Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Asterigos: Curse of the Stars | Review

Dark Souls με φόντο την Αρχαία Ελλάδα.

Οι φίλοι της “soulslike” κατηγορίας, δεν πρέπει να έχουν κανένα παράπονο από το 2022 που φτάνει σιγά σιγά προς το τέλους του, καθώς τους έχει προσφέρει αρκετές και μάλιστα αξιόλογες επιλογές σε αυτή την κατηγορία. Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο με το εντυπωσιακό Elden Ring, ενώ σχεδόν κάθε μήνας αυτού του έτους είχε και από μια πρόταση για αυτό το είδος παιχνιδιών που ήρθε για να μείνει στη ζωή μας.

Ένα από τα πιο αναμενόμενα indies του 2022 για τα PlayStation 4 και PlayStation 5, ήταν και το Asterigos: Curse of the Stars. Πρόκειται για ένα Action/RPG, το οποίο φέρει πολλά στοιχεία από την “Soulslike” κατηγορία και μας έρχεται από την Ταϊβανέζικη Acme Gamestudio. Για να δούμε αν θα καταφέρει ένα τόσο μικρό και άγνωστο studio με μικρό budget να προσφέρει μία ανάλογη εμπειρία αυτού του είδους.

Πρωταγωνίστρια του Asterigos: Curse of the Stars είναι η Hilda, μια πολεμίστρια της Northwind Legion στην οποία ανατέθηκε η αποστολή από τον βασιλιά της να ταξιδέψει στην καταραμένη πόλη του Aphes με σκοπό να εντοπίσει τον πατέρα της και τους στρατιώτες του. Η Aphes έχει προσβληθεί από μια αρχαία κατάρα όπου οι άπληστοι άντρες κάτοικοι που κυνήγησαν αυτή την μαγική δύναμη με σκοπό να κερδίσουν την αθανασία να έχουν μεταμορφωθεί σε μινώταυρους και λυκανθρώπους, ενώ οι γυναίκες σε άρπυιες. 

Ο τίτλος αντλεί σε μεγάλο βαθμό την έμπνευση του από την Αρχαιοελληνική μυθολογία, με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα παρατηρήσετε πως τα κτήρια θυμίζουν την αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες, ενώ θα δείτε και πάρα πολλά Ελληνικά ονόματα. Ένα από τα πράγματα που δεν μου άρεσε στο Asterigos: Curse of the Stars αφορά αυτό το κομμάτι και πιο συγκεκριμένα την μηδαμινή του σχέση με την Ελληνική Μυθολογία. Θα προτιμούσα ξεκάθαρα να αποκτούσαμε μια 100% Αρχαιοελληνική “Soulslike” περιπέτεια, βασισμένη στο δωδεκάθεο και τους μύθους γύρω από αυτό.

Το σενάριο και το lore του τίτλου ξετυλίγονται αργά, μέσα από τα δεκάδες έγραφα που υπάρχουν διάσπαρτα για ανάγνωση, καθώς επίσης και μέσα από τους πολλαπλούς διαλόγους με τους χαρακτήρες, όπου η αλήθεια είναι ότι τους έχουν τραβήξει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ φλύαρο και κουραστικό. Παρόλο αυτά, εάν οπλιστείτε με υπομονή και καταφέρετε να διαβάσετε όλα όσα προσφέρει το lore του τίτλου, τότε ίσως δείτε το Asterigos: Curse of the Stars με διαφορετικό μάτι και να αποκτήσετε ενδιαφέρον για τον κόσμο του.

Το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί το γεγονός, οι εταιρίες να προσθέτουν επίπεδα δυσκολίας στις “Soulslike” προτάσεις τους, με σκοπό να προσεγγίσουν και άλλους υποψήφιους αγοραστές. Η αρχή είχε γίνει με το πρόσφατο Steelrising, ενώ και η Acme Gamestudio υιοθέτησε αυτή την πολιτική. Έτσι λοιπόν το Asterigos: Curse of the Stars έρχεται με τρία διαφορικά επίπεδα δυσκολίας, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν τα τρόπαια του τίτλου. Έτσι λοιπόν, εάν κάποιος επιλέξει να ασχοληθεί με αυτό στο τελευταίο επίπεδο δυσκολίας, θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ απαιτητικό τίτλο, ενώ εάν επιλέξει το επίπεδο δυσκολίας “Story”, θα έχει να κάνει με ένα απλοϊκό Action/RPG τίτλο, ο οποίος έχει πολλά “soulslike” στοιχεία. 

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η ηρωίδα μας έχει πρόσβαση και στα έξι όπλα της, τα οποία αποτελούνται από ασπίδα και σπαθί, μαχαίρια, δόρυ, σφυρί, μαγικό ραβδί και ένα σετ μαγικά περιβραχιόνια. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτά θα είναι και τα μοναδικά όπλα θα έχετε καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ εάν συλλέξετε και τις κατάλληλες πρώτες ύλες και το ανάλογο Stardust, θα μπορέσετε να τα ανεβάσετε και επίπεδο.

Διαβάστε επίσης  Αναλυτικός οδηγός: Όλες οι Next-Gen βελτιώσεις του The Witcher 3: Wild Hunt

Σε αντίθεση με άλλους τίτλους του είδους, το leveling system του Asterigos έχει μερικές διαφορές. Κάθε εχθρός που νικάτε σας επιβραβεύει με μερικά XP, με τα οποία ανεβαίνει επίπεδο ο χαρακτήρας και ξεκλειδώνει νέα skills, ενώ επίσης κερδίζετε και Stardust. Το Stardust στην ουσία αποτελεί το ingame νόμισμα του τίτλου, με το οποίο μπορείτε να αγοράσετε διαφορά καλούδια και να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας. Για την ιστορία, κάθε ζωντανή μορφή, μετά και τα γεγονότα του Asterigos, όταν πεθάνει μεταμορφώνεται σε αστερόσκονη. 

Το πιο δυνατό σημείο του Asterigos, είναι αδιαμφησβήτητα το σύστημα μάχης του. Το κάθε ένα από τα έξι όπλα της Hilda προσθέτει αρκετό βάθος σε αυτόν τον τομέα, καθώς έχει τις δικές του, μοναδικές ιδιαιτερότητες. Παραδείγματος χάρη, με το σπαθί και την ασπίδα μπορείτε να μπλοκάρετε ορισμένες επιθέσεις από τους εχθρούς, με το δόρυ να τους κάνετε parry, ενώ αν είστε εξοπλισμένοι με τα περιβραχιόνια μπορείτε να βαράτε μπουνιές και να πετάτε ταυτόχρονα νάρκες στο έδαφος.

Ένας ακόμη τομέας όπου το Asterigos: Curse of the Stars τα πηγαίνει πολύ καλά είναι η ποικιλία που έχει στους εχθρούς. Κάθε περιοχή διαθέτει τους δικούς της, μοναδικούς εχθρούς, ενώ υπάρχουν και 22 συνολικά καλοφτιαγμένα bosses, με σκοπό να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο την πρόοδο ενός quest.

Μπορεί να μοιάζει πως είναι, αλλά το Asterigos δεν είναι open-world τίτλος. Πιο πολύ ακολουθεί την λογική των υπόλοιπων “Soulslike” τίτλων, όπου η έκταση του κεντρικού χάρτη είναι ενιαία και ενώνει την μια περιοχή με την άλλη με διάφορα shortcuts. Η κάθε περιοχή είναι πραγματικά δαιδαλώδες και η έλλειψη ενός χάρτη, σε συνδυασμό με την απουσία του fast travel στο μισό σχεδόν main quest, είχε ως αποτέλεσμα να νιώσω πολλές φορές χαμένος, να υπάρχει έντονο backtracking και να αναρωτιέμαι εάν έχουμε πάρει την σωστή πορεία. 

Παρά το χαμηλό budget που είχε στην διάθεση της η Acme Gamestudio, ο τεχνικός τομέας του Asterigos: Curse of the Stars έχει δεχτεί την δέουσα προσοχή. H έκδοση του PlayStation 5 που είχαμε στην διάθεση μας προσφέρει στον παίχτη την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο Perfonmace Mode και το Resolution Mode, όπου η επιλογή αυτής των περισσότερων framerates είναι μονόδρομος σε τέτοιου είδος τίτλους. Πέρα από τις συγκεκριμένες επιλογές, αυτό που αντίκρισα οπτικά ήταν ένα υπέροχο παιχνίδι, με ολοζώντανους χαρακτήρες και τοποθεσίες, ενώ δεν έλειπαν και οι εντυπωσιακές draw distance σκηνές. Δυστυχώς δεν έλειπαν και τα bugs, με το πιο εκνευριστικό να έχει να κάνει με το πάγωμα του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνουμε επανεκκίνηση της εφαρμογής. 

Εν κατακλείδι, το Asterigos: Curse of the Stars αποτελεί ένα από τα καλύτερα indie παιχνίδια και μία τιμιότατη και άκρως χορταστική πρόταση για τους φίλους των Action/RPG, στην οποία θα χρειαστεί να επενδύσετε τουλάχιστον 40 ώρες για να κάνετε τα πάντα. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, ούτε παίρνει μεγάλα ρίσκα. Ωστόσο, σου δίνει όλα τα απαραίτητα κίνητρα για να επενδύσεις τον χρόνο σου και να βιώσεις μια επική περιπέτεια.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία, για τις ανάγκες του Review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Είστε ικανοποιημένοι με τα δωρεάν παιχνίδια του PS Plus για τον μήνα Δεκέμβριο;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Asterigos: Curse of the Stars | Review

Το Asterigos: Curse of the Stars αποτελεί ένα από τα καλύτερα indie παιχνίδια και μία τιμιότατη και άκρως χορταστική πρόταση για τους φίλους των Action/RPG, στην οποία θα χρειαστεί να επενδύσετε τουλάχιστον 40 ώρες για να κάνετε τα πάντα. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, ούτε παίρνει μεγάλα ρίσκα. Ωστόσο, σου δίνει όλα τα απαραίτητα κίνητρα για να επενδύσεις τον χρόνο σου και να βιώσεις μια επική περιπέτεια.

Βαθμολογία

7
Πολύ καλό

Θετικά:

 • Καλοδουλεμένο σύστημα μάχης.
 • Μεγάλη ποικιλία σε εχθρούς και bosses.
 • Χορταστική διάρκεια.
 • Χαμηλή τιμή διάθεσης.

Αρνητικά:

 • Οι πολλοί διάλογοι του ίσως κουράσουν κάποιους.
 • Οι περιοχές είναι δαιδαλώδεις και μέχρι να ξεκλειδωθεί το fast travel υπάρχει έντονο backtracking.
 • Το να παγώνει το παιχνίδι και να μας πετάει στην αρχική οθόνη ήταν πολύ συχνό φαινόμενο.

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!