Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R | Review

Πατήστε το γκάζι και αποφύγετε το χρώμα!

Έφτασε η στιγμή για να αξιολογήσουμε έναν ακόμη τίτλο από την εκδότρια εταιρία Outright Games, η οποία φημίζεται για την μεταφορά διάσημων παιδικών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών στις αγαπημένες μας κονσόλες και, αυτή την φορά, αποφάσισε να συνοδέψει το στούντιο ανάπτυξης 3DClouds, ένα στούντιο που έχει στρέψει την προσοχή του στην δημιουργία διαφόρων kart racing τίτλων όπως το Xenon Racer και το Blaze and The Monsters Machines: Axle City Racers αλλά και το διάσημο King of Seas. Το νέο τους πόνημα λοιπόν είναι το Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R, ένας νέος τίτλος βασισμένος στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix, το Fast & Furious: Spy Racers, και θέλει τους παίκτες να βοηθήσουν την εν λόγω ομάδα νεαρών οδηγών να νικήσει την εγκληματική οργάνωση SH1FT3R και να σταματήσει τα σχέδιά της. Για να το καταφέρουν αυτό, οι τέσσερις πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες (Tony Toretto, Layla Gray, Margaret “Echo” Pearl, και Cisco Renaldo) θα χρειαστεί να αγωνιστούν εναντίων της σε ένα τεράστιο και παγκόσμιο τουρνουά, όπου αν καταφέρουν να βγουν πρώτοι, θα την αποτρέψουν από το να αποκτήσει ένα αόρατο, μη ανιχνεύσιμο και υψηλής-τεχνολογίας αυτοκίνητο.

Ο τίτλος λοιπόν καταφθάνει με έναν αρκετά περιορισμένο αριθμό λειτουργιών, και συγκεκριμένα το Spy Tournament (story mode), το Quick Race, και το Multiplayer, όπου τα δύο τελευταία μπορούν και να παιχτούν με split-screen co-op. Το Spy Tournament χωρίζεται σε πέντε αποστολές, με τις πρώτες τέσσερις να χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές πίστες και την τελευταία να είναι ο τελικός αγώνας, έτσι λοιπόν αποκτάμε ένα σύνολο δεκαεφτά αγωνιστικών πιστών. Για έναν συνηθισμένο kart racing τίτλο αυτές οι πίστες δεν είναι πολλές, είναι όμως ευτυχώς αρκετά ποικιλόμορφες, τόσο χάρη στις τοποθεσίες τους όσο και τον σχεδιασμό των δρόμων τους, κάνοντάς τες αρκετά διασκεδαστικές. Οι περισσότερες στροφές τους για παράδειγμα δεν είναι απαιτητικές και μόνο λίγες χρειάζονται αξιοπρεπείς γνώσεις drifting, και το πιο δύσκολο σημείο είναι συνήθως κάποια στενά μονοπάτια που μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα αποπνικτικά όταν υπάρχουν και άλλα αμάξια σε εκείνο το σημείο, έτσι λοιπόν ο τίτλος είναι ιδανικός για τους νεότερους παίκτες χωρίς να μειώνει σημαντικά το ενδιαφέρον των ενηλίκων.

Ένα ακόμη ευχάριστο κομμάτι είναι οι ίδιοι οι δρόμοι, και ο τρόπος που τα οχήματα αλληλοεπιδρούν με αυτούς. Για παράδειγμα, όταν ο δρόμος είναι καλυμμένος με λάσπη ή άμμο, το αυτοκίνητο στρίβει πολύ πιο δύσκολα (με το drifting να γίνεται σχεδόν μηδενικό) σε αντίθεση με έναν ασφαλτόστρωτο δρόμο. Και με αυτόν τον τρόπο οι παίκτες μπορούν να κάνουν μια καλύτερη επιλογή όσων αφορά τον συνδυασμό οχήματος και αγωνιστικής πίστας από πριν, επιλέγοντας διαφορετικά αυτοκίνητα για τις πίστες στην παραλία, την έρημο ή την ζούγκλα και διαφορετικά για τις πόλεις.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιλογή παίζουν φυσικά και τα αμάξια, και συγκεκριμένα τα στατιστικά τους. Για κάθε χαρακτήρα, είτε πρωταγωνιστή είτε αντίπαλο, αντιστοιχεί ένα μόνο αμάξι, και κάθε ένα είναι κατασκευασμένο με διαφορετικά επίπεδα ταχύτητας, χειρισμού, drifting και επιτάχυνσης. Για μια πίστα δηλαδή με λίγες στροφές θα ήταν προτιμότερο ένα αυτοκίνητο σαν της Echo, που είναι πιο γρήγορο και δεν έχει παραχωρήσει πολλούς πόντους στον χειρισμό, ενώ για έναν δρόμο με μεγαλύτερο αριθμό στροφών η καλύτερη επιλογή είναι το αυτοκίνητο της Layla, που έχει καλύτερο χειρισμό, drifting και επιτάχυνση.

Καθώς όμως ο τίτλος δεν είναι μια απλή racing εμπειρία αλλά ένας kart racing τίτλος, η ταχύτητα δεν είναι η μόνη σημαντική παράμετρος. Κατά την διάρκεια του αγώνα, τόσο ο παίκτης όσο και οι αντίπαλοί του έχουν μια σειρά από ικανότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν ώστε να σαμποτάρουν τους υπόλοιπους και να βγουν μπροστά. Όσο λοιπόν οδηγούν και κάνουν drift και άλματα από ράμπες μαζεύουν μια ενέργεια στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης τους, η οποία τους επιτρέπει να ενεργοποιήσουν τέσσερις ικανότητες, με την κάθε μια να απαιτεί περισσότερη ενέργεια από την άλλη. Οι τρεις πρώτες ικανότητες είναι ίδιες για όλους, με την πρώτη να είναι η ρίψη χρώματος στον μπροστινό αντίπαλο (τον οποίον όμως θα πρέπει να έχεις ακριβώς μπροστά σου για να πετύχεις), την δεύτερη να είναι μια βόμβα χρώματος που αφήνει το αυτοκίνητο πίσω του (προσοχή όμως γιατί αν δεν πετύχει κανέναν μπορεί να περάσετε από πάνω της στον επόμενο γύρο και να χτυπήσει εσάς!) και την τρίτη να είναι το κλασικό boost, ενώ η τέταρτη είναι μια ειδική ικανότητα ξεχωριστή για το κάθε αμάξι, όπως του Tony που του δίνει ένα boost και μια προστατευτική ασπίδα, ή της Layla που βγάζει ρομποτικά χέρια που χτυπάει τους αντιπάλους από τους οποίους περνάει από δίπλα.

Δυστυχώς όμως, ενώ στην αρχή οι ικανότητες αυτές μπορούν να θεωρηθούν διασκεδαστικές, μετά από λίγο γίνονται απλώς κουραστικές και εκνευριστικές, κάνοντας τους παίκτες να νιώθουν πως όλοι τους έχουν βάλει στο στόχαστρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η έλλειψη ορατότητας, τόσο χάρη στο χρώμα όσο και χάρη σε μερικές ικανότητες άλλων αυτοκινήτων, ενώ ακόμη και τα αχρείαστα ονόματα των χαρακτήρων πάνω από τα οχήματά τους είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν σου επιτρέπουν να δεις τον δρόμο μπροστά σου. Ακόμη και κατά την διάρκεια των πρώτων λεπτών του τίτλου, όσο διεξάγεται δηλαδή το tutorial, το παράθυρο που βγαίνει για να εξηγήσει στους παίκτες τον χειρισμό των αυτοκινήτων είναι αδιανόητα μεγάλο, έντονο και αδιάκοπο, όπου πρακτικά δεν αφήνει τους παίκτες να δουν τον δρόμο και τα τυχών εμπόδια που βρίσκονται στα δεξιά τους. Για έναν παίκτη μεγαλύτερης ηλικίας αυτό το παράθυρο ίσως να μην αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, μιας όμως και το στοχευμένο κοινό είναι κυρίως τα παιδιά του δημοτικού, ακόμη και οι πρώτες αυτές στιγμές μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον τρόπο με τον οποίον το παιδί θα εκλάβει τον τίτλο και κατά πόσο θα διασκεδάσει μαζί του.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίον υστερεί ο τίτλος είναι τα υπόλοιπα modes. Το Quick Race φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που ήδη είναι, η επιλογή δηλαδή μιας οποιασδήποτε πίστας αλλά και οχήματος, προσαρμόζοντας τον αριθμό των αντιπάλων και των γύρων, το Multiplayer όμως παρόλο που δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να έρθουν αντιμέτωποι με το AI του τίτλου αν δεν βρεθούν άλλα άτομα να αγωνιστούν έχει τόση μικρή online συμμετοχή, που καταλήγει να είναι απαράλλαχτο από το Quick Race. Ίσως μερικά επιπλέον modes να έκαναν την διαφορά, όπως πίστες όπου απαιτούν περισσότερο drifting ή αρένες με συλλογή πόντων κατά την αξιοποίηση των προαναφερθέντων ικανοτήτων των οχημάτων, τίποτα όμως από αυτά δεν έκαναν την εμφάνισή τους, κάνοντας την συνολική εμπειρία αρκετά σύντομη και ρηχή.

Ο μόνος λόγος για να επιστρέψουν ουσιαστικά οι παίκτες και να κάτσουν πίσω από το τιμόνι για μερικούς ακόμη αγώνες είναι το Yoka Shop. Κατά την διάρκεια κυρίως του Spy Tournament και σε μικρότερο βαθμό του Quick Race, με το Multiplayer για ακόμη μια φορά να προσφέρει πολύ λιγότερα άπ’ όσο θα μπορούσε, οι παίκτες μπορούν να συλλέξουν νομίσματα (όσο καλύτερη θέση αποκτήσουν στον εκάστοτε αγώνα τόσα περισσότερα νομίσματα θα πάρουν), και να τα εξαργυρώσουν στο εν λόγω in-game κατάστημα, όπου θα μπορέσουν να αγοράσουν τα οχήματα των SH1FT3R, διάφορα skins για τα αυτοκίνητα, διακοσμήσεις για το καταφύγιό τους και τα μουσικά κομμάτια που παίζουν κατά την διάρκεια των αγώνων. Δεν προσφέρει βέβαια πολλά στην συνολική εμπειρία, είναι όμως μια ευχάριστη προσθήκη, που μας θυμίζει τίτλους της εποχής του PlayStation 2.

Το Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R έγινε διαθέσιμο στις 05/11/2021 για το PlayStation 4. Το review του βασίστηκε σε Review Code, τo οποίο και λάβαμε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Outright Games στην χώρα μας, Bandai Namco Entertainment.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ευχαριστημένοι με τους δωρεάν PS Plus τίτλους του Μαΐου;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R | Review

Το Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R είναι ένας ως επί το πλείστον διασκεδαστικός τίτλος για όλη την οικογένεια, που γρήγορα όμως μπορεί να γίνει εκνευριστικός αλλά και επαναλαμβανόμενος. Η μεταφορά των χαρακτήρων και των οχημάτων τους από την τηλεοπτική σειρά είναι αξιοπρεπής και θα ευχαριστήσει όσους την παρακολουθούν, και οι αγώνες με τα προσεγμένα είδη εδάφους και τα αυτοκίνητα με διαφορετικά στατιστικά θα κινήσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, η έλλειψη ορατότητας όμως σε πάρα πολλά σημεία του τίτλου είναι παραπάνω από εμφανής και τα modes πολύ περιορισμένα, που λόγω της ελάχιστης online συμμετοχής μπορούν να θεωρηθούν μέχρι και άσκοπα. Τέλος, η τιμή του τίτλου είναι δυστυχώς αδιανόητα υψηλή, με τις 2-3 ώρες (το πολύ) που θα σας πάρει για να ολοκληρώσετε το Spy Tournament και την έλλειψη άλλων ευχάριστων modes να μην δικαιολογούν τα €39.99, έτσι λοιπόν αν πραγματικά θέλετε να δοκιμάσετε τον εν λόγω τίτλο, θα ήταν προτιμότερο να περιμένετε για κάποια πολύ καλή προσφορά.

Βαθμολογία

5
Μέτριο

Θετικά:

 • Πιστή μεταφορά των χαρακτήρων από την τηλεοπτική σειρά
 • Περιορισμένη αλλά αξιόλογη ποικιλία πιστών και οχημάτων
 • Διάφορα είδη εδάφους που αλληλοεπιδρούν με τα οχήματα

Αρνητικά:

 • Εκνευριστική έλλειψη ορατότητας
 • Ελάχιστα και αδιάφορα modes με άσκοπο multiplayer
 • Υψηλή τιμή διάθεσης

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!