Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Call of Duty: Vanguard | Review

Άλλος ένας Νοέμβρης, άλλο ένα Call of Duty.

Ακολουθώντας τη σειρά Call of Duty από το όχι και τόσο μακρινό 2003, διαπίστωσα ένα πράγμα φέτος με το Call of Duty: Vanguard. Πως κάποιος στην Activision έχει τρομερό κόλλημα ή καλύτερα “φετίχ” με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την προσθήκη στοιχείων που δεν στέκουν χρονολογικά με τη φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε η ανθρωπότητα. Σίγουρα δε θα με χαρακτήριζα ως κάποιον που έχει παρακολουθήσει με τις ώρες ντοκιμαντέρ με θέμα τον πρώτο πραγματικά παγκόσμιο πόλεμο ούτε ότι έχω βγάλει τα μάτια μου πάνω σε δεκάδες βιβλία και αφιερώματα για αυτόν. Από τα λίγα πάντως που γνωρίζω δε θυμάμαι πουθενά να είδα στρατιώτες να τρέχουν και να κάνουν slides στις ακτές της Νορμανδίας, επαναστάτες να κάνουν παρκούρ στις στέγες του Στάλινγκραντ και τέλος, τα MP40 των Ναζί να έχουν Red Dots, τεχνολογία που εμφανίστηκε 30 χρόνια περίπου αργότερα.

Ξεχνώντας όλα τα παραπάνω, και προσπαθώντας να πάρω λίγο στα σοβαρά την νέα ετήσια κυκλοφορία της δημοφιλούς σειράς Call of Duty ρίχτηκα στο story του τίτλου, το οποίο και μας τοποθετεί στις τελευταίες ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τη στιγμή που οι συμμαχικές δυνάμεις πολιορκούν και είναι έτοιμες να καταλάβουν το Βερολίνο. Για την γνωριμία μας με τους πρωταγωνιστές και την επεξήγηση της κύριας αποστολής τους, η Sledgehammer Games επιλέγει να κάνει αρκετά πισωγυρίσματα μεταξύ παρόν και παρελθόντος. Αυτοί είναι οι Arthur Kingsley, Lucas Riggs, Polina Petrova και ο Wade Jackson, στρατιώτες από τέσσερα διαφορετικά έθνη, οι οποίοι απαρτίζουν ένα ειδικό task force, το λεγόμενο Vanguard. Βασική τους αποστολή είναι η αναζήτηση πληροφοριών για το Project Phoenix, ενός μυστηριώδους προγράμματος των Ναζί. Η συνολική διάρκεια του campaing δεν ξεπερνά τις έξι ώρες, όπου μέσα σε αυτές θα ταξιδέψετε πραγματικά σε απίθανα σκηνικά πολέμου τα οποία θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Γενικά ο τεχνικός τομέας ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της σειράς, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας γενιάς οικιακών κονσολών. Στο PlayStation 5 που δοκίμασα το Vanguard, τα FPS ήταν σταθερά στο 60 με 4K ανάλυση, ενώ διαθέτει και επιλογή για 120 FPS, με μειωμένη όμως ανάλυση και on-demand texture streaming. Μακάρι το ίδιο εντυπωσιακό και καλογραμμένο να ήταν και το σενάριο του τίτλου, καθώς πουθενά εκτός από το κεφάλαιο όπου χειριζόμαστε την Polina Petrova, δεν ένιωσα κάτι το ενδιαφέρον, κάποια αγωνία, κάποιο δέσιμο με τους χαρακτήρες και του NPCs.

Εκεί που το Call of Duty: Vangurad πραγματικά δεν αφήνει περιθώριο να του κάνεις αρνητική κριτική και του βγάζεις το καπέλο, είναι το gunplay, διότι δεν εισάγει κάτι το καινούργιο, αλλά βασίζεται σε δοκιμασμένες τεχνικές και μηχανισμούς, τις οποίες γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στο Call of Duty: Modern Warfare. Μερικές από αυτές είναι φυσικά η δυνατότητα για peeking στις αλληλεπιδράζουσες πόρτες και το mounting του όπλου μας πάνω σε διάφορα αντικείμενα, δίνοντας μας μια πιο στιβαρή στόχευση. Το μεγάλο μας καμάρι, ως χρήστες του PlayStation 5, έναντι του ανταγωνισμού, είναι φυσικά το DualSense, απόλυτο Next-Gen χειριστήριο της Sony το οποίο για ακόμη μια φορά δίνει ρεσιτάλ και προσφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία, ρίχνοντας σε πραγματικά στο πεδίο της μάχης.  

Διαβάστε επίσης  God of War Ragnarök | Review

Βέβαια κανείς δεν αγόρασε ποτέ κάποιον Call of Duty τίτλο μόνο για την single player εμπειρία του, καθώς όλο το ζουμί βρίσκεται φυσικά στο multiplayer. Ακόμη όμως και μετά από έναν περίπου μήνα της κυκλοφορίας, με τη πρώτη Season του τίτλου να βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν το τέλος της πιστεύω πως η Sledgehammer δεν έχει προσφέρει στους fan της το 100% των δυνατοτήτων του εν λόγω mode. Είναι γνωστό εξάλλου πως ο πρώτος καιρός ενός νέου online τίτλου, λειτουργεί ως μια πιο επίσημη Beta, όπου μετά το feedback που θα λάβει από τους παίχτες θα διορθώσει τα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν και θα προστεθεί νέο υλικό με μελλοντικά updates.

 

Υλικό βέβαια υπάρχει άφθονο, καθώς μετά τα παράπονα που δέχτηκε η Sledgegammer Games στο Black Ops Cold War, σχετικά με τους λιγοστούς του χάρτες, φαίνεται να πήρε ένα καλό μάθημα και αυτή τη φορά μας προσφέρει 20 συνολικά χάρτες ενώ και για τα διαθέσιμα modes δε θα πρέπει να έχουμε παράπονο καθώς συναντάμε τα γνωστά και μη εξαιρετέα Free-for-All, Team Deathmatch, Search & Destroy, Domination, Kill Confirmed, Hardpoint, Patrol και τέλος, το καινούργιο Control, το οποίο προστέθηκε στα πλαίσιο του Season One Update όπου σκοπός των δύο ομάδων είναι να επιτεθούν και να αμυνθούν σε δύο objectives, έχοντας όμως μόνο 30 ζωές. Η ομάδα της οποία θα τελειώσουν πρώτα οι ζωές, είναι και η χαμένη. 

Το Zombies Mode δηλώνει παρών σε ακόμη ένα Call of Duty, μόνο που αυτή τη φορά είναι λιγάκι διαφορετικό. Αρχικά να αναφέρω πως αποτελεί prequel του Dark Aether, από το αντίστοιχο του Black Ops Cold War και πως στο τιμόνι της ανάπτυξης του ήταν η Treyarch. Στο Vanguard τώρα δεν ανήκει στο κλασσικό round-based survival, αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε ένα objective από το κεντρικό hub του mode, όπου μόλις το ολοκληρώσουμε ξεκλειδώνει μια νέα περιοχή. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε ένα objective τα Zombies γίνονται πιο δυνατά και εμφανίζονται νέα είδη. Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει και πολύ ποικιλία, καθώς υπάρχουν μόνο τρία είδη από Zombies. Μετά από περίπου πέντε με έξι γύρους ξεκλειδώνεται και το κεντρικό objective, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να αποδράσουμε. Το μεγαλύτερο θετικό από το εν λόγω mode αποτελεί σίγουρα η παρουσία των dedicated servers της Treyarch, κάτι που πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως δεν εφάρμοσε και η Sledgehammer στο υπόλοιπο Multiplayer, δημιουργώντας έτσι από το πουθενά network related bugs και lags, τα οποία και έκαναν τους αγώνες unplayable.

Το Call of Duty: Vanguard έγινε διαθέσιμο στις 5/11/2021 για τα PlayStation 4 και PlayStation 5. Το review του βασίστηκε σε Review Code, τo οποίο και λάβαμε από την Activision.

 


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Δεκέμβριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Call of Duty: Vanguard | Review

Το Call of Duty: Vanguard σου αφήνει την αίσθηση πως μετά το peak που έφτασε με το Call of Duty: Black Ops Cold War, επιστρέφει στο ίδιο μοτίβο για μια ακόμη χρονιά. Δεν είναι κακό, έχει τις πολύ καλές στιγμές αλλά δυστυχώς δεν πάει εκείνο το βήμα παραπάνω. To multiplayer του, αν και ακόμη είναι στην αρχή της ζωής του, περιέχει αρκετό υλικό, αλλά  ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα σύνδεσης, εξαιτίας της απουσίας των dedicated servers. Αν λοιπόν δεν βαρεθεί το setting του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ψάχνετε ένα multiplayer τίτλο με γρήγορους ρυθμούς, τότε το Call of Duty: Vanguard είναι εδώ για εσάς.

Βαθμολογία

6
Καλό

Θετικά:

 • Εντυπωσιακός τεχνικός τομέας.
 • Πλήρης υποστήριξη του DualSense.
 • Υψηλού επιπέδου gunplay.
 • Απλούστερο Zombie Mode.
 • Αρκετό Online περιεχόμενο...

Αρνητικά:

 • ...το οποίο όμως ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα σύνδεσης.
 • Αδιάφορο Campaign.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!