές τρόμου.
 • Ποικιλία γρίφων.
 • Εξαιρετικός ακουστικός τομέας...

Αρνητικά:

 • ...με μέτριο ωστόσο αγγλικό voice acting.
 • Ιστορία που χάνει το ενδιαφέρον της.
 • Μερικοί κακοσχεδιασμένοι δαίμονες.
 • Μικρή διάρκεια.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!