Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key | Review

Η δύναμη της αλχημείας.

Παρόλο που από το 1997 μέχρι και σήμερα η σειρά Atelier κατάφερε να αποκτήσει πολυάριθμα διαφορετικά έπη με ποικίλους χαρακτήρες, το πιο πρόσφατο από αυτά είναι αφιερωμένο στην “Ryza”, μια νεαρή αλχημίστρια με απύθμενη περιέργεια και έναν δυνατό μαγνήτη για μπελάδες. Έχοντας βγάλει στην αγορά ήδη δύο επιτυχημένα κεφάλαια από το εν λόγω “Secret” saga, έφτασε η στιγμή για την ολοκλήρωση της περιπέτειάς της και την παραχώρηση της σκυτάλης στον διάδοχό της, εν μέσω του νέου τίτλου των Koei Tecmo και Gust, Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key.

atelier ryza 3 preview flower ring exploration jpg Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key | Review Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Λαμβάνοντας χώρα μόλις ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Lost Legends & the Secret Fairy, το Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key μας τοποθετεί αρχικά σε μια οικεία τοποθεσία, στο νησί Kurken από το οποίο κατάγεται η Ryza και η παρέα της. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ωστόσο του τίτλου τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται εξαιρετικά περίεργα, καθώς μια σειρά από μυστηριώδη νέα νησιά αλλά και αρχέγονα ερείπια κάνουν την εμφάνισή τους στις θάλασσές τους. Ως η μοναδική αλχημίστρια του νησιού, η Ryza αναλαμβάνει να ταξιδέψει ως εκείνα τα νησιά και να ερευνήσει τον λόγο για τον οποίον ξεπρόβαλαν από το πουθενά, με την αναζήτηση αυτή ωστόσο να την μεταφέρει σύντομα πολύ πιο μακριά.

Ένα μεγάλο κομμάτι της εισαγωγής του τίτλου είναι αφιερωμένο στην νοσταλγία και την επαναφορά των παικτών στο Atelier Ryza σύμπαν, συστήνοντάς μας για ακόμη μια φορά στο ρόστερ χαρακτήρων του saga και χτίζοντας σιγά σιγά μια ιδιαίτερα πολυπληθής ομάδα τόσο με καινούργια όσο και με επιστρέφοντα πρόσωπα. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί κάπως προβληματικό για τους νέους στην σειρά παίκτες, όπου λόγω των πολλαπλών αναφορών σε γεγονότα που έλαβαν μέρος στους προηγούμενους τίτλους θα μείνουν με αρκετά κενά, ακόμη και μετά την προβολή του recap που είναι διαθέσιμο στο main menu του τίτλου. Από την άλλη, οι επιστρέφοντες παίκτες θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους, ανανεώνοντας τις αναμνήσεις τους μέχρι εκείνο το σημείο, χωρίς ωστόσο οι αναπολήσεις να γίνονται κουραστικές.

Μετά όμως από τις επανασυστάσεις αυτές, ο τίτλος επεκτείνεται σε τεράστιο βαθμό, ξεκλειδώνοντας πολυάριθμες νέες περιοχές για εξερεύνηση. Κάθε μια από αυτές τις διάφορες σε μέγεθος περιοχές διαθέτουν είτε απλωμένους χώρους τύπου open-world είτε στενούς διαδρόμους με πολλές διακλαδώσεις, ενώ η ποικιλομορφία τους είναι τεράστια, παρουσιάζοντάς μας δάση, πεδιάδες, βουνά, νησιά, κάστρα, ερείπια, ακόμη και υποθαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον, κάθε γωνιά του χάρτη είναι σχεδόν πνιγμένη από πρώτες ύλες, εχθρούς, και σεντούκια, αλλά και άλλες δραστηριότητες εξερεύνησης.

battlesystem2 Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key | Review Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Πέρα όμως από την απλή εξερεύνηση, αλλά και την ολοκλήρωση του main quest, οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν και με πολυάριθμες δευτερεύουσες αποστολές. Οι αποστολές αυτές αφορούν είτε την ομάδα της Ryza προσφέροντάς μας μια πιο λεπτομερή ματιά στις ζωές τους, είτε άλλους δευτερεύοντες χαρακτήρες διάσπαρτους στον κόσμο του τίτλου, ενώ πολλές από αυτές γίνονται διαθέσιμες για περιορισμένο μόνο χρονικό διάστημα και αποκτάτε πρόσβαση σε αυτές τυχαία κατά την εξερεύνησή σας στις γύρω περιοχές, αναθέτοντάς σας με την συλλογή διαφόρων πόρων ή με την εξόντωση ορισμένων εχθρών. Και, παρόλο που οι ανταμοιβές τους είναι συνήθως αξιόλογες, τα θελήματά τους είναι τόσο επαναλαμβανόμενα που καταλήγουν γρήγορα να μοιάζουν με αγγαρεία, οδηγώντας έτσι τους παίκτες στην ολική προσπέρασή τους.

Ένα ακόμη κομμάτι του τίτλου που θα σας απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό είναι φυσικά η αλχημεία, και συγκεκριμένα η κατασκευή όλων των αντικειμένων που μπορεί να χρειαστείτε στο ταξίδι σας, από όπλα και armor μέχρι και θεραπευτικά αντικείμενα και εργαλεία για την συλλογή πρώτων υλών. Αρχικά, το σύστημα αφιερωμένο στην αλχημεία μπορεί να φανεί αρκετά περίπλοκο, διαθέτοντας πολλών διαφορετικών ειδών συνταγές αλλά και υλικά με τα οποία μπορείτε να τις κατασκευάσετε, κάνοντας ωστόσο πολλαπλές δοκιμές και πειραματισμούς (κάτι που ο τίτλος σίγουρα σας παρακινεί να κάνετε), θα μπορέσετε να το κατανοήσετε πολύ γρήγορα. Ουσιαστικά, σας αναθέτει με την προσθήκη των κατάλληλων υλικών στους βασικούς “κόμβους” που διαθέτει η κάθε συνταγή, και ανάλογα με το επίπεδο του υλικού που χρησιμοποιείτε, θα μπορείτε να ξεκλειδώνετε περεταίρω θέσεις, επιτρέποντάς σας να αυξήσετε σημαντικά την ποιότητα του τελικού αντικειμένου.

Πέρα όμως από τα “χαλαρωτικά” αυτά κομμάτια του Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key, ο τίτλος “δένει” την συνταγή με ένα ιδιαίτερο σύστημα μάχης. Η βασική ομάδα επίθεσης αποτελείται από την Ryza και άλλα δύο άτομα, ενώ δύο άτομα ακόμη μπορούν να στέκονται στο πίσω μέρος χωρίς να δέχονται damage, με τους παίκτες να έχουν την δυνατότητα να εναλλάσσουν τους χαρακτήρες αυτούς μεταξύ τους. Οι βασικές επιθέσεις, παρόλο που πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, απαιτούν έναν συγκεκριμένο χρόνο αναμονής κάθε φορά για το γέμισμα ενός μετρητή, και κατά την χρήση τους, μαζεύετε Core Charge πόντους, με τους οποίους θα μπορέσετε είτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα όπως βόμβες και θεραπευτικά αντικείμενα, είτε να εξαπολύσετε δυνατότερες ειδικές επιθέσεις. Οι ειδικές αυτές επιθέσεις με την σειρά τους γεμίζουν έναν δεύτερο μετρητή, ο οποίος σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την απόλυτη Fatal Drive επίθεση.

272025365 2048x2048 Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key | Review Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Όπως ακριβώς συμβαίνει με την αλχημεία, έτσι και εδώ το εν λόγω σύστημα μπορεί να φανεί σχετικά περίπλοκο στην αρχή της περιπέτειάς σας, μιας όμως και οι μάχες είναι πρακτικά ατελείωτες και διασκορπισμένες σε όλον τον κόσμο του τίτλου, θα μπορέσετε να εξασκήσετε τις ικανότητές σας ελεύθερα. Επιπλέον, οι μάχες αυτές σπανίως είναι απαιτητικές, με μόνο τα bosses να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, αλλά ακόμη και να βγείτε knock-out, δεν χάνετε τίποτα, και μπορείτε απλώς να κατασκευάσετε καλύτερο εξοπλισμό και να δοκιμάσετε εκ νέου.

Για τους βετεράνους της σειράς, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί θα ακουστούν αρκετά γνώριμοι. Αυτό συμβαίνει γιατί η Gust αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό gameplay του τίτλου ίδιο με τους προκατόχους του, δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν πρόσθεσε νέα στοιχεία. Ένα από αυτά αφορά τo Secret Key, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργείται μια πληθώρα από ειδικά κλειδιά, το κάθε ένα με τις δικές του δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Τα κλειδιά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους, όπως στην αλχημεία για την αναβάθμιση των αντικειμένων, στην μάχη για την ενδυνάμωση των χαρακτήρων, μέχρι και το άνοιγμα ειδικών σεντουκιών αλλά και το πέρασμα από μαγικά φράγματα, ενώ θα πρέπει να τα δημιουργείτε ξανά και ξανά, καθώς έχουν περιορισμένο αριθμό χρήσεων.

Ο τίτλος ωστόσο διαθέτει μια σειρά από ελαττώματα, τα οποία αφορούν την μεταφορά του τίτλου στην Δύση. Το Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key διαθέτει μόνο Ιαπωνικό voice-acting, το οποίο από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, οι υπότιτλοι όμως που το συνοδεύουν περιέχουν πολυάριθμα τυπογραφικά και γραμματικά λάθη που σίγουρα θα σας κάνουν να απορείτε. Επιπλέον, το UI του είναι συνεχώς παραφορτωμένο και αφήνει πολύ λίγο χώρο για τους εν λόγω υπότιτλους, κάνοντάς τους πολύ μικρούς σε μέγεθος, γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει μέσα από τις ρυθμίσεις και δεν βοηθάει καθόλου όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν μικρά γράμματα, ενώ οι ασταμάτητοι διάλογοι των χαρακτήρων που εμφανίζονται σε ακόμη μικρότερα γράμματα όχι μόνο σας αναγκάζουν να είστε πολύ κοντά στις οθόνες σας, αλλά είναι και άκρως ενοχλητικοί.

54675683 Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key | Review Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Το Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key λοιπόν είναι ένας από τους καλύτερους Atelier τίτλους των τελευταίων ετών, προσφέροντας έναν τεράστιο κόσμο ιδανικό για εξερεύνηση και ποικίλους μηχανισμούς πάνω στους οποίους θα μπορέσετε να εξασκηθείτε στο έπακρο ώστε να μην βαρεθείτε ποτέ, ενώ η ιστορία του και οι χαρακτήρες του είναι άκρως γοητευτικοί. Η επανάληψη σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα αν θέλετε να κάνετε όλα όσα σας προσφέρει ο τίτλος, και το UI του δεν είναι τόσο καλογυαλισμένο όσο θα θέλαμε, αν όμως ψάχνετε μια ιδιαίτερη και διασκεδαστική RPG εμπειρία, τότε η τελευταία περιπέτεια της Ryza είναι για εσάς.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του review.

Συνοψίζοντας
Η δύναμη της αλχημείας.

Θετικά:

 • Τεράστιος κόσμος ιδανικός για εξερεύνηση.
 • Εύκολο αλλά γεμάτο δυνατότητες σύστημα μάχης.
 • Απολαυστικό -και εθιστικό- σύστημα αλχημείας
 • Γοητευτικοί χαρακτήρες και όμορφη ιστορία.

Αρνητικά:

 • Εξαιρετικά επαναλαμβανόμενα side-quests.
 • Μικροί υπότιτλοι χωρίς ρυθμίσεις προσβασιμότητας.
 • Γραμματικά και τυπογραφικά λάθη στους υπότιτλους.
7
Πολύ Καλό

Θετικά:

 • Τεράστιος κόσμος ιδανικός για εξερεύνηση.
 • Εύκολο αλλά γεμάτο δυνατότητες σύστημα μάχης.
 • Απολαυστικό -και εθιστικό- σύστημα αλχημείας
 • Γοητευτικοί χαρακτήρες και όμορφη ιστορία.

Αρνητικά:

 • Εξαιρετικά επαναλαμβανόμενα side-quests.
 • Μικροί υπότιτλοι χωρίς ρυθμίσεις προσβασιμότητας.
 • Γραμματικά και τυπογραφικά λάθη στους υπότιτλους.
7
Πολύ καλό
Latest news

Δείτε επίσης