Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Ghostwire: Tokyo | Review

Κυνηγώντας φαντάσματα, στους δρόμους της Shibuya.

Ο Shinji Mikami είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς δημιουργούς της gaming βιομηχανίας. Είναι γνωστός ως “ο πατέρας των Resident Evil” ενώ και η σειρά Dino Crisis φέρει επίσης την υπογραφή του. Το 2010 επέλεξε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από την Capcom και ίδρυσε τη δικιά του εταιρία ανάπτυξης τίτλων, με την ονομασία Tango Gameworks. Η νέα εταιρία του δημοφιλή Ιάπωνα δημιουργού δεν άργησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ZeniMax Media και να εξαγοραστεί από αυτή, χάρη στο πρώτο πόνημα του Shinji Mikami ως ανεξάρτητος πλέον developer, που δεν είναι άλλο φυσικά από το The Evil Within, ενός Survival/Horror τίτλο, ο οποίος και είχε αρκετά κοινά σημεία με τη σειρά Resident Evil.

Η εμπορική επιτυχία του ήταν αρκετά μεγάλη, ώστε να κυκλοφορήσει και το sequel του τρία χρόνια αργότερα. Τελειώνοντας το 2017 με τη σειρά The Evil Within, η Tango Gameworks θέλησε να δημιουργήσει κάτι το διαφορετικό, χωρίς να ξεφύγει απαραίτητα από τα μονοπάτια του horror. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Ghostwire: Tokyo, ένας νέος action/adventure open world τίτλος σε προοπτική πρώτου προσώπου, στον οποίο πρέπει να σώσουμε τους κατοίκους του Τόκυο, από τις θανατηφόρες υπερφυσικές δυνάμεις που το κατακλύζουν.

‘Όπως μαρτυράει και το όνομα του τίτλου, το Ghostwire: Tokyo διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκυο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Shibuya. Εξαιτίας ενός μεταφυσικού φαινομένου, ολόκληρη η πόλη έχει γεμίσει με μια μυστηριώδη ομίχλη και όλοι οι κάτοικοι της έχουν εξαφανιστεί. Την θέση τους έχουν πάρει απόκοσμα πλάσματα βγαλμένα μέσα από τους αστικούς μύθους της Ιαπωνίας, τα οποία ονομάζονται ‘Visitors” και περιφέρονται ελεύθερα μόνα τους ή σε ομάδες στους στενούς δρόμους της Shibuya. Ο κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού ονομάζεται Akito και μετά από ένα ατύχημα που είχε, κυριεύεται από ένα πνεύμα το οποίο ονομάζεται “KK”. Το ατύχημα που είχε ο πρωταγωνιστής μας φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό, καθώς για να παραμείνει στη ζωή χρειάζεται τον “KK”. Έτσι οι δυο τους ενώνουν τις δυνάμεις καθώς αντιλαμβάνονται πως έχουν πάνω κάτω έναν κοινό στόχο. Παραπάνω αναφορές για το σενάριο του Ghostwire: Tokyo δε μπορώ να κάνω, γιατί από εδώ και πέρα ξεκινάνε τα spoilers. Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για της ιστορία του τίτλου, μπορεί να κατεβάσει στα PS4 και PS5 την δωρεάν νουβέλα του τίτλου, η οποία κυκλοφορεί δωρεάν στο PlayStation Store και αποτελεί στην ουσία prequel του Ghostwire: Tokyo.

Προσωπικά το σενάριο του Ghostwire: Tokyo το βρήκα αρκετά προβλέψιμο, χωρίς να υπάρχουν ανατροπές και εκπλήξεις. Επίσης, δεν δίνεται καθόλου η ευκαιρία στους χαρακτήρες να αναπτυχθούν, ώστε να δεθεί κάποιος με αυτούς. Για να δει κάποιος τους τίτλους τέλους του τίτλου θα πρέπει να ασχοληθεί περίπου 15 ώρες, ολοκληρώνοντας μόνο τις κύριες αποστολές , ενώ αν επιλέξετε να ασχοληθείτε με τα collectibles και τις δευτερεύουσες αποστολές μπορεί να ξεπεράσετε και τις 30.

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, το Ghostwire: Tokyo είναι ένας open world first-person τίτλος όπου ο χαρακτήρας μας χρησιμοποιεί τις υπερφυσικές δυνάμεις του ‘KK” για να εξαπολύει μαγεία από τα χέρια του. Η πρώτη δύναμη που έχει στην κατοχή αντλεί την δύναμη της από το στοιχείο του ανέμου και είναι για μακρινές αποστάσεις, η δεύτερη αφορά το στοιχείο του νερού και είναι για πιο close combat καταστάσεις και τέλος έχουμε την δύναμη της φωτιάς, η οποία έχει τα λιγότερα πυρομαχικά από όλες αλλά προκαλεί περισσότερη ζημιά. Η αναπλήρωση των πυρομαχικών γίνεται είτε με την εξολοθρεύση των εχθρών, είτε με την καταστροφή ορισμένων στοιχειωμένων αντικειμένων. Με την εξολόθρευση των εχθρών κερδίζετε επίσης και XP points τα οποία σας ανεβάζουν επίπεδο και σας ανταμείβουν με skill points για να ξεκλειδώσετε νέες ικανότητες.

Το οπλοστάσιο του Akito όμως δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του “ΚΚ”. Ο ήρωας μας στην κατοχή του έχει και ένα πανίσχυρο μαγικό τόξο, το οποίο κάνει πολύ ζημιά στους εχθρούς, ειδικά αν στοχεύετε στο κεφάλι τους…σε όσους έχουν κεφάλι βασικά. Στη συνέχεια έχει και ορισμένα μαγικά Talismans, τα οποία μπορούν να σας δώσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε ορισμένα είδη εχθρών, καθώς μπορείτε να τα κάνετε stun και να τα εξορκίσετε μια και καλή. Οι εναλλαγές ανάμεσα στα είδη των επιθέσεων γίνεται πολύ εύκολα πατώντας το R1 και επιλέγοντας την δύναμη ή το Talisman που επιθυμείτε, ενώ όταν οι καταστάσεις το απαιτούν υπάρχει και η χρήση του touchpad, όπου κάνοντας για παράδειγμα swipe up, επιλέγετε την δύναμη του αέρα ενώ αν κάνετε swipe προς τα αριστερά, επιλέγετε την αντίστοιχη δύναμη του νερού.

Οι δαίμονες οι οποίοι έχουν κατακλείσει τους δρόμους του Τόκυο απαιτούν ένα συγκεκριμένο αριθμό από damage , ώστε να εκτεθεί ο πυρήνας τους με σκοπό να τους τον τραβήξετε με ένα μαγικό λάσο και να τους εξορκίσετε. Σκοτώνοντας έναν εχθρό με αυτόν τον τρόπο σας αναπληρώνεται ένας μεγάλος αριθμός από πυρομαχικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κερδίζετε και χρήματα. Με τα χρήματα αυτά μπορείτε να αγοράσετε διάφορα αντικείμενα, Talismans και βέλη για το τόξο από τους γατό-vendors του Ghostwire: Tokyo, ενώ χρήματα μπορείτε να κερδίσετε επίσης και από την ολοκλήρωση των side quests. Ο σχεδιασμός των δαιμόνων είναι αρκετά καλός αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτούς, ενώ όσον αφορά τα ελάχιστα bosses που θα συναντήσετε είναι αρκετά εντυπωσιακά, αλλά οι μάχες μαζί τους είναι πάρα, μα πάρα πολύ απλοϊκές.

Το Ghostwire: Tokyo είναι ένας κλασσικός open world τίτλος, κάτι που σημαίνει ότι έχετε στην διάθεση σας μια τεράστια περιοχή προς εξερεύνηση και παράλληλα με την ενασχόληση σας με την κύρια ιστορία του τίτλου, μπορείτε να εξερευνήσετε κάθε τι που θα πέσει στην αντίληψη σας, να συλλέξετε τα δεκάδες collectibles που είναι διασκορπισμένα στον χάρτη της Shibuya και να ασχοληθείτε με τις δευτερεύουσες αποστολές του τίτλου. Να τονίσω πως από την αρχή του παιχνιδιού δεν είναι διαθέσιμος όλος ο χάρτης, καθώς καλύπτεται από την μυστηριώδη, θανατηφόρα ομίχλη. Για να καθαρίσετε τον κόσμο από την ομίχλη θα πρέπει να βρείτε κάτι πύλες με την ονομασία “Torii” που είναι διασκορπισμένες στην πόλη και να τις κάνετε ένα τελετουργικό. Μόλις καθαρίσετε μία πύλη, εξαφανίζεται και η ομίχλη γύρω της, ενώ ταυτόχρονα σας ξεκλειδώνει και ένα σημείο fast travel.

Ο Akito μπορεί να κάνει αρκετά υπερφυσικά πράγματα, ένα που δε μπορεί όμως να κάνει είναι να πετάξει. Όταν η κατάσταση απαιτεί να ανεβείτε σε ένα ψηλό κτήριο , πχ για να συλλέξετε κάποιες ψυχές ή να βρείτε κάποιο συλλεκτικό αντικείμενο, θα σας βοηθήσει ένα είδος Yokai, το Tengu. Το Tengu είναι ένα είδος θρυλικού πλάσματος που βρίσκεται στην ιαπωνική λαϊκή θρησκεία και θεωρείται τύπος yōkai ή Shinto kami. Τα Tengu αρχικά θεωρήθηκε ότι έπαιρναν τις μορφές αρπακτικών πτηνών και θεότητας πιθήκων και παραδοσιακά απεικονίζονται με χαρακτηριστικά ανθρώπου, πιθήκου και πτηνού. Στη δικιά μας περίπτωση έχουμε ένα είδος δαίμονα που μοιάζει με ανθρωπόμορφο πουλί, το οποίο μόλις του πετάξετε το μαγικό μας σκοινί, είναι πρόθυμο να σας ανεβάσει στο κτήριο που επιθυμείτε.

Η περιοχή της Shibuya στο Ghostwire: Tokyo αποδίδεται εξαιρετικά, με ένα πανέμορφο art direction. Εξαιτίας του σεναρίου του τίτλου, όπου θέλει όλοι της οι κάτοικοι να έχουν εξαφανιστεί, υπάρχει μια ωραία αίσθηση μοναξιάς, όπου το μόνο που συναντάμε είναι άδειους δρόμους γεμάτους από τα πεταμένα ρούχα, τρακαρισμένα οχήματα και γενικά μια κατάσταση που προδίδει ότι όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Βέβαια οι δρόμοι της πιο πολυσύχναστης πόλης του κόσμου δεν είναι και τελείως άδειοι, αφού εκτός από τους εχθρούς και τα φιλικά πνεύματα που μας δίνουν τα side quests υπάρχουν και ορισμένα αξιαγάπητα τετράποδα, σκυλιά και γάτες, τα οποία σε αντάλλαγμα ενός χαδιού ή μιας λιχουδιάς μας επιβραβεύουν με κάποιο δώρο.  Στον τίτλο υπάρχει και μια ακόμη δραστηριότητα, η οποία μας ανταμοίβει με πολύ χρήμα και XP. Αυτή είναι η συλλογή ορισμένων ψυχών, τις οποίες αιχμαλωτίζουμε με τη χρήση ενός μαγικού αντικειμένου που ονομάζεται Katashiro και έχει την μορφή ενός μικρού αγγέλου και τις μεταφέρουμε στους τηλεφωνικούς θαλάμους που είναι διάσπαρτοι στους δρόμους, με σκοπό να τις βοηθήσουμε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, δηλαδή να περάσουν την πύλη του άλλου κόσμου.

Στον τεχνικό τομέα το Ghostwire: Tokyo είναι αρκετά συμπαθητικό, όμως σίγουρα θα μπορούσε η Tango Gameworks να προσπαθήσει λίγο περισσότερο και να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητες του PlayStation 5. Σε αυτό βέβαια σημαντικό ρόλο θα έπαιξε και η χρήση της μηχανής γραφικών Unreal Engine 4, η οποία πλέον δείχνει κατά πολύ την ηλικία της. Ο κόσμος του τίτλου μπορεί να είναι καλοσχεδιασμένος και να αφήνει αυτή την ωραία αίσθηση μοναξιάς που σας ανέφερα και πιο πάνω, οι δαίμονες μπορεί να είναι αρκετά καλοσχεδιασμένοι και να τηρούν πιστά τους Ιαπωνικούς μύθους αλλά η γενική αίσθηση που σου αφήνει είναι πως δεν πρόκειται για κάποιον τίτλο από οικιακή κονσόλα ένατης γενιάς.

Σαυτό που σίγουρα αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Tango Gameworks , είναι πως για πρώτη φορά σε παιχνίδι κονσόλας, μας δίνει όχι μόνο δύο, άλλα έξι(!) συνολικά επιλογές για γραφικά . Οι δύο κανονικές είναι οι Quality mode με 4Κ, ray tracing στα 30fps και η Performance με 60fps. Επιπλέον υπάρχει η High Framerate Quality που στοχεύει το 4Κ αλλά τα frames κυμαίνονται μεταξύ 30 και 50, η High Framerate Performance, όπου τα fps ξεπερνούν τα 60, και τέλος υπάρχουν οι δύο προαναφερθέντες με ενεργοποιημένο το Vsync. Τον τίτλο τον έτρεξα στο Performance Mode και δεν εντόπισα κάποιο bug, τεχνικό θέμα ή πτώση των καρέ σε μάχες με πολλούς εχθρούς και με την βροχή να πέφτει ασταμάτητα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως γίνεται χρήση και μάλιστα αρκετά πετυχημένα, των δυνατότητων που προσφέρει το next-gen χειριστήριο του PlayStation 5, το Dualsense, με αποκορύφωμα τη χρήση του ηχείου, μέσα από το οποίο ακούγονται όλοι διάλογοι με τον ΚΚ, καθώς και ένας προειδοποιητικός ήχος όταν βρίσκονται κοντά σας εχθροί ή κάποιο collectible.

Τέλος, αφορά τον ήχο έμεινα αρκετά ικανοποιημένος αν και θα προτιμούσα να μην έμενα, καθώς ουκ ολίγες φορές φοβήθηκα πάρα πολύ με τα εφέ, τις ομιλίες και γενικά τους απόκοσμους ήχους που ακούγονταν. Το Ghostwire: Tokyo προσφέρει και την επιλογή να είναι η γλώσσα του τίτλου στα Ιαπωνικά με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ υπάρχει και Αγγλικό voicacting.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Bethesda στην χώρα μας, AVE Tech, για τις ανάγκες του Review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ευχαριστημένοι με τους δωρεάν PS Plus τίτλους του Μαΐου;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Ghostwire: Tokyo | Review

Το Ghostwire: Tokyo είναι ένα παιχνίδι με πάρα πολλές αδυναμίες, ένα σχετικά προβλέψιμο σενάριο και έναν μέτριο οπτικό τομέα τα οποία όμως δε θα σταθούν εμπόδιο για κάποιον ο οποίος και αναζητά ένα απλό παιχνίδι ανοικτού κόσμου, το οποίο να αντλεί τη θεματολογία του από τους αστικούς μύθους της Ιαπωνίας και να το συνοδεύει ένα ευχάριστο σύστημα μάχης. Αν λοιπόν είστε ένας από αυτούς, τότε σίγουρα θα βρείτε κάποιον λόγο για να ασχοληθείτε με το νέο πόνημα της Tango Gameworks.

Βαθμολογία

7
Πολύ καλό

Θετικά:

 • Εξαιρετικό art direction και αναπαράσταση της Shibuya.
 • Απλοϊκό και ευχάριστο σύστημα μάχης.
 • Ορισμένα side quests είναι καλύτερα και από την βασική ιστορία του τίτλου.
 • Ικανοποιητική διάρκεια.
 • Άριστη χρήση των δυνατοτήτων του Dualsense.

Αρνητικά:

 • Προβλέψιμο σενάριο.
 • Μέτριος οπτικός τομέας.
 • Μετά από ένα σημείο γίνετε πολύ επαναλαμβανόμενο, ειδικά αν κυνηγήσετε το Platinum Trophy.
 • Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα είδη των εχθρών.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!