Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Horizon Call of the Mountain | Review

Όταν η θέα αξίζει τον κόπο.

Η σειρά Horizon αποτελεί πλέον ένα από τα εμβληματικότερα franchises των PlayStation Studios, με τον εκθαμβωτικό μεταποκαλυπτικό της κόσμο, τις εντυπωσιακές και επικίνδυνες μηχανές της, και φυσικά τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες της και την δυνατή της ιστορία, να προσφέρουν στους παίκτες μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία που δύσκολα θα βρουν αλλού. Ήταν λοιπόν απολύτως φυσικό να ετοιμάσουν για το λανσάρισμα του PlayStation VR2, ενός εκ των σημαντικότερων τεχνολογικών αλμάτων της Sony τα τελευταία χρόνια, έναν τίτλο όχι μόνο βασισμένο στο εν λόγω franchise, αλλά και κομμένο και ραμμένο για την εικονική πραγματικότητα, ώστε να προωθήσουν το νέο αυτό σύστημα με τον καλύτερο τρόπο και να δώσουν στους παίκτες μια πραγματικά αξιόλογη day-one κυκλοφορία.

Horizon Call of the Mountain Screenshot Horizon Call of the Mountain | Review Horizon Call of the Mountain

Ο τίτλος αυτός ακούει στο όνομα Horizon Call of the Mountain, και πέρα από την υπογραφή της εξαιρετικά ταλαντούχας Guerrilla Games, φέρει και αυτήν της Firesprite, του στούντιο ανάπτυξης πίσω από τον γνωστό VR τίτλο The Persistence. Ευτυχώς για εμάς, φαίνεται πως οι δύο αυτές ομάδες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια ιδιαίτερα πετυχημένη συνεργασία, καθώς κατάφεραν να αποτυπώσουν ταυτόχρονα τις ταυτότητές τους στον τίτλο, συνδυάζοντας το οπλοστάσιο ικανοτήτων τους και δημιουργώντας μια ανανεωμένη, αλλά και πάλι πιστή στα όσα γνωρίζουμε Horizon περιπέτεια.

Το Horizon Call of the Mountain λοιπόν μας μεταφέρει για ακόμη μια φορά στον πλούσιο και συναρπαστικό κόσμο των Horizon Zero Dawn και Horizon Forbidden West και, παρόλο που διαδραματίζεται παράλληλα με τα γεγονότα του δεύτερου τίτλου της σειράς, κατέχει μια εξολοκλήρου spin-off ιστορία. Πρωταγωνιστής μας είναι ο Ryas, ένας κατάδικος και πρώην στρατιώτης της Shadow Carja, ο οποίος, προσπαθώντας να αποκτήσει την ελευθερία του αλλά και να εντοπίσει τον χαμένο του αδερφό, αναγκάζεται να επισυνάψει μια συνεργασία με τους Carja και να διερευνήσει την νέα απειλή που αντιμετωπίζει το Sundom. Σε αυτήν του την αναζήτηση θα χρειαστεί να εξερευνήσει μια πληθώρα διαφορετικών περιοχών, να σκαρφαλώσει πάνω στα πιο ψηλά βουνά, αλλά και να αντιμετωπίσει μηχανές που ποτέ του δεν πίστεψε ότι θα μπορούσε να νικήσει.

Δύο από τα βασικά αρνητικά του Horizon Call of the Mountain δυστυχώς εμφανίζονται σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή της ιστορίας. Το πρώτο αφορά τον Ryas, ο οποίος σε αντίθεση με την εκπληκτική origin ιστορία της Aloy και του σπιρτόζου και δυναμικού της χαρακτήρα, μοιάζει τελείως ρηχός και άχρωμος, δίχως καμία προσωπικότητα. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα μιας και η ιστορία του τίτλου μπαίνει πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα, όπως και να έχει όμως το κοντράστ σε σχέση με την πολυαγαπημένη μας κοκκινομάλλα πρωταγωνίστρια είναι μεγάλο.

horizon call of the mountain header Horizon Call of the Mountain | Review Horizon Call of the Mountain

Το δεύτερο αφορά τον τρόπο διήγησης των γεγονότων, και πιο συγκεκριμένα την δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν οι νεοφερμένοι στην σειρά παίκτες για να παρακολουθήσουν την ιστορία. Καθ’ όλη την διάρκεια του τίτλου γίνονται αναφορές σε γεγονότα που επεξηγήθηκαν εκτενώς στις δύο mainline κυκλοφορίες, όπως τα Red Raids και την διαμάχη των Carja με τους Shadow Carja, χωρίς ωστόσο να επεξηγούνται εκ νέου μέσα από αυτόν. Αυτό φυσικά ίσως και να θεωρείται θετικό για τους βετεράνους της σειράς, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να “ξαναμάθουν” τα όσα ξέρουν και θα μπορέσουν απλώς να μπουν απευθείας στο “ψητό”, όσοι όμως ξεκινούν το Horizon ταξίδι τους με το Horizon Call of the Mountain, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πληθώρα από άγνωστα ονόματα και γεγονότα, χωρίς να υπάρχει κάποιος τρόπος να μπορέσουν να αποσπάσουν πληροφορίες για αυτά μέσα από τον ίδιο τον τίτλο.

Τα εν λόγω όμως μικροπροβλήματα ξεχνιούνται εύκολα όταν ξεκινάει το σημαντικότερο κομμάτι του Horizon Call of the Mountain, η εξερεύνηση. Σε αντίθεση με τον open-world κόσμο των κύριων τίτλων, το Horizon Call of the Mountain μας προσφέρει μια πολύ πιο γραμμική περιπέτεια, με το μονοπάτι που πρέπει να διαβούμε να είναι προκαθορισμένο. Ο γύρο ωστόσο κόσμος και η συγκλονιστική θέα που διαθέτει κάνουν τα μονοπάτια αυτά να μοιάζουν συνεχώς μεγαλοπρεπή, αφήνοντας πίσω την ανάγκη για έναν open-world κόσμο, και παρέχοντάς μας με μια αίσθηση ελευθερίας. Επιπλέον, αντί για το γνωστό fast-travel, ο τίτλος χωρίζεται σε μικρότερα επίπεδα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους παίκτες όχι μόνο να επισκέπτονται τα ίδια μέρη και να εντοπίζουν συλλεκτικά που μπορεί να έχουν ξεχάσει, αλλά και να αντιμετωπίσουν ξανά τους αγαπημένους τους εχθρούς.

Το μεγαλύτερο τμήμα της εξερεύνησης αποτελεί η αναρρίχηση, είτε όταν επρόκειτο για μερικά μόνο μέτρα την φορά είτε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ολόκληρες βουνοκορφές. Ήδη από τα πρώτα λεπτά του τίτλου γίνεται αντιληπτό πως το σκαρφάλωμα είναι ποικιλόμορφο και συνεχώς συναρπαστικό, διαθέτοντας σκάλες, σκοινιά, πετρώματα, σανίδες και πάρα πολλά ακόμη στοιχεία, και παρόλο που δεν καταλήγει να γίνεται ποτέ κουραστικό, εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο με επιπρόσθετους μηχανισμούς, όπως τον εκτοξευτή σχοινιού, τις αξίνες αναρρίχησης, και άλλα. Το μεγαλύτερο θετικό ωστόσο της αναρρίχησης αποτελεί η συνεχής κίνηση που απαιτείται από τους παίκτες, κάνοντάς τους να νιώθουν πως όντως σκαρφαλώνουν το εκάστοτε βουνό. Θα ιδρώσετε, θα κουραστείτε, και συνεχώς θα ψάχνετε το καλύτερο σημείο να πιαστείτε, και δεν θα αργήσει η όλη κατάσταση να μοιάζει με γυμναστική στο σπίτι, γεγονός όχι μόνο διασκεδαστικό, αλλά και εξαιρετικά εμβυθιστικό. Το μόνο που θα σας συμβουλέψω να κάνετε, είναι να μην κοιτάξετε κάτω.

Διαβάστε επίσης  The Lord of the Rings: Gollum | Review

Horizon Call of the Mountain 20230215111127 Horizon Call of the Mountain | Review Horizon Call of the Mountain

Πέρα όμως από την αναρρίχηση, η εξερεύνηση προσφέρει μια πληθώρα ακόμη δραστηριοτήτων, όπως την επίλυση απλών περιβαλλοντικών γρίφων, τον εντοπισμό πρώτων υλών για την κατασκευή βελών και φρούτων για την ανάκτηση πόντων ζωής, και την εύρεση συλλεκτικών, τόσο αντικειμένων όσο και προκλήσεων, όπως στοίβαξη ορισμένων πετρών και την έναυση προειδοποιητικών φαναριών με το τόξο. Επιπλέον, το Horizon Call of the Mountain διαθέτει και μια πληθώρα δευτερευόντων αλληλοεπιδρώμενων αντικειμένων, όπως μουσικά όργανα και μπογιές, κάνοντας έτσι την κάθε του γωνιά πλούσια σε περιεχόμενο, και τα χέρια σας συνεχώς γεμάτα.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του Horizon Call of the Mountain αποτελεί φυσικά το σύστημα μάχης. Κατά την διάρκεια του προκαθορισμένου μας ταξιδιού, θα έρθουμε αντιμέτωποι και με μια σειρά από προκαθορισμένους εχθρούς, οι οποίοι αποτελούνται από τις γνωστότερες μηχανές του Horizon franchise, όπως τα Watchers, το Bellowback, το Thunderjaw, και άλλα. Η μάχη με αυτά, παρόλο που ακινητοποιεί τον χαρακτήρα μας και του παρέχει μόνο την δυνατότητα για dodge όσων αφορά την μετακίνηση, υιοθετεί με επιτυχία όλα τα στοιχεία που έκαναν τους mainline Horizon τίτλους τόσο ξεχωριστούς, όπως τα βέλη με διαφορετικές δυνάμεις (π.χ. φωτιά, ηλεκτρισμό, και αυξημένη ακρίβεια), αλλά και την αποκοπή τμημάτων της εκάστοτε μηχανής, και φυσικά τα αδύναμα σημεία τους, κάνοντας έτσι τους βετεράνους της σειράς να νιώσουν απευθείας σαν στο σπίτι τους. Το μόνο ίσως αρνητικό για εμένα είναι το ότι οι μάχες αυτές δεν ήταν αρκετά συχνές, καθώς ήταν τόσο απολαυστικές, που συνεχώς αναζητούσα περισσότερες.

Ο τομέας όμως που πραγματικά έκανε το Horizon Call of the Mountain να λάμψει ήταν ο οπτικός, κάνοντας τόσο την θέα των βουνών, των λιμνών, των καταρρακτών και των δασών, όσο και τις παραμικρές γωνίες και λεπτομέρειες άκρως συγκλονιστικές. Παρόλο που η διάρκεια για την ολοκλήρωση της βασικής ιστορίας του τίτλου κυμαίνεται ανάμεσα στις 6 και τις 8 ώρες, σας διαβεβαιώνω πως θα περάσετε στον τίτλο πολλές περισσότερες, διότι δεν θα μπορείτε να ξεκολλάτε τα μάτια σας από τα μαγευτικά του τοπία, αλλά και τα πιο μικρά του στοιχεία, όπως τα βρύα που φυτρώνουν ανάμεσα στα πετρώματα όταν σκαρφαλώνετε, αλλά και το πόσο δροσερό, καθαρό, και κελαριστό μοιάζει το νερό κατά την διάρκεια της πρώτης στιγμής του τίτλου στην βάρκα.

horizonvr blogroll 1670546931114 Horizon Call of the Mountain | Review Horizon Call of the Mountain

Οι εξαιρετικές εντυπώσεις όμως που αφήνει το Horizon Call of the Mountain δεν σταματούν εκεί, καθώς πέρα από την “φυσική” του ομορφιά σαν τίτλος, αποκτά το κάτι παραπάνω σαν VR τίτλος. Τόσο οι χαρακτήρες όσο και το περιβάλλον είναι καλοσχεδιασμένα και λεπτομερή, και μοιάζουν εξαιρετικά αληθοφανή, κάνοντας έτσι την εμβύθιση σε αυτόν ανεπανάληπτη. Σε αυτό όμως το κομμάτι βοηθάει σε τεράστιο βαθμό το ίδιο το PlayStation VR2, και συγκεκριμένα οι εκπληκτικές του δυνατότητες.

Από το haptic feedback, τόσο στα χειριστήρια όσο και στο headset, που καθιστά τις μεγάλες και αξιομνημόνευτες στιγμές του τίτλου ακόμη πιο συναρπαστικές και σου επιτρέπουν να αισθάνεσαι πράγματα όπως τον αέρα από την κίνηση ενός Stormbird που πετάει δίπλα σου ή τα βαριά βήματα του Thunderjaw, το finger tracking που υπολογίζει ακριβώς την κίνηση των χεριών σου ώστε να κάνει ακόμη πιο ρεαλιστική την χρήση του τόξου, το σκαρφάλωμα, και την χρήση των αξινών αναρρίχησης, μέχρι και το εκπληκτικό 3D Audio που είναι λες και σε τοποθετεί κυριολεκτικά στην θέση του Ryas, κάθε δυνατότητα του PS VR2 ανυψώνει το Horizon Call of the Mountain, προσφέροντας ένα τέτοιο επίπεδο εμβύθισης που δύσκολα θα αγγίξει άλλος τίτλος.

Εν κατακλείδι, το Horizon Call of the Mountain επρόκειτο για την απόλυτη ανάδειξη του PlayStation VR2 συστήματος, μπορεί όμως να σταθεί και από μόνος του ως ένας εξαιρετικός τίτλος. Η ασαφής για τους νεοφερμένους παίκτες ιστορία και ο άχρωμος πρωταγωνιστής σίγουρα του αφαιρεί μερικούς “πόντους” συγκριτικά με την πολυαγαπημένη μας Aloy, το διασκεδαστικό, διαδραστικό και πλούσιο gameplay του όμως, η ενσωμάτωση του έξυπνου συστήματος μάχης που ξέρουμε, και η ανεπανάληπτη εμβύθιση σε συνδυασμό με τον εκθαμβωτικό οπτικό τομέα που προσφέρει κάνει τον τίτλο ένα must-play για όλους τους PS VR2 κατόχους.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Συνοψίζοντας
Παρόλα τα μικρά του ελαττώματα, το Horizon Call of the Mountain αποτελεί την απόλυτη ανάδειξη του PlayStation VR2 συστήματος, προσφέροντας διασκεδαστικό και πλούσιο gameplay, ανεπανάληπτη εμβύθιση, και όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στην Horizon σειρά, κάνοντάς το έναν must-play τίτλο για όλους του PS VR2 κατόχους.

Θετικά:

 • Άψογη ανάδειξη των δυνατοτήτων του PS VR2.
 • Οπτικός τομέας που κόβει την ανάσα.
 • Συμπυκνώνει όλα τα αγαπημένα μας Horizon στοιχεία.
 • Άπλετο σκαρφάλωμα ιδανικό για γυμναστική στο σπίτι.
 • Πλούσιος και γεμάτος αλληλεπιδράσεις κόσμος.

Αρνητικά:

 • Πρωταγωνιστής με άχρωμη προσωπικότητα.
 • Δύσκολη διήγηση για τους νεοφερμένους της σειράς.
 • Σχετικά σπάνιες εμφανίσεις εχθρών.

Βαθμολογία

8
Πάρα Πολύ Καλό

Αρνητικά:

Θετικά:

 • Άψογη ανάδειξη των δυνατοτήτων του PS VR2.
 • Οπτικός τομέας που κόβει την ανάσα.
 • Συμπυκνώνει όλα τα αγαπημένα μας Horizon στοιχεία.
 • Άπλετο σκαρφάλωμα ιδανικό για γυμναστική στο σπίτι.
 • Πλούσιος και γεμάτος αλληλεπιδράσεις κόσμος.

Αρνητικά:

 • Πρωταγωνιστής με άχρωμη προσωπικότητα.
 • Δύσκολη διήγηση για τους νεοφερμένους της σειράς.
 • Σχετικά σπάνιες εμφανίσεις εχθρών.
8
Πάρα πολύ καλό
Latest news
Ψηφοφορία

Displayed: Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Μάιο;

View Results

Loading ... Loading ...

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!