Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Endling – Extinction is Forever | Review

Τίποτα λιγότερο από μια γροθιά στο στομάχι.

Ένα ιδιαίτερα κακό γνώρισμα του ανθρώπου, πέρα φυσικά από την καταστροφική του φύση που έχει γονατίσει την Γη, είναι το γεγονός πως αισθάνεται πολλές φορές ως το μοναδικό θύμα των δεινών που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Ξεχνά πως η επιθυμία για τροφή, ζεστασιά, στέγη και επιβίωση δεν ανήκει μόνο σε αυτόν και ίσως για αυτόν τον λόγο να μην νοιάζεται όσο θα έπρεπε για την κλιματική αλλαγή, την ρύπανση, την αποψίλωση και όσα άλλα προκαλεί, αν όμως έβλεπε έστω και για μια μέρα τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός δύσμοιρου και αληθινά πονεμένου ζώου μπορεί να συνειδητοποιούσε πόση οδύνη σπέρνει και να άλλαζε τις συνήθειές του με σκοπό την διάσωση των πλασμάτων που δεν ευθύνονται σε τίποτα.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους gamers η Herobeat Studios, δημιουργώντας έναν τίτλο-μήνυμα για το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί ο άνθρωπος τόσο στην χλωρίδα όσο και στην πανίδα του πλανήτη μας, στέφοντας ως πρωταγωνίστρια μια αλεπού, και συγκεκριμένα την τελευταία εν ζωή αλεπού ολόκληρου του κόσμου. Ευτυχώς για την ίδια και για όλο το πλέον εξαφανισμένο είδος της, η αλεπού αυτή ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο τέσσερα υγιέστατα κουτάβια, το ταξίδι επιβίωσης όμως τόσο για αυτήν όσο και για τα μικρά της είναι γεμάτο δυσκολίες, με κάθε λάθος κίνηση να αποτελεί κίνδυνο για την ολοκληρωτική αφάνισή τους.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή του τίτλου καταλαβαίνουμε πως θα επρόκειτο για μια εξαιρετικά φορτισμένη συναισθηματικά ιστορία, με την μαμά αλεπού να προσπαθεί να σωθεί από ένα φλεγόμενο δάσος που έχει ήδη διεκδικήσει υπερβολικά πολλές ζωές. Καταφέρνοντας να σωθεί κυριολεκτικά παρά τρίχα, βρίσκει καταφύγιο σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη φωλιά όπου και θα γεννήσει τα τέσσερα μικρά της, και για τις πρώτες μέρες της ζωής τους η τετράποδη πρωταγωνίστριά μας αναγκάζεται να εγκαταλείπει την φωλιά ολομόναχη ώστε να εντοπίσει έστω και μια πηγή τροφής και να γεμίσει τις πεινασμένες κοιλίτσες τους. Σαν να μην ήταν όμως όλα αυτά αρκετά δύσκολα για την αλεπού, ο άνθρωπος έδειξε για ακόμη μια φορά το άσχημο πρόσωπό του, με έναν κυνηγό να κλέβει ένα από τα κουτάβια μέσα από την φωλιά. Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε ένα μεγάλο και δυσβάσταχτο ταξίδι ώστε να εντοπίσουμε το μικρό αλεπουδάκι, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε τα μικρά που βρίσκονται δίπλα μας και χρειάζονται ακόμη φαγητό, καθοδήγηση και φροντίδα.

Το gameplay στοιχείο λοιπόν του Endling – Extinction is Forever είναι αρκετά απλοϊκό, με τον τίτλο να παίρνει την μορφή μιας 2.5D side scrolling survival adventure εμπειρίας. Η αλεπού μας είναι οπλισμένη με έναν αρκετά περιορισμένο αριθμό κινήσεων, και συγκεκριμένα το σκάψιμο, το σκαρφάλωμα, το κυνήγι της λείας, την δυνατή όσφρηση, το “γάβγισμα” και μερικές ακόμη αλεπουδίσιες αλληλεπιδράσεις, ενώ ο τρόπος που εξερευνεί τον κόσμο μας προσφέρει μια ακόμη πιο εμβυθιστική εμπειρία, καθώς μπορεί να επιλέξει μονοπάτια που ξεφεύγουν από τον πατροπαράδοτο 2D σχεδιασμό, ενώ η κάμερα που μας ακολουθάει ανά πάσα στιγμή δημιουργεί μια πιο σφαιρική, έως και κινηματογραφική οπτική γωνία.

Οι προαναφερθούσες ικανότητες είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσει τους δύο στόχους της, δηλαδή να εντοπίσει μέσω της όσφρησής της το χαμένο της μικρό, αλλά και να προστατέψει τα εναπομείναντα μωρά της. Όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, έτσι και στον τίτλο η αλεπού μπορεί (για την ασφάλειά της) να βγει για κυνήγι και για εξερεύνηση μόνο το βράδυ, το οποίο όπως γνωρίζουμε, δεν κρατάει για πάντα. Έτσι λοιπόν έχει ένα αρκετά περιορισμένο χρονικό διάστημα σε κάθε εξόρμηση για να βρει αρκετό φαγητό και να ταΐσει τα μικρά της, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξερευνήσει τον επικίνδυνο κόσμο γύρο της σε μια προσπάθεια να βρει κάποιο ίχνος του απεχθές μικρού και να ξεκλειδώσει νέα μονοπάτια. Και, παρόλο που αυτή η προσπάθεια επιβίωσής της μπορεί να καταλήξει να μοιάζει κάπως επαναλαμβανόμενη, (όπως φυσικά συμβαίνει και στους περισσότερους παρόμοιους survival τίτλους), τα μονοπάτια που συνεχώς ανοίγονται μπροστά μας αλλά και οι ιδιότητες που μαθαίνουμε σιγά σιγά μας προσφέρουν μια ομαλά εξελισσόμενη gameplay εμπειρία που λόγω της μικρής προς μεσαίας διάρκειας του τίτλου δεν καταλήγει ποτέ να κουράζει.

Ποιες όμως είναι οι νέες αυτές ιδιότητες που μαθαίνουμε και γεμίζουν ακόμη περισσότερο τον τίτλο; Οι ιδιότητες των κουταβιών. Μπορεί η μαμά αλεπού να έμαθε ότι χρειαζόταν για να φτάσει στο σημείο που έφτασε πριν μπορέσουμε να την χειριστούμε, τα μικρά της όμως διακατέχουν ελάχιστες γνώσεις, και για να μπορέσουν να επιζήσουν στον κατεστραμμένο εκείνο κόσμο έχουν να μάθουν πολλά. Η Herobeat Studios λοιπόν αποφάσισε να το κάνει αυτό με τον πιο φυσικό τρόπο, κρύβοντας τα μαθήματα αυτά σε διάφορα διάσπαρτα σημεία που η εξερεύνησή τους δεν είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιστορίας του τίτλου, ώστε να είναι πάντοτε στο χέρι σας να προσφέρετε όσα περισσότερα μπορείτε στα μικρά αλεπουδάκια, από μαθήματα σκαρφαλώματος και σκαψίματος μέχρι και την ικανότητα να γίνουν επιδέξιοι κυνηγοί.

Διαβάστε επίσης  Διαθέσιμο νέο trailer για το Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Πέρα όμως από αυτά τα μαθήματα, το κάθε στοιχείο της επιβίωσής τους είναι στο χέρι σας καθώς, όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, αν κάτι πάει στραβά, ένα ή και περισσότερα από τα μικρά μπορεί να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Για την αφάνισή τους μπορεί να φταίξει η προαναφερθούσα πείνα, αλλά και διάφοροι άλλοι κίνδυνοι, όπως οι περιπλανώμενοι και επικίνδυνοι άνθρωποι αλλά και οι πεινασμένες κουκουβάγιες που, όπως και η αλεπού, προσπαθεί να βρει φαγητό. Αλλά και η μαμά αλεπού διατρέχει συνεχώς κίνδυνο, μερικές φορές μεγαλύτερο από τα μικρά της, τόσο λόγω των παγίδων που τοποθετούν παντού οι άνθρωποι που μπορούν να την τραυματίσουν σοβαρά όσο και από τα όπλα των κυνηγών, που μια μόνο σφαίρα είναι αρκετή για να την σκοτώσει.

Το πιο δυνατό ωστόσο μήνυμα του τίτλου είναι το γεγονός πως ότι συμβαίνει στην αλεπουδίσια οικογένεια αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι άκρως ρεαλιστικό, με μια (αναμενόμενη) μικρή τάση για υπερβολή. Κάθε χτύπημα που λαμβάνει η αλεπού, κάθε της κλάμα, κάθε μικρότερο ζωάκι που πρέπει να σκοτώσει για να ταΐσει τα μικρά της, όλα όσα κάνει ανήκουν στην πραγματικότητα, κάτι που συμβαίνει και με το συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, όπου μέρα με την μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη η καταστροφή που σπέρνει ο άνθρωπος. Από την μόλυνση των λιμνών που καταλήγουν να μένουν χωρίς ψάρια, τα άλλοτε ψηλά δέντρα που αντικαταστάθηκαν από κομμένους κορμούς στην μέση των μονοπατιών, μέχρι και την αλλοίωση των κάποτε γεμάτων μούρα θάμνων που μετατράπηκαν πλέον σε τοξικά, ο τίτλος καταφέρνει να περάσει το οικολογικό μήνυμα με κάθε τρόπο.

Αυτό που βοηθάει ακόμη περισσότερο στην διάδοση του εν λόγω μηνύματος είναι και η καλλιτεχνική πλευρά του τίτλου, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Ο σχεδιασμός των ζώων και οι κινήσεις τους παρόλη την ζωγραφισμένη τους φύση παραμένουν πιστά στην πραγματικότητα και τα χρώματα που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν για το χτίσιμο του κόσμου είναι ολοζώντανα ακόμη και στην γκριζίλα των καταστροφών, προσφέροντας πολλές φορές μια πρωτόγνωρη έντονα-μουντή παλέτα. Από την άλλη, ο ήχος είναι προσεγμένος, οι φωνές των ζώων ρεαλιστικές, και η μουσική “κολακεύει” ακόμη περισσότερο την συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία, γεμίζοντάς σε με ένα αρκετά δυνατό συναίσθημα θλίψης. Τέλος, ένα ακόμη μεγάλο θετικό του τίτλου είναι και η χρήση της ελληνικής γλώσσας τόσο στο μενού όσο και στις υποδείξεις, κάνοντας τον τίτλο αμέσως πιο προσβάσιμο στο κοινό της χώρας μας.

Εν κατακλείδι, το Endling – Extinction is Forever αποτελεί μια πραγματική γροθιά στο στομάχι, δείχνοντάς μας συνεχώς τον δύσκολο αλλά πραγματικό αγώνα για επιβίωση των άγριων ζώων και την κατάσταση στην οποία έχει φέρει την Γη ο άνθρωπος, μετατρέποντάς τον σε έναν τίτλο που όχι μόνο θα είναι άξιος συζήτησης, αλλά θα αποτελέσει τροφή για άμεση παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν γύρο μας. Είναι κάτι παραπάνω λοιπόν από ένα απλό παιχνίδι και, είτε αγαπάτε τα ζώα είτε όχι, θα πρέπει να το βιώσετε οπωσδήποτε, ώστε να δείτε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι και να τον αλλάξετε πριν να είναι αργά.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εταιρία έκδοσης του τίτλου, HandyGames, για τις ανάγκες του review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Δεκέμβριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Endling – Extinction is Forever | Review

Το Endling - Extinction is Forever αποτελεί μια πραγματική γροθιά στο στομάχι, δείχνοντάς μας συνεχώς τον δύσκολο αλλά πραγματικό αγώνα για επιβίωση των άγριων ζώων και την κατάσταση στην οποία έχει φέρει την Γη ο άνθρωπος, μετατρέποντάς τον σε έναν τίτλο που όχι μόνο θα είναι άξιος συζήτησης, αλλά θα αποτελέσει τροφή για άμεση παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν γύρο μας. Είναι κάτι παραπάνω λοιπόν από ένα απλό παιχνίδι και, είτε αγαπάτε τα ζώα είτε όχι, θα πρέπει να το βιώσετε οπωσδήποτε, ώστε να δείτε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι και να τον αλλάξετε πριν να είναι αργά.

Βαθμολογία

8
Πάρα πολύ καλό

Θετικά:

 • Αποκαρδιωτική και ρεαλιστική ιστορία.
 • Πανέμορφος οπτικοακουστικός σχεδιασμός.
 • Δυνατό οικολογικό μήνυμα.
 • Ρεαλισμός στην ζωή όλων των ζώων.
 • Υποστήριξη ελληνικής γλώσσας.

Αρνητικά:

 • Μερικώς επαναλαμβανόμενο.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!