Close

Login

Close

Εγγραφή

Close

Lost Password

Συνδέεται με:

Alan Wake Remastered | Review

Επιστροφή στο Bright Falls!

Υπάρχουν μερικοί τίτλοι που οι παίκτες απλώς δεν μπορούν να ξεχάσουν. Τίτλοι που είτε προσέφεραν ένα δημιουργικό και πρωτοπόρο gameplay, είτε μια καθηλωτική ιστορία, ακόμη και γραφικά εξαιρετικά προχωρημένα για την εποχή τους, και απλώς μένουν στο μυαλό όλων μας, επιτρέποντάς μας να τους απολαμβάνουμε αρκετά χρόνια μετά την γέννησή τους. Ένας από αυτούς τους τίτλους είναι και το Alan Wake, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από 11 χρόνια, χωρίς να δίνει το παρόν στις οικιακές κονσόλες της Sony, και διηγήθηκε μια ιστορία τόσο επαναστατικά συναρπαστική που κατάφερε να μείνει στο πλευρό των παικτών μέχρι και σήμερα. Καθώς όμως η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και ξεκλειδώνονται νέες δυνατότητες για τα στούντιο ανάπτυξης, πολλοί από αυτούς τους ιστορικούς τίτλους υποκύπτουν (τις περισσότερες φορές με θετικό αποτέλεσμα) σε μια αναβάθμιση με σκοπό την προσέγγιση των παικτών αυτής της γενιάς. Ήταν λοιπόν αφύσικο για την Remedy να προσπεράσει έναν από τους πιο διάσημους τίτλους της, αλλά ένα ερώτημα παραμένει. Κατάφερε το Alan Wake Remastered να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας;

Μιας και αυτή είναι η πρώτη φορά που το Alan Wake κυκλοφόρησε για τις οικιακές κονσόλες της Sony και είναι λογικό αρκετοί παίκτες να μην γνωρίζουν τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται κατά την διάρκειά του, θα ρίξουμε λοιπόν πρώτα μια ματιά στην ιστορία του τίτλου και τον λόγο που ο προβληματισμένος αυτός άνθρωπος αγαπήθηκε από την gaming κοινότητα. Ο τίτλος μας τοποθετεί στην μικρή και πυκνόφυτη πόλη της Washington ονόματι Bright Falls, όπου ο Alan Wake και η σύζυγός του Alice επισκέπτονται για διακοπές. Ο Alan είναι ένας εξαιρετικά διάσημος και διακεκριμένος συγγραφέας, τα τελευταία χρόνια όμως απέκτησε το λεγόμενο “writer’s block”, μην μπορώντας δηλαδή να γράψει κάτι καινούριο, και η Alice προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για να τον βοηθήσει να ξαναβρεί την δημιουργικότητά του, παρά την δυσανασχέτηση του συζύγου της. Όταν όμως η Alice εξαφανίζεται και ο Alan ψάχνει απεγνωσμένα να την εντοπίσει, βρίσκει τον εαυτό του μέσα σε έναν ζωντανό εφιάλτη, όπου οι σκιές αποκτούν φυσική υπόσταση και δολοφονικό ένστικτο, και τα γεγονότα διαδραματίζονται σύμφωνα με ένα χειρόγραφο που εκείνος έγγραψε, αλλά δεν θυμάται να γράφει. Το Alan Wake δηλαδή αποτελεί ότι πιο κοντινό μπορούσαμε να φανταστούμε σε μυθιστόρημα του Stephen King, και για μια φανατική αναγνώστρια του είδους σαν και εμένα, αυτή η ιστορία σίγουρα αποτέλεσε ένα δώρο που δεν ήξερα πως χρειαζόμουν.

Μια τέτοια ιστορία φυσικά απαιτεί και την κατάλληλη ατμόσφαιρα, και ευτυχώς για τον τίτλο η Remedy δεν απέτυχε σε αυτόν τον τομέα. Σκοτεινά δάση, αποχρώσεις που θυμίζουν εφιάλτη και έντονο φωτισμό που σε τυφλώνει μέσα στην νύχτα αλλά νιώθεις ασφαλής μόλις σε περιλούσει με τις σωτήριες ακτίνες του, κάθε μικρή λεπτομέρεια του τίτλου συνέβαλε σημαντικά στην οπτική συνοδεία της καθηλωτικής αυτής ιστορίας, μιας όμως και το εν λόγω γνώρισμα δεν έλειπε από τον αρχικό τίτλο, θα εξετάσουμε τις όποιες αναβαθμίσεις πραγματοποιήθηκαν σε αυτόν.

Αρχικά, η πιο τρανταχτή αλλαγή του Alan Wake είναι ο ίδιος ο Alan Wake. Το πρόσωπό του άλλαξε δραστικά ώστε να μοιάζει πολύ περισσότερο με τον ηθοποιό που τον υποδύθηκε, και οι περισσότεροι χαρακτήρες υποδέχθηκαν ως επί το πλείστον την ίδια αλλαγή, με την Alice για παράδειγμα να δείχνει πλέον γεμάτη ζωντάνια, ενώ αρκετές αλλαγές υπέστη και το περιβάλλον. Η φωτεινότητα του τίτλου υψώθηκε κατά μερικές μόνο μονάδες (μια ανεπαίσθητη αλλαγή που μόνο συγκριτικά με τον αρχικό τίτλο μπορεί να εντοπιστεί) και ο κόσμος έγινε πιο λεπτομερής και καθαρός με λιγότερες μαύρες πινελιές, όπως για παράδειγμα τα μοντέλα των χαρακτήρων, η βλάστηση, η άσφαλτος και άλλα παρόμοια στοιχεία. Φυσικά, ο αρχικός τίτλος κατείχε ήδη απίστευτα προχωρημένα γραφικά, έτσι λοιπόν οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν είναι τρανταχτές, είναι όμως καλοδεχούμενες. Και, με τον τίτλο να τρέχει σε 4Κ ανάλυση (μέσω του 4Κ output της Remedy) στα 60fps στο PlayStation 5, οι λεπτομέρειες αυτές δείχνουν εκπληκτικές, ακόμη όμως και στα 1080p και 30fps του PlayStation 4 ο τίτλος δεν υστερεί σε τίποτα.

Από την άλλη, ο τομέας που δεν δέχθηκε καμία αλλαγή ήταν το σύστημα μάχης του τίτλου. Όπως στο αρχικό Alan Wake, ο πρωταγωνιστής μας έρχεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα σκιών τις οποίες και πρέπει να εξαλείψει για να σώσει το τομάρι του, κάνοντας χρήση του μόνου στοιχείου που μπορεί να τις νικήσει, το φως. Έχοντας λοιπόν τον πιστό του φακό στο ένα χέρι και ένα μικρό οπλοστάσιο στο άλλο (όπως το revolver, το shotgun και το εξαιρετικά χρήσιμο flare gun) θα προσπαθήσει να τις αποδυναμώσει και ύστερα να τις πυροβολήσει αφανίζοντάς τες, έχοντας και την δυνατότητα να κάνει dodge για να αποφύγει τυχών θανάσιμα χτυπήματα. Και, παρόλο που ολόκληρος ο τίτλος διαδραματίζεται μέσα σε αυτόν τον ζωντανό εφιάλτη όπου όλα φαίνονται πιθανά, το σύστημα μάχης είναι εξαιρετικά απλοϊκό και αληθοφανές. Δεν θα συναντήσουμε λοιπόν αναβαθμίσεις των ικανοτήτων του Alan, τα όπλα δεν θα γίνουν πιο δυνατά και ο πρωταγωνιστής μας δεν θα μετατραπεί σε φονική μηχανή μέχρι το τέλος της περιπέτειάς του, μετατρέποντας τις εχθρικές συναντήσεις σε μια αρκετά επαναλαμβανόμενη αλλά κατανοητά γειωμένη αποστολή.

Παρόλο όμως που το σύστημα μάχης δεν χρειαζόταν αλλαγές, μιας και θα μπορούσε να χαλάσει η συνολική αίσθηση του τίτλου, ένας τομέας που εύκολα θα υποδεχόταν βελτιώσεις αλλά δεν αντίκρυσε καμία ήταν το HUD. Η Remedy θα μπορούσε να εξοπλίσει τις οθόνες μας με μια επιπλέον μπάρα για την αντοχή του Alan, ώστε να μην έχουμε απόλυτη άγνοια για το πότε θα κουραστεί από το τρέξιμο, ενώ η προσθήκη και κάποιου είδους αισθητήρα για την έλευση εχθρών θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, ώστε να μην χρειάζεται να βλέπουμε τον τίτλο να τρέχει σε αργή κίνηση κάθε φορά που εμφανίζονται νέες σκιές. Επιπλέον, μια ακόμη μικροαλλαγή που θα έκανε ακόμη καλύτερα και λιγότερο κουραστικά ορισμένα σημεία του τίτλου αλλά δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ θα ήταν η βελτίωση του platforming, προσφέροντας κάποιου είδους προκαθορισμένη, ίσως και κινηματογραφική κίνηση στον Alan ώστε να μην χοροπηδάει άγαρμπα πάνω στις πέτρες, τα μεγάλα κουτιά και οτιδήποτε άλλο συναντήσει μπροστά του.

Ακόμη όμως και με αυτά τα μικρά ελαττώματα, το Alan Wake Remastered αποτελεί έναν τίτλο που εύκολα θα μπορούσε να σταθεί δίπλα σε νέους τίτλους του 2021. Μπορεί να μην αποπνέει την high-budget αίσθηση άλλων τίτλων όπως το πιο πρόσφατο φρέσκο δημιούργημα της Remedy, το Control, αλλά σίγουρα συνεχίζει ακούραστα να ξεχωρίζει χάρη στην εκπληκτική ιστορία και ατμόσφαιρά του, σαν μια φρέσκια στρώση μπογιάς σε ένα ήδη πανέμορφο, γερό (και στοιχειωμένο) σπίτι. Σημαντική είναι και η ενσωμάτωση των δύο επιπρόσθετων DLC στον τίτλο, τα The Signal και The Writer, κάνοντας το συνολικό πακέτο πιο ελκυστικό στους παίκτες που είχαν την τύχη να απολαύσουν το Alan Wake κατά την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του, ενώ ευπρόσδεκτα είναι και τα καινούρια easter eggs, με τα QR Codes που υπάρχουν σκορπισμένα στο Bright Falls και μπορούν οι παίκτες να σκανάρουν με το κινητό τους να οδηγούν πλέον σε νέα βίντεο.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Remedy Entertainment στην χώρα μας, Ave Tech, για τις ανάγκες του Review.


Ακολουθήστε το PSholics.gr σε Google News, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, και Twitch. ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από το PlayStation!

Στηρίξτε το PSholics.gr, κάνοντας μια δωρεά, μέσω του PayPal.

Latest news
Ψηφοφορία

Ποιος τίτλος σας άρεσε περισσότερο από το πρόσφατο State of Play;

View Results

Loading ... Loading ...
Συνοψίζοντας

Alan Wake Remastered | Review

Το Alan Wake Remastered αποτελεί μια καλοδεχούμενη αναβάθμιση σε έναν ήδη εξαιρετικό τίτλο. Το Bright Falls και ο ίδιος ο Alan δείχνουν καλύτερα από ποτέ και όποια αλλαγή εμφανίστηκε έκανε τον τίτλο καλύτερο χωρίς να διακυβεύει την απαράμιλλη ατμόσφαιρά του και, παρόλο που μερικοί μηχανισμοί είναι αισθητά κολλημένοι στην προηγούμενη δεκαετία, δεν ελαττώνουν την γοητεία της συνολικής εμπειρίας. Με την τιμή του να ανέρχεται στα €29.99, ίσως να μην αποτελεί μια απαραίτητη αγορά για όσους έχουν ζήσει ήδη την ιστορία του Alan Wake, καθώς όπως αναφέραμε, ο τίτλος ήταν ήδη εξαιρετικός και στέκεται απίστευτα καλά μετά από τόσα χρόνια, όσοι όμως δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη το Bright Falls, κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη!

Βαθμολογία

8
Πάρα πολύ καλό

Θετικά:

 • Μια οπτική αναβάθμιση ενός ήδη εξαιρετικού τίτλου
 • Καθηλωτική ιστορία και απαράμιλλη ατμόσφαιρα
 • Ενδιαφέρουσα χρήση του φωτισμού στο σύστημα μάχης
 • Αισθητά βελτιωμένα μοντέλα χαρακτήρων

Αρνητικά:

 • Μηχανισμοί που έχουν κολλήσει στην προηγούμενη δεκαετία
 • Λίγοι μόνο λόγοι απόκτησης από τους κατόχους του αρχικού τίτλου

Share This Post

Like This Post

0

Δείτε επίσης

0
0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Graphics
  0
  10
  Gameplay
  0
  10
  Longevity
  0
  10
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!