Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Περισσότερα για το

Curse of the Dead Gods | Review

Ο ναός της καταδίκης

Σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι τίτλοι, τόσο οι indie όσο και οι AAA, προσπαθούν να ενσωματώσουν κάποιο ή κάποια στοιχεία των δημοφιλών roguelike και roguelite κατηγοριών στο gameplay σύστημά τους, όπως το επερχόμενο Returnal και το εντυπωσιακό Demon’s Souls Remake, οι πραγματικοί roguelike τίτλοι εξακολουθούν να είναι ελάχιστοι, έτσι λοιπόν το γεγονός ότι πέσαμε πάνω στο Curse of the Dead Gods αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Καθώς όμως γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι τίτλοι της εν λόγω κατηγορίας μπορούν γρήγορα να θεωρηθούν ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενοι και τόσο απαιτητικοί που καταλήγουν να κουράζουν, θα μπορέσει ο νέος τίτλος των Passtech Games και Focus Home Interactive να ξεχωρίσει και να προσφέρει στην gaming κοινότητα μια αξιόλογη και διασκεδαστική roguelike εμπειρία; Για να μάθουμε, θα πρέπει να το αναλύσουμε από την αρχή.

hub Curse of the Dead Gods | Review Curse of the Dead Gods

Ξεκινώντας, ο τίτλος μας παρουσιάζει ένα μικρό cutscene με τον πρωταγωνιστή μας, Sir Caradog McCallister, να εγκλωβίζεται σε έναν αρχαίο ναό των Μάγια, από όπου και θα μεταφερθεί σε ένα κεντρικό δωμάτιο που λειτουργεί ως hub. Παρότι φαίνεται άδειο στην αρχή, αυτό το δωμάτιο-κόμβος προσφέρει πρόσβαση σε ένα σύστημα που συμπεριφέρεται σαν κατάστημα, παρέχοντας ικανότητες και όπλα που θα κάνουν την ζωή μας λίγο καλύτερη. Όπως φυσικά συμβαίνει και σε κάθε άλλο roguelike, μερικά από τα προαναφερθέντα όπλα και skills που φαίνονται εκπληκτικά στην αρχή, καταλήγουν να μην αποδίδουν ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλα μπορούν να αποδειχθούν και τελείως άχρηστα σε μερικούς από εσάς, ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού σας. Αυτό βέβαια είναι και ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι που κρατά το Curse of the Dead Gods φρέσκο, μιας και οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα όπλων και να κάνουν χρήσιμους -για τους ίδιους- συνδυασμούς, δοκιμάζοντας πριν από κάθε εξόρμηση διαφορετικές στρατηγικές.

Μόλις κάνετε τις επιλογές σας και νιώσετε έτοιμοι να προχωρήσετε, χρειάζεται απλώς να στραφείτε προς την γιγαντιαία πόρτα που βρίσκεται μπροστά σας και να επιλέξετε το πρώτο από τα μονοπάτια που θα εμφανιστούν. Τα μονοπάτια αυτά είναι σχεδιασμένα με τρόπο παρόμοιο με τα μονοπάτια του Slay the Spire, με διάφορα δωμάτια να κάνουν την εμφάνισή τους τυχαία, δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες να επιλέξουν την καλύτερη πιθανή διαδρομή μέχρι τον τελευταίο μεγάλο αντίπαλο. Αυτά τα δωμάτια προσφέρουν διαφορετικά οφέλη τα οποία και εμφανίζονται ως εικονίδια για να ξεχωρίζουν εύκολα, όπως αυτά που περιέχουν περισσότερα coins, αυτά που θεραπεύουν τον χαρακτήρα, αυτά που αναβαθμίζουν τα όπλα του και πολλά άλλα.

Μόλις λοιπόν εισέλθετε σε ένα από αυτά τα δωμάτια, ανεξαρτήτως αν έχετε αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα όπλα και αναβαθμίσεις, θα έχετε στην κατοχή σας τα απαραίτητα, και εδώ που τα λέμε υπεραρκετά για μερικούς, βασικά αντικείμενα. Το πρώτο είναι φυσικά η δάδα σας, για να φωτίζει τις πιο σκοτεινές γωνιές του γεμάτο κινδύνους αρχαίου ναού, το πρώτο και το δεύτερο όπλο, όπως σπαθιά, πιστόλια, μεταλλικά νύχια, τόξα και άλλα, και το two-handed όπλο που κάνει την περισσότερη ζημιά εις βάρος ωστόσο του ελάχιστου stamina που διαθέτει ο εξερευνητής μας. Με αυτό το stamina επίσης θα πρέπει να εκτελέσει και άλλες πράξεις επιβίωσης, όπως ειδικές επιθέσεις τελειώματος και dodge-roll. Το εν λόγω dodge-roll, μαζί με το parry, αποτελούν κινήσεις ζωτικής σημασίας, μιας και μπορούν να αποτρέψουν ένα τεράστιο ποσοστό ζημιάς εάν γίνουν στον σωστό χρόνο.

enemies Curse of the Dead Gods | Review Curse of the Dead Gods

Και φυσικά θα πρέπει να μάθετε να τα χειρίζεστε γρήγορα σωστά, καθώς η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στον χαρακτήρα σας είναι παραπάνω από αισθητή, κυρίως όταν βρίσκεται στο σκοτάδι, όπου δέχεται 50% περισσότερη ζημιά. Αυτό είναι ακόμη ένα από τα ιδιαίτερα και καλοφτιαγμένα χαρακτηριστικά που κάνουν το Curse of the Dead Gods να ξεχωρίζει. Το μεγαλύτερο κομμάτι του ναού είναι βουτηγμένο στο σκοτάδι, με διάσπαρτα μόνο αναμμένα μαγκάλια να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και εκεί. Ευτυχώς σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν επιπλέον σβηστά μαγκάλια τα όποια μπορούν να φωτίσουν τον γύρω χώρο εάν έρθουν σε επαφή με την πιστή μας δάδα, όσο όμως ο πρωταγωνιστής μας διασχίζει τα θανατηφόρα δωμάτια και απασχολεί τα χέρια του με τα όπλα που θα τον κρατήσουν ζωντανό, οι στιγμές πριν και κατά την διάρκεια κάθε μάχης όπου μπορεί να τα ανάψει είναι ελάχιστες, δημιουργώντας μια ακόμη πιο αγχωτική ατμόσφαιρα.

Το άγχος όμως δεν τελειώνει εκεί. Το πιο σημαντικό και ξεχωριστό στοιχείο του Curse of the Dead Gods κρύβεται στο όνομά του, και συγκεκριμένα στις κατάρες. Για κάθε πόρτα από την οποία περνάει, προστίθενται είκοσι πόντοι διαφθοράς στον ειδικό μετρητή στο κάτω μέρος της οθόνης, και μόλις ο μετρητής αγγίξει το εκατό, μια κατάρα επιβαρύνει τον χαρακτήρα μας και την εκάστοτε εξόρμησή του. Συνολικά μπορούν να του επιβληθούν πέντε κατάρες, με την τελευταία να καθορίζει αρνητικά την έκβαση εκείνου του γύρου, οι υπόλοιπες τέσσερις ωστόσο είναι εντελώς τυχαίες και μπορούν είτε να βοηθήσουν, είτε να δυσκολέψουν τον χαρακτήρα. Κάποιες από αυτές ας πούμε κρύβουν τους εχθρούς όταν υπάρχει σκοτάδι, άλλες αχρηστεύουν όλα τα θεραπευτικά μέσα, ενώ κάποιες κάνουν τους εχθρούς να ανατινάζονται κατά την θανάτωσή τους, πράγμα επικίνδυνο για όσους βρίσκονται κοντά, είτε είναι ο πρωταγωνιστής μας είτε είναι μια ολόκληρη ομάδα εχθρών έτοιμη να τον κατατροπώσει.

Φυσικά, η δυσκολία του τίτλου δεν τελειώνει εκεί, καθώς οι πόρτες δεν είναι τα μόνα μέσα που προσθέτουν πόντους διαφθοράς στον μετρητή. Πέρα από την ζημιά στην ζωή του χαρακτήρα, μερικοί εχθροί μπορούν να εκτινάξουν αυτούς τους πόντους στα ύψη χρησιμοποιώντας τις σκοτεινές τους δυνάμεις, ενώ το ίδιο κάνουν και οι θεραπευτικές πηγές και οι θυσιαστικοί βωμοί. Όσον αφορά τους βωμούς τουλάχιστον, οι παίκτες έχουν πάντα την επιλογή να προσφέρουν και τα coins που κατάφεραν να μαζέψουν μέχρι εκείνο το σημείο, πολλές φορές όμως δεν είναι αρκετά. Έτσι λοιπόν, παρόλο που οι αναβαθμίσεις και τα όπλα που για ακόμη μια φορά εμφανίζονται τυχαία μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα, θα πρέπει να σκεφτείτε εάν πραγματικά συμφέρει να τα αποκτήσετε, μιας και το κόστος τους είναι πάντα μεγάλο. Και ο αναλογισμός σας θα είναι δύσκολος, καθώς κυρίως οι αναβαθμίσεις μπορούν να προσφέρουν πολλά στον χαρακτήρα σας.

relics Curse of the Dead Gods | Review Curse of the Dead Gods

Ένα μεγάλο κομμάτι των αναβαθμίσεων είναι τα Stats, τα οποία και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα Constitution, Dexterity και Perception. Κάθε πόντος από αυτά προσφέρει ζωτικής σημασίας στατιστικά στον χαρακτήρα μας, όπου κάθε constitution ισούται με 50 μονάδες ζωής, κάθε dexterity με 2% επιπλέον damage, και κάθε perception με 5% περισσότερο gold. Επιπλέον, σημαντικά είναι και τα στατιστικά του κάθε όπλου, όπως και οι επιθέσεις περιβαλλοντικής φύσης που μπορούν να εκτελέσουν. Μερικά όπλα, είτε από μόνα τους είτε με επιπρόσθετες αναβαθμίσεις, μπορούν να προκαλέσουν fire, lightning και poison damage, ταιριάζοντας εξαιρετικά με το περιβάλλον του τίτλου.

Όπως και με τα περιβαλλοντικές επιθέσεις, έτσι και ο ίδιος ο κόσμος του τίτλου χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς εσωτερικούς ναούς, τους Jaguar Temple, Eagle Temple και Serpent Temple, με τον κάθε ένα να εμπεριέχει διαφορετικά στοιχεία. Στον Jaguar Temple για παράδειγμα κυριαρχεί η φωτιά και οι παγίδες εδάφους, στο Eagle Temple ο ηλεκτρισμός και αγάλματα που ζωντανεύουν, και στον Seprent Temple το δηλητήριο. Επίσης, μέσα στον κάθε ναό βρίσκονται και διαφορετικοί εχθροί αντίστοιχοι με το περιβάλλον, όπως άρπυιες και μεγάλα δηλητηριώδη έντομα, με το κάθε εχθρικό πλάσμα να χρειάζεται την δική του στρατηγική για να εξοντωθεί. Τέλος, σε κάθε ναό αντιστοιχούν και τρεις διαφορετικοί τελικοί εχθροί, οι οποίοι παρόλο που δεν γεμίζουν το μάτι όσο θα έπρεπε, αποδεικνύονται εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Τουλάχιστον, παρόλη την δυσκολία του τίτλου, όπου μετανιώνεις το κάθε μικρό χτύπημα που θα σου προκαλέσουν οι εχθροί, ελπίζοντας ότι δεν θα χαραμίσεις μια ολόκληρη εξόρμηση η οποία θα διαρκέσει από δέκα λεπτά μέχρι και μισή ώρα για να σε σκοτώσει το boss την τελευταία στιγμή, όπου πρέπει κάθε στιγμή να υπολογίζεις εάν μπορείς να δεχτείς περισσότερους πόντους διαφθοράς και όπου κάθε επιλογή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, τόσο ο οπτικός όσο και ο ακουστικός τομέας του τίτλου είναι εκεί για να σε ξεκουράσουν. Όσον αφορά τον ακουστικό τομέα, πέρα από την ρυθμική μουσική που εμφανίζεται κατά την διάρκεια των μαχών, τις στριγκλιές των τεράτων και τους εκκωφαντικούς ήχους της κάθε παγίδας, κυριαρχεί η απόλυτη ησυχία, η οποία προσφέρει την κατάλληλη ηρεμία και συγκέντρωση πριν τις μάχες. Από την άλλη, ο οπτικός τομέας είναι ιδιαίτερα πλούσιος, με τον σχεδιασμό του να θυμίζει πανέμορφους τίτλους όπως το Hades και το Battle Chasers, ενώ η μινιμαλιστική του φύση του επιτρέπει να τρέχει εξαιρετικά στην PlayStation 5 κονσόλα όπου και τον δοκιμάσαμε.

traps Curse of the Dead Gods | Review Curse of the Dead Gods

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Focus Home Interactive στην χώρα μας, Ave Tech, για τις ανάγκες του Review.

Συνοψίζοντας
Το Curse of the Dead Gods αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στην roguelike κατηγορία, με την εμφάνισή του, το σύστημα μάχης του, τους μηχανισμούς του και το περιβάλλον του να κρατούν το ενδιαφέρον των παικτών για αρκετές ώρες, κάνοντάς τους πάντα να θέλουν να επιστρέψουν για μια ακόμη προσπάθεια. Αν εξαιρέσουμε τις λιγοστές καταγραφές με λεπτομέρειες για τους εχθρούς που κατατροπώνονται, η έλλειψη οποιασδήποτε επεξήγησης της πλούσιας μυθολογίας των Μάγια και την σύνδεση των ναών με τον κάτω κόσμο και τις τιμωρίες των θεών σίγουρα αποτελεί μειονέκτημα, με το καλοσχεδιασμένο gameplay του όμως δεν αισθάνεσαι ιδιαίτερα αυτή την απουσία. Είτε είστε βετεράνοι της κατηγορίας, είτε είστε καινούργιοι και θέλετε έναν τίτλο για να μπείτε δυναμικά στο roguelike σκεπτικό, το Curse of the Dead Gods είναι ο κατάλληλος τίτλος.

Θετικά:

  • Πραγματικός roguelike τίτλος
  • Εξαιρετικά σχεδιασμένο και κατανοητό σύστημα μάχης
  • Όμορφος σχεδιασμός
  • Ενδιαφέρον σκηνικό...

Αρνητικά:

  • ...Χωρίς όμως δυνατή ιστορία
  • Υπερβολικά βασισμένο στην τύχη
8
Πάρα Πολύ Καλό

Θετικά:

  • Πραγματικός roguelike τίτλος
  • Εξαιρετικά σχεδιασμένο και κατανοητό σύστημα μάχης
  • Όμορφος σχεδιασμός
  • Ενδιαφέρον σκηνικό...

Αρνητικά:

  • ...Χωρίς όμως δυνατή ιστορία
  • Υπερβολικά βασισμένο στην τύχη
8
Πάρα πολύ καλό
Latest news

Δείτε επίσης