Από το 1997 που δημιουργήθηκε το πρώτο Digital Monster από τους WiZ και Bandai, το οποίο πέρασε στην Ιαπωνική αγορά ως το “αγορίστικο” Tamagotchi, τα Digimon κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους σε μια πληθώρα μέσων διασκέδασης, αποκτώντας μια τεράστια συλλογή manga, το αξέχαστο και λατρεμένο σε όλους anime αλλά και πολυάριθμες ταινίες, κάρτες, και φυσικά άπλετα βιντεοπαιχνίδια που αναπτύχθηκαν και εκδόθηκαν από την Bandai Namco. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο στο άκουσμα μιας νέας gaming κυκλοφορίας τα παιδιά που κρύβονται μέσα μας να πετάξουν από την χαρά τους, κυρίως όταν η τελευταία εμφάνιση των ψηφιακών τεράτων στις PlayStation κονσόλες πραγματοποιήθηκε πριν από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μέσα από το Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory. Για να δούμε όμως αν ο πιο πρόσφατος Digimon τίτλος, που ακούει στο Digimon Survive, άξιζε την αναμονή και μπόρεσε να γεμίσει το μεγάλο αυτό κενό.
Το Digimon Survive αποτελεί την πιο πρόσφατη gaming μεταφορά της εκδότριας εταιρίας Bandai Namco και του στούντιο ανάπτυξης HYDE όπου, παρόλη την τεράστια αναβολή που υπέστη και του στέρησε μια θέση ανάμεσα στις gaming κυκλοφορίες του 2019, λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν ένα είδος ορεκτικού για την μεγάλη κυκλοφορία που θα αποτελέσει το πολυαναμενόμενο νέο Digimon Story. Εντάσσεται κυρίως στην κατηγορία των visual novels, περιλαμβάνει όμως και αρκετά strategy RPG στοιχεία και interactive νότες, μετατρέποντας το σε μια αναπάντεχη -και κάπως αντισυμβατική για τα μέχρι πρότινος δεδομένα της εν λόγω IP- εμπειρία.
Η ιστορία του μας παρουσιάζει τον νεαρό Takuma Momozuka και την ως επί το πλείστον δυσλειτουργική νέα παρέα του, όπου κατά την διάρκεια μιας επικίνδυνης λόγω των διαφόρων πρόσφατων σεισμών και κατολισθήσεων σχολικής εκδρομής μεταφέρονται σε ένα διαφορετικό κόσμο που οπτικά μοιάζει με τον κανονικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν κατοικούν σε αυτόν άνθρωποι, παρά μόνο τέρατα, φαντάσματα και τρομακτικά μυστικά. Προσπαθώντας λοιπόν να βρουν τον δρόμο του γυρισμού, βρίσκουν στον διάβα τους μια σειρά από φιλικά πλάσματα, τα Digimon, με τον κάθε χαρακτήρα να αποκτά και ένα από αυτά ως μόνιμο σύντροφό του, όπως το πολυαγαπημένο σε όλους Agumon. Όμως, δεν είναι όλα τα Digimon το ίδιο φιλικά, και πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, υποκινούμενα από ένα ισχυρό δολοφονικό ένστικτο.
Ξεκινώντας με το μεγαλύτερο κομμάτι του Digimon Survive, ο visual novel τομέας του, ή αλλιώς “Drama Part”, είναι κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένος. Ο οπτικός σχεδιασμός του είναι λίγο-πολύ ένα αριστούργημα, με τα άλλοτε παστέλ και άλλοτε πάλι έντονα χρώματα να δημιουργούν μια ονειρική για τα μάτια εμπειρία και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων να ντροπιάζει τα υψηλού-προϋπολογισμού anime, ενώ και το αποκλειστικά Ιαπωνικό voice acting κάθεται πολύ ευχάριστα στο αφτί. Οι χαρακτήρες είναι επίσης ιδιαίτερα ξεχωριστοί και αξιομνημόνευτοι, και οι συζητήσεις τους “φορούν” μια ευχάριστη μίξη ρεαλισμού για τις ηλικίες τους και υπερβολής που θα περίμενε κάποιος να συναντήσει σε ένα anime.
Το gameplay κομμάτι ωστόσο του Drama Part αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ικανοποιητικό. Συγκεκριμένα, ενώ οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να διαλέγουν συνεχώς ανάμεσα σε διάφορες επιλογές διαλόγου, οι οποίες είναι και καθοριστικές για τις δραστικές αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα γεγονότα του τίτλου, οι ίδιοι οι διάλογοι “τραβάνε” περισσότερο από όσο θα έπρεπε, κάνοντας πολλές φορές το κομμάτι αυτό ιδιαίτερα κουραστικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλοι οι χαρακτήρες νιώθουν την ανάγκη να συμμετέχουν στην συζήτηση κάθε φορά που ένας από αυτούς πρέπει να μιλήσει για κάποιο θέμα, χωρίς ωστόσο να λένε κάτι ουσιαστικό, διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντας πολλές φορές τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εκάστοτε συζήτηση, αλλά και μειώνοντας σημαντικά την υπομονή μας.
Έπειτα, έχουμε το “Free Action” κομμάτι του τίτλου, το οποίο είτε καταφθάνει πριν και μετά το Drama Part, είτε περιπλέκεται με αυτό. Σε αυτό το κομμάτι οι παίκτες μπορούν να κάνουν μια σειρά από επιλογές όπως να διαλέξουν σε ποιον να μιλήσουν ή ποια διαδρομή να ακολουθήσουν, ενώ στο “Search Action” κομμάτι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με διάφορα στοιχεία, ανθρώπους και αντικείμενα στο περιβάλλον, τα οποία πιθανώς να περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την συνέχιση της ιστορίας και την επιβίωση των χαρακτήρων. Ακόμη και αυτά τα τμήματα του τίτλου ωστόσο είναι αποκλειστικά και μόνο στατικά, με τους παίκτες να μην αναλαμβάνουν ποτέ τον χειρισμό του χαρακτήρα ώστε να μετακινηθεί από την μια τοποθεσία στην άλλη.
Τέλος, το τελευταίο μεγάλο (αλλά όχι όσο θα έπρεπε) κομμάτι του τίτλου είναι το combat, ή αλλιώς Free Battle. Εκεί οι παίκτες έρχονται αντιμέτωποι με νέα Digimons, τα οποία θα πρέπει είτε να νικήσουν για να προχωρήσουν την υπόθεση, κυρίως όταν επρόκειτο για δυνατά digivolutions, είτε να δοκιμάσουν να τα εξημερώσουν ώστε να τα προσθέσουν στην ομάδα τους και να ξεκλειδώσουν όλες τις μορφές τους. Οι μάχες αυτές είναι στρατηγικής φύσεως, με τους παίκτες να πρέπει να τοποθετούν συνεχώς το κάθε Digimon που συμμετέχει στην μάχη σε μια θέση όπου θα μπορεί να φτάσει τον αντίπαλο αλλά ταυτόχρονα να προστατεύεται και από τις εχθρικές επιθέσεις. Κάθε Digimon μπορεί να μετακινηθεί για ορισμένο μόνο αριθμό από “κουτάκια”, και να χρησιμοποιήσει σε κάθε γύρο μια μόνο επίθεση, είτε αυτή είναι η απλή είτε κάποια special, ανάλογα με τους πόντους επίθεσης που του έχουν απομείνει. Ακόμη, οι επιθέσεις από τα πλάγια και από την πίσω μεριά είναι αισθητά πιο δυνατές από τις μετωπικές, κάτι που τόσο εσείς όσο και ο αντίπαλός σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.
Ένα ακόμη στοιχείο του συστήματος μάχης του τίτλου είναι και το “δέσιμο” των χαρακτήρων με τα Digimon τους όπου, κατά την διάρκεια της μάχης μπορούν να τα εμψυχώσουν για να τους ανεβάσουν τα στατιστικά, ή και να τα βοηθήσουν εν τέλη να “εξελιχθούν”. Επιπλέον, κατά την διάρκεια της μάχης οι παίκτες μπορούν να μετακινήσουν τα Digimon προς την κατεύθυνση κάποιου αντικειμένου και να το συλλέξουν, με τα αντικείμενα αυτά να εμφανίζονται τυχαία στο πεδίο της μάχης. Τέλος, μπορούν όπως αναφέραμε νωρίτερα να εξημερώσουν νέα Digimons, για να το κάνουν όμως αυτό θα πρέπει να συζητήσουν πρώτα μαζί τους, και να δώσουν σε αυτό μια σειρά από σωστές απαντήσεις που θα ανεβάσει το ποσοστό επιτυχίας της εξημέρωσης. Αυτό το κομμάτι είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό, καθώς κάθε είδος Digimon απαιτεί διαφορετικές απαντήσεις τις οποίες δεν μπορείς να ξέρεις από πρώτο χέρι, και οι επιλογές είναι πάρα πολλές ώστε να τις απομνημονεύεις κάθε φορά, οδηγώντας σε στο να προσπαθείς περισσότερες άπ’ όσο θα έπρεπε φορές να τα εξημερώσεις, και κάνοντας φυσικά την όλη διαδικασία κάπως πληκτική.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα του Digimon Survive είναι το γεγονός ότι αποκτάς συνεχώς την αίσθηση πως ό,τι κάνεις, θα μπορούσες να το είχες προσπεράσει. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τις επιλογές διαλόγου που κατέχει ο τίτλος, καθώς όντως μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την ιστορία και να οδηγήσουν στην επιβίωση (αλλά και τον χαμό) των πρωταγωνιστών, αλλά για όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του τίτλου. Η συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες και κουραστικές συζητήσεις σε προδιαθέτει να τις προσπερνάς ασταμάτητα, ενώ το φτωχό και εξαιρετικά μονότονο σύστημα μάχης σε αποθαρρύνει από το να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο σε αυτό. Φυσικά, η Bandai Namco πρόσθεσε την χρήσιμη επιλογή να προσπερνάτε τόσο τις συζητήσεις όσο και το combat όποια στιγμή θέλετε, αυτή όμως η απόφασή της όμως μας κάνει σίγουρα να αναρωτιόμαστε αν και η ίδια γνωρίζει το πόσο γρήγορα μπορεί να κουράσει ο τίτλος της.
Παρόλα αυτά, το Digimon Survive δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου. Η ιστορία του είναι απίστευτα ενδιαφέρουσα και η σκοτεινή ατμόσφαιρά του μπορεί να σε κρατάει κολλημένο στην οθόνη για πολλές ώρες, με τα ιδιαίτερα και ευαίσθητα θέματα με τα οποία ασχολείται να τον μετατρέπουν σε έναν τίτλο που αξίζει την ενασχόλησή σας. Ακόμη, η μουσική του είναι σε κάθε στιγμή εκπληκτική, είτε επρόκειτο για τις απλές στιγμές είτε για τα γεμάτα συναισθήματα τμήματα της ιστορίας, και τα digivolutions είναι πάντοτε συναρπαστικά.
Εν κατακλείδι, το Digimon Survive ίσως και να μην είναι ο καλύτερος Digimon τίτλος, δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε αυτόν. Μπορεί πολλές φορές τα gameplay κομμάτια του να φαίνονται ασύνδετα, έως και αχρείαστα, καθώς “τραβάνε” περισσότερο άπ’ όσο θα έπρεπε, η ιστορία του όμως, η μουσική του, ο οπτικός του τομέας και τόσα ακόμη στοιχεία του είναι προσεγμένα και πλασμένα με τρυφερότητα. Αν λοιπόν αγαπάτε τα Digimon, δεν έχετε να χάσετε κάτι δοκιμάζοντας αυτόν τον τίτλο, κρατήστε όμως στον νου σας πως στοχεύει σε ένα αρκετά περιορισμένο κοινό, στο οποίο μπορεί και να μην ανήκετε.
Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Bandai Namco στην χώρα μας, Bandai Namco Entertainment Greece, για τις ανάγκες του Review.
Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!
Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.