Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Περισσότερα για το

Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse | Review

Μείνε μακριά από το σεληνόφως.

Η σειρά Fatal Frame θεωρείται από τους βετεράνους παίκτες ως ένα από τα εμβληματικότερα και πιο αναγνωρίσιμα franchises της survival horror κατηγορίας, στέκοντας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ισάξια δίπλα στους Κολοσσούς Resident Evil και Silent Hill. Ύστερα από 5 mainline κυκλοφορίες, και μια αδέξια διαχείριση από την Koei Tecmo που μετέτρεψε τους μεταγενέστερους τίτλους σε αποκλειστικές κυκλοφορίες για τα Wii και Wii U, η δόξα και η αναγνώριση της ιαπωνικής αυτής horror σειράς κατέληξε να σβήνει σχεδόν εξολοκλήρου, και να μην εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, σε αντίθεση με το αντίστοιχο διαμάντι της Capcom.

Fatal Frame header Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse | Review Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse

Αυτό όμως που δεν έσβησε ποτέ ήταν η αγάπη της Koei Tecmo για την Fatal Frame σειρά, καθώς παρόλο που από το 2014 δεν μας έχει προσφέρει κάποια νέα mainline προσθήκη, αποφάσισε να εμφυσήσει σε επίλεκτα πονήματά της μια νέα πνοή ζωής, γυαλίζοντάς τα και κάνοντάς τα διαθέσιμα για το ευρύ κοινό. Ένας από αυτούς τους τίτλους που επιλέχθηκαν για να ανανεωθούν είναι το Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse, το οποίο αποτέλεσε ως ο τέταρτος mainline τίτλος της σειράς. Ο εν λόγω τίτλος είχε γίνει διαθέσιμος μέχρι πρότινος μόνο στο Nintendo Wii και μόνο στην Ιαπωνία, ύστερα όμως από 15 χρόνια έφτασε η στιγμή να ταξιδέψει προς την Δύση, και να δώσει την ευκαιρία στους παίκτες να δουν όχι μόνο αν είναι ένας αξιόλογος horror τίτλος, αλλά και αν άξιζε την τεράστια αυτή αναμονή.

Το Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse λοιπόν μας μεταφέρει στο Rougetsu Island, ένα νησί στην νότια Ιαπωνία, διάσημο για την ασυνήθιστα δυνατή του σύνδεση με το φεγγάρι και τις μάσκες, αλλά και το ιδιαίτερο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα σε αυτό κάθε δέκα χρόνια. Μετά από ένα ανεξήγητο γεγονός, το οποίο εξαφάνισε από προσώπου Γης όλους τους κατοίκους του νησιού, αφήνοντας πίσω μόνο πέντε μικρά κορίτσια χωρίς καμία ανάμνηση, το Rougetsu Island παρέμεινε άδειο μέχρι και σήμερα, κλειδώνοντας τα μυστικά του βαθιά μέσα του. Όμως, για δύο από τα πέντε αυτά κορίτσια, αλλά και τον ερευνητή που τα εντόπισε εκείνη την ημέρα, η ιστορία αυτή δεν είχε τελειώσει, κάνοντάς τους να επιστρέψουν στο εν λόγω νησί, ο καθένας ξεχωριστά και για τους δικούς του λόγους, και να το εξερευνήσουν απ’ άκρη σ’ άκρη, ώστε να πάρουν τις απαντήσεις που τόσο απεγνωσμένα αναζητούν.

Αυτό όμως που δεν περίμεναν να μάθουν ήταν πως οι κάτοικοι του νησιού ήταν ακόμη εκεί, απλώς όχι στην μορφή που θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, το Rougetsu Island κατοικείται πλέον αποκλειστικά και μόνο από φαντάσματα, εχθρικά και μη, με το κάθε ένα από αυτά να έχει την δική του ιστορία για τον λόγο που παρέμεινε δεσμευμένο σε εκείνον τον τόπο. Αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι ένας από τους πολυάριθμους λόγους για τους οποίους η Fatal Frame σειρά είναι πραγματικά μοναδική, καθώς δίνει σε κάθε παραμικρό της στοιχείο έναν λόγο ύπαρξης. Γενικότερα, η ιστορία του Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse είναι άκρως ενδιαφέρουσα, διακατέχοντας πολυάριθμες πτυχές, ανατροπές, και περιπλεκόμενα συμβάντα, ενώ πρωτοτυπεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στον συνδυασμό της λατρείας του φεγγαριού με τις ανατριχιαστικές μάσκες και τα πρόσωπα που αυτές κρύβουν. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς σε αυτόν τον τομέα είναι το εξαιρετικά αργό pacing της ιστορίας, η οποία χτίζεται σιγά σιγά, και προβάλλει περισσότερες φορές άπ’ όσες θα θέλαμε πολλά από τα πράγματα που ήδη έχουμε μάθει, μιας όμως και το σύστημα αυτό είναι γνώρισμα του Ιαπωνικού τρόμου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λάθος κίνηση από την Koei Tecmo.

Fatal Frame Mask of the Lunar Eclipse Release Date Set Fatal Frame 4 Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse | Review Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse

Ένα ακόμη γνώρισμα που κάνει την επιστροφή του στο Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse είναι η Camera Obscura, μια κάμερα-αντίκα η οποία κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να έχει την ικανότητα να φωτογραφίζει τις υπερφυσικές παρουσίες του τίτλου, αλλά και να μπορεί να τις πληγώνει σε τέτοιο βαθμό, που να καταλήγει να τις εξαγνίζει. Οπλισμένοι λοιπόν με αυτήν την ιδιαίτερη κάμερα, οι πρωταγωνιστές μας μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα που τους καταδιώκουν, προσφέροντας ουσιαστικά στον τίτλο ένα πρωτότυπο σύστημα μάχης. Η κάμερα λειτουργεί σαν όπλο, και η κάθε της λήψη λειτουργεί ως μια βολή, όπου όσο πιο κεντραρισμένος είναι ο εχθρός στο πλάνο και όσο πιο φορτισμένη είναι η κάθε λήψη, τόσο περισσότερη ζημιά θα προκαλέσει.

Όσοι ξεκίνησαν το Fatal Frame ταξίδι τους με το Fatal Frame: Maiden of Black Water, θα παρατηρήσουν μια σειρά από αλλαγές στην νέα αυτή κυκλοφορία, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στο action κομμάτι. Συγκεκριμένα, το σύστημα μάχης του Maiden of Black Water ήταν πολύ πιο πλούσιο και πιο εντυπωσιακό, εισάγοντας combos, χρωματιστά εφέ, και την χρήση πλαγιαστών πλάνων για βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ από την άλλη το Mask of the Lunar Eclipse είναι πολύ πιο απλοϊκό, και εν συνέπεια πολύ πιο ρεαλιστικό. Έτσι λοιπόν, ξεφεύγει υπό μια έννοια από τον action χαρακτηρισμό που θα μπορούσε να το διακοσμεί, και επιστρέφει στις γνώριμες -βαριές και αγχωτικές- ρίζες του. Επιπλέον, ευχάριστη ήταν και η εφαρμογή του αισθητήρα κίνησης των DualShock/DualSense χειριστηρίων, η οποία παρόλο που δεν θα αξιοποιηθεί από πολλούς λόγω της παραπανήσιας φύσης του, λειτουργεί άψογα, και δεν αφαιρεί από την συνολική εμπειρία τον πιο ελεύθερο χειρισμό που είχε εισάγει ο τίτλος με τα Remote και Nunchuck χειριστήρια του Wii.

Κατατροπώνοντας τα φαντάσματα με τους πιο σωστούς τρόπους, όπως με τις πάντοτε συναρπαστικές Fatal Frame combo λήψεις, αλλά και φωτογραφίζοντας τα άκακα περιπλανώμενα πνεύματα που μπορεί να βρούμε στο πέρασμά μας, μαζεύουμε μια πληθώρα από πόντους. Οι πόντοι αυτοί, πέρα από την συνεισφορά τους στην συνολική βαθμολογία για το εκάστοτε επίπεδο, μπορούν να εξαργυρωθούν στα σημεία αποθήκευσης του τίτλου, σε αντάλλαγμα για μια σειρά από αναλώσιμα αντικείμενα, όπως θεραπευτικά ελιξίρια ή δυνατότερο φιλμ, αντικείμενα αναβάθμισης όπως φακούς με επιπρόσθετες ικανότητες, αλλά και διάφορες στολές για τους πρωταγωνιστές μας. Επιπλέον, τα αναλώσιμα αυτά αντικείμενα και οι φακοί για την κάμερά μας μπορούν να εντοπιστούν διάσπαρτα σε κάθε περιοχή, και σε αντίθεση με το Maiden of Black Water όπου φαίνονταν από δεκάδες μέτρα μακριά, θα πρέπει πλέον να τα εντοπίσουμε με τον φακό μας, ρίχνοντας το φως πάνω τους. Το σύστημα αυτό είναι ιδιαίτερα έξυπνο και για ακόμη μια φορά πρωτότυπο, ανεβάζοντας την εξερεύνηση σε νέο επίπεδο, μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί κάπως κοπιαστικό μετά από αρκετές επαναλήψεις.

fatal frame camera 1663081048414 Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse | Review Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse

Ανάμεσα στα πολυάριθμα αυτά αντικείμενα που υπάρχουν διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά του Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse, μπορούμε να βρούμε και μια πληθώρα από αρχεία, φωτογραφίες, γράμματα και ντοκουμέντα, με το κάθε ένα από αυτά να λειτουργεί ως ένα κομμάτι του διηγηματικού παζλ του τίτλου, ρίχνοντας φως στο τεράστιο μυστήριο που σκεπάζει το Rougetsu Island. Ο αριθμός των αρχείων αυτών είναι μεγάλος, και η ποικιλία τους τεράστια, καθώς εκτείνονται από ειδήσεις δημοσιευμένες στις εφημερίδες και επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις, μέχρι και καλογραμμένες και γεμάτες απόγνωση καταγραφές ημερολογίου των ασθενών του νοσοκομείου του νησιού, το αξιοθαύμαστο πλήθος τους όμως δεν καταλήγει ποτέ αποπνικτικό, καθώς είναι όλα τους είναι λιτά, καθαρογραμμένα, και άκρως ενδιαφέροντα.

Μόνο και μόνο η εύρεση των αρχείων αυτών κάνει την εξερεύνηση του νησιού του Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse ιδιαίτερα απολαυστική, δυστυχώς όμως ίσως και να μην είναι αρκετή για να καλύψει τα πολυάριθμα προβλήματα που κουβαλάει. Ως παραδοσιακός ιαπωνικός horror τίτλος, κάθε σχεδόν στοιχείο του -μαζί και με την ιστορία- κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς χτίζοντας συνεχώς το σασπένς, εστιάζοντας έτσι στην ανατριχιαστική φύση του και την αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή κάτι απόκοσμό μπορεί να κάνει την εμφάνισή του. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι και η κίνηση των πρωταγωνιστών, οι οποίοι δυστυχώς περπατούν σε ρυθμούς χελώνας. Και, παρόλο που ο τίτλος εισάγει την δυνατότητα τρεξίματος από τους χαρακτήρες μας, το τρέξιμο αυτό μοιάζει πιο πολύ με εξαναγκασμένο γρήγορο περπάτημα, παραμένοντας αρκετά πιο αργό άπ’ όσο θα θέλαμε, μετατρέποντας σε αγγαρεία την μετακίνησή μας από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο.

Ευτυχώς όμως η ατμόσφαιρα του Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse είναι τόσο εντυπωσιακά ανατριχιαστική, που τα προβλήματά του μπαίνουν πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα. Κάθε γωνιά του τίτλου είναι σκοτεινή και πεπαλαιωμένη, αναβλύζοντας με τρόμο, ενώ τους διαδρόμους διακοσμούν φρικιαστικές μάσκες και ζωγραφιές, ντυμένες με ένα άκρως ατμοσφαιρικό vintage φίλτρο. Από την άλλη, ο ακουστικός τομέας είναι από τα πιο ανατριχιαστικά στοιχεία του τίτλου, καθώς κατάφερε να σηκώσει την τρίχα στο σβέρκο μου πολυάριθμες φορές, γεμίζοντας κάθε δωμάτιο του τίτλου με ψιθύρους, φωνές, και το κλασικό κροτάλισμα που μας τρομοκρατεί από την εποχή του Ju-On, ενώ δεν έλειψαν και τα αναπάντεχα jumpscares, γεμίζοντας την οθόνη μας με το πρόσωπο κάποιου φαντάσματος. Φιλική συμβουλή, μην αφήσετε για πολλή ώρα τον τίτλο σε παύση.

fatal frame mask of the lunar eclipse 3 4 2023 5 Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse | Review Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse

Η ανατριχιαστική αυτή ατμόσφαιρα κολακεύεται σε μεγάλο βαθμό και από τον αναβαθμισμένο οπτικό τομέα του τίτλου. Παρόλο που πολλά στοιχεία του Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse έχουν κολλήσει στο παρελθόν, όπως ο άβολος χειρισμός των χαρακτήρων και το απελπιστικά αργό περπάτημά τους, η εμφάνισή του κατάφερε να εκσυγχρονιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κάνοντάς τον να κάθεται εύκολα στο μάτι και να θυμίζει μια φρέσκια κυκλοφορία, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα την πεπαλαιωμένη του αισθητική. Ευχάριστη ήταν επίσης και η προσθήκη του photo mode, το οποίο ήταν πλούσιο σε επιλογές και ιδιαίτερα εξελιγμένο.

Το Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse λοιπόν είναι μια αξιόλογη προσθήκη στο ράφι της survival horror κατηγορίας, παρουσιάζοντάς μας μια δυνατή και γεμάτη ενδιαφέροντα στοιχεία ιστορία, μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα άμεσα βγαλμένη από τις κλασικές ιαπωνικές ταινίες τρόμου, και έναν ανανεωμένο οπτικό τομέα. Η πραγματική ηλικία του τίτλου δύσκολα μπορεί να κρυφτεί, και ξεγλιστράει μέσα από τον άβολο χειρισμό και την αργή κίνηση των χαρακτήρων, ενώ η επανάληψη στο gameplay και στην εξερεύνηση σίγουρα δεν ανήκουν στα υπέρ του, σαν σύνολο όμως αποτελεί μια αρκετά καλή προσπάθεια από την Koei Tecmo και έχει προοπτική για να στρώσει το μονοπάτι στο οποίο θα βαδίσει η σειρά, αν φυσικά επιλέξουν να την εμπλουτίσουν περαιτέρω.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του review.

Συνοψίζοντας
Το Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse είναι μια αξιόλογη προσθήκη στο ράφι της survival horror κατηγορίας, παρουσιάζοντάς μας μια δυνατή και γεμάτη ενδιαφέροντα στοιχεία ιστορία, μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα άμεσα βγαλμένη από τις κλασικές ιαπωνικές ταινίες τρόμου, και έναν ανανεωμένο οπτικό τομέα. Η πραγματική ηλικία του τίτλου δύσκολα μπορεί να κρυφτεί, και ξεγλιστράει μέσα από τον άβολο χειρισμό και την αργή κίνηση των χαρακτήρων, ενώ η επανάληψη στο gameplay και στην εξερεύνηση σίγουρα δεν ανήκουν στα υπέρ του, σαν σύνολο όμως αποτελεί μια αρκετά καλή προσπάθεια από την Koei Tecmo και έχει προοπτική για να στρώσει το μονοπάτι στο οποίο θα βαδίσει η σειρά, αν φυσικά επιλέξουν να την εμπλουτίσουν περαιτέρω.

Θετικά:

 • Άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία.
 • Τρομερά ανατριχιαστική ατμόσφαιρα.
 • Αναβαθμισμένος οπτικός τομέας.
 • Ανεπανάληπτος ακουστικός τομέας.
 • Μια κλασική ιαπωνική horror εμπειρία...

Αρνητικά:

 • ...που όμως δείχνει την ηλικία της.
 • Αργός και άβολος χειρισμός.
 • Επανάληψη στο gameplay και την εξερεύνηση.
 • Εκνευριστικοί κλειστοί χώροι.
7
Πολύ Καλό

Θετικά:

 • Άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία.
 • Τρομερά ανατριχιαστική ατμόσφαιρα.
 • Αναβαθμισμένος οπτικός τομέας.
 • Ανεπανάληπτος ακουστικός τομέας.
 • Μια κλασική ιαπωνική horror εμπειρία...

Αρνητικά:

 • ...που όμως δείχνει την ηλικία της.
 • Αργός και άβολος χειρισμός.
 • Επανάληψη στο gameplay και την εξερεύνηση.
 • Εκνευριστικοί κλειστοί χώροι.
7
Πολύ καλό
Latest news

Δείτε επίσης